Intro
Veiledning
01
Merk opp og grav
6
Trinn
Gå systematisk fram når du merker opp. Her begynner vi med å slå en pinne i bakken, der forkanten av terrassen skal være: 5,2 meter fra hekken. Det tilsvarer 10 heller med to rekker bro stein i ytterkant. Det skal ikke være brostein mot hekken.
Så trekker vi en snor mellom to nye pinner, gjennom den første pinnen 5,2 m fra hekken - parallelt med fasaden på et skur som terrassen skal flukte med her. Snoren markerer terrassens forkant. Den første pinnen flernes igjen.
Så markeres sidene. Først siden langs skuret, vinkelrett på snoren ved forkanten. Den markeres også med en snor mellom to pinner, så langt ute at de ikke er i veien under arbeidet. Den andre siden settes 6,4 m unna: 12 heller og fire stein.
Gresset stikkes og fjernes til et par centimeter utenfor snorene, slik at du er sikker på å få skapt en god bunn overalt.
TIPS: Legg torven for seg, da er det enklere å bli kvitt den. Uansett om du skal bruke den selv, eller om du skal kvitte deg med den.
Nå skal vi ha kontroll på høyden. Vi har leid et nivelleringsapparat, som letter jobben. Du kan også markere høyden med snorer i en gitt høyde over den planlagte overflaten på hellene. Terrassen får et fall på 1 cm per meter, og slutter i plenhøyde.
02
En nøyaktig bunn
6
Trinn
Den viktigste delen av en steinbelegning er alt det som lages i det skjulte.
Du har begynt med å fjerne jorden, slik at du bygger på en stabil grunn. Nå skal du dels bygge en solid bunn, og dels lage en flate som hellene kan legges på, der de uten videre ligger helt riktig.
Denne bunnen består av to lag. Nederst det tykke, solide laget av stabilgrus: grus med stein opp til 32 mm. Den store forskjellen i steinstørrelsen gjør laget formstabilt. Til gjengjeld er det umulig å rette helt nøyaktig. Oppå det legger du derfor 3-5 cm sand med opp til 8 mm store stein. Overflaten av sanden skal rettes nøyaktig. Her bruker du en smart teknikk, styrt av to lange vannrør.
Stabilgrusen kjøres ut og fordeles på grunnen. Vi har gravd slik at det skal være minst 10 cm til grusen. Vi kjører den på og komprimerer i to omganger. Ved allerede å komprimere etter de første 5-6 cm, sikrer vi at også grunnen under blir kompakt.
Vi komprimerer med en 80 kg platevibrator, som er tung nok til belegninger som det ikke kjører biler på. Rett eventuelt opp med en rive, og kjør en gang ekstra, slik at stabillaget er nesten plant. Er grusen for tørr, vannes den lett.
Settesanden fordeles og stampes lett - den skal ikke komprimeres for hardt, for den skal være med å fylle fugene nedenfra. Nå graver du ned et par jernrør i hvert sitt spor. De skal hjelpe deg å rette opp overflaten helt nøyaktig.
De to rørene legges parallelt, slik at avrettingsskinnen kan trekkes i sikksakk over dem.
Rørene rettes på plass ved å klemme inn sand rundt dem, til overflaten ligger nøyaktig en helletykkelse lavere enn den planlagte overflaten på terrassen. Husk det viktige fallet, som leder regnvann vekk fra terrassen.
Nå kan du rette av settesanden med millimeterpresisjon ved å trekke en rettholt eller et langt vater gjennom sanden mens den følger rørene. Sanden stritter imot, så du kjører skinnen fra side til side, slik at den skjærer sanden.
03
Legg hellene først
4
Trinn
Nå har du en så nøyaktig bunn å legge hellene dine på, at de bare kan legges rett ut, dermed er terrassen ferdig - nesten.
Det viktigste er å få lagt de tunge hellene på riktig sted i første forsøk, slik at du ikke ødelegger den fine bunnen. Teknikken er å la dem støtte på nabohellens kant, og vippe dem rolig ned på plass.
Når teknikken er på plass, lander hellene med en fuge på 3 mm inn til nabohellene, hjulpet av små knopper på hellenes kanter. Det er helt perfekt - da er det nemlig akkurat nok plass til å lage de tette fugene, som holder vannet ute og gjør det vanskelig for ugressfrø å spire.
Den første hellen vippes på plass med støtte på en rettholt. Skinnen legger vi her 20 cm fra snoren som markerer terrassens kant. Vi setter også et merke 20 cm fra den andre snoren, slik at det blir plass til to rekker brostein på begge sider.
Resterende heller vippes ned på samme måte: Du plasserer hellen på riktig sted med en kant presset mot rettholten - og senere mot nabohellen - og vipper den ned mens du holder fast, slik at den ikke glir. Sjekk at du får en 3 mm fuge.
Du kan skjære til hellene med en vinkelsliper med diamantblad. Husk briller og hørselvern - og hansker, for det flyr ut små, skarpe korn. Hellene skal ligge stabilt mens du skjærer, enten på et par bordbiter eller i litt sand.
04
Legg kanten
5
Trinn
Så er det tid for de mye mer levende brosteinene, som vi setter i to rekker langs tre sider av helleplattingen.
De varierer i størrelse og form, så her kan du ikke bare vippe dem ned på en plan bunn. Du må banke hver stein ned i omtrent riktig dybde. Tilsvarende må du prøve deg med flere steiner for å finne dem som passer best sammen og gir pene fuger. Steinene måler fra 8 til 10 cm, så fugene må være klart bredere enn mellom de støpte hellene.
Til slutt fylles fugene nøye. Er de løse, sklir hele terrassen ofte ut på få år. Du kan ikke bruke strandsand. Det skal være korn i mange størrelser, slik at de pakker seg sammen til en fast masse.
Legg opp en haug brostein på betonghellene slik at du har noen å velge mellom. Steinene er jo et naturprodukt og varierer en hel del. De er også litt høyere enn hellene. Du må derfor krafse litt i sanden, sånn at du kan få dem ned i riktig høyde.
Velg ut steinene, og bank dem forsiktig på plass. Ta deg tid til å snu og dreie hver stein, slik at du får satt to pene rekker, som stikker opp cirka én centimeter høyere enn hellene i første omgang.
Fyll fugene løst, og bank ned steinene med en lang planke som mellom legg. Dette kan ta litt tid. Men at de ligger i plan med hellene, etter at du har kjørt over med platevibratoren, skaper prikken over i-en i prosjektet.
Mellom steinene og gresset fylles det nesten opp med settesand. Til slutt feies det ned litt fugesand for å tette.
TIPS: Mellom gresset og brosteinen kan du sette et kantbånd av hard plast, som kan hindre gresset i å vokse inn i fugene.
Nå skal fugene lukkes helt, slik at det ikke trenger ned vann. Fei fugesand diagonalt fram og tilbake til fugene er fylt opp. Fei vekk det løse, og kjør over terrassen med platevibratoren. Bruk såle så kantene ikke skades.
Fei mer fugesand i fugene de neste ukene. Ikke la det ligge, det gir misfarginger.
Materialer
• Stabilgrus (0-32 mm)
• Settesand (0-8 mm)
• Heller (50 x 50 cm)
• Brostein (10 x 10 cm)
• Fugesand (0-4 mm)
Spesialverktøy
• Nivelleringsapparat/laservater
• 2 lange vannrør
• Rettholt/langt vater
• Platevibrator, 80 kg
• Krafse/rive
• Liten slegge
• Vinkelsliper
Tidsforbruk
Sett av en uke av ferien.
Pris
Cirka 8000 kroner for 34 m2
Vanskelighetsgrad
Du skal vite hva du gjør, ellers blir resultatet aldri bra. Men dette er ikke veldig vanskelig – det er bare en stor og tung jobb.