Enkel trapp

På denne prøvemonteringen vil håndverkeren vise deg en enkel måte å lage trappetrinn på.

Denne vangen av 48 x 198 mm trykkimpregnert tre er skåret på skrå, så den passer med terrassens gulv øverst og bakkeplan nederst. Med et vater avsetter håndverkeren en vannrett strek, og med tommestokken måler han 12 cm inn på vangen.

Håndverkeren benytter igjen vateret til å lage en loddrett strek. Nå er det laget en trekantet oppstreking på vangen. Vangen legges opp på et arbeidsbord, hvor den spennes godt fast med et par skrutvinger.

Sag ut trekanten med en stikksag. Det må sages nøyaktig, da klossen skal brukes igjen. Det første snittet må derfor stoppe litt før det når den tverrgående streken.

Det andre snittet sager du helt ned til streken. Deretter sager du resten av det første snittet, og får dermed en helt ren og nøyaktig avslutning. Den utsagde trekanten legges opp på vangen, slik at sagsnittet fra vangen flukter med klossen.

Det gir en trinndybde på 24 cm. Med et 6 mm trebor bores det to hull i den trekantede klossen. Legg nå en stripe utendørs trelim på vangen, og plassér klossen slik at sagsnittene flukter helt nøyaktig. Klossen festes med to 6 x 150 mm rustfrie skruer, som bør være nok til å holde trinnet på plass.

Nå er det første trinnet ferdig. Og så er det bare å fortsette på samme måte. Det er selvfølgelig individuelt hvor mange trinn man ønsker trappen skal ha, og du kan også selv bestemme hvor dype trinnene skal være.

Så er det bare å fortsette med de neste trinnene, og deretter skjære til den andre vangen og til slutt skru på trappebordene. For å få en behagelig gang på trappen, er det en god idé å konstruere trappen etter følgende regel: 1 trinndybde + 2 opptrinn skal tilsammen gi fra 59 til 63 cm.

LES OGSÅ: Enkel og billig snarvei til nye trappetrinn

    Akkurat nå leser andre ...