Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Nye trappetrinn

Selv om trinnene på den gamle trappen er uthulede og slitte, kan den komme til å se ut som en ny trapp ved å legge nye trappetrinn oppå de gamle.

I vårt eksempel var de opprinnelige trappetrinnene av furu, men så herjet av mange års slit at det ikke ville la seg gjøre å avhøvle dem.

Nye trappetrinn av termoeik

I stedet for å kjøpe eller bygge en ny trapp, kledde vi den gamle trappen med nye trappetrinn. Valget falt på en termoeik i 18 mm tykkelse, som passet fint til håndlistens farge.

Til de nye trappetrinnene skal du bruke treplater. De finnes i et bredt utvalg hos byggvarehusene, og leter du litt, er det gode muligheter for å finne et godt tilbud.

I dette tilfellet ble alle nye trappetrinn med forkanter skåret ut av fem plater til 1000 kroner per plate, slik at hele prosjektet kunne lages for under 6500 kroner. Det er mye billigere enn en ny trapp.

Solide skjøter i den nye trappen

Vi skjøter hvert trappetrinn av en plate, som utgjør trinnet, og en strimmel plate som danner trinnets forkant. De to delene skjøtes ved hjelp av en lamellfreser og små trelameller, “kjeks”, som sikrer en solid skjøt.

Før du setter de nye trappetrinnene på, er det en fordel å male de loddrette stusstrinnene og vangene. Du trenger ikke dekke til, for de gamle trinnene blir jo skjult av de nye.

De nye trappetrinnene limes direkte oppå de gamle med sterkt montasjelim. Når siste trinn er på plass, har du fått en ny trapp med et eksklusivt utseende.

Komplett veiledning til nye trappetrinn

Her kan du laste ned den komplette veiledningen til hvordan du billig kan oppgradere til en ny trapp. De 15 trappetrinnene og avsatsen blir kledd på en helg.

Hvis du har erfaring med å bruke en lamellfreser eller øver deg litt på et par platestumper først, er oppgaven med å få nye trappetrinn helt overkommelig.