130 m² terrasse i høyden

Det tar det meste av fritiden din et par sommersesonger, og du blir utfordret med både hardt arbeid, detaljert planlegging og finsnekring. Men har du pågangsmot nok – og en utsikt som fortjener det – så er denne terrassen en drøm å kopiere.

Intro

Har du også en utsikt som fortjener en plass hvor den kan nytes til fulle? Eller kanskje du bare har lyst på en stor utendørs boltreplass, selv om terrenget rundt huset er utfordrende. Da er det både hjelp og inspirasjon å finne i denne artikkelen, der vi viser deg hvordan vi bygger en terrasse på hele 95 kvadratmeter.

Terrassen er hevet over terrenget, slik at gulvet er i nivå med gulvet i hovedetasjen. Jobben medfører sprenging av fjell (dog uten dynamitt), mange tunge løft og en nesten uendelig montering av skjulte skruer til gulvet. Følg med når vi viser deg hvordan du også kan lage en drøm av en terrasse.

Veiledning

01
Forberedende grunnarbeid 5 Trinn

Etter at den gamle terrassen er revet, ønsker vi å fjerne litt av fjellet på undersiden for å få ekstra lagringsplass under den nye terrassen - til for eksempel vinterlagring av utemøbler. Til denne jobben bruker vi en såkalt sprengsement.

1

Vi begynner med å rive den gamle terrassen. Etter at alt gammelt treverk er fjernet, fjernes løsmasser og den gamle fundamentmuren, slik at vi kommer til å for å ”sprenge” vekk fjellet vi ønsker å fjerne.

2

Sprenging uten dynamitt. Fjellet som skal fjernes, er så nært huset at vi ikke ønsker å bruke dynamitt. I tillegg vil vi gjerne gjøre jobben selv. Derfor bruker vi såkalt sprengsement til å ”sprenge” fjellet.

3

Vi borer en rekke 25 mm store og 40 cm dype hull med en stor borhammer, der vi ønsker å fjerne fjell. Hullene bores med en avstand som er 5-10 ganger større enn diameteren på hullet.

4

Etter at sprengsementen har virket i omtrent ett døgn, har fjellet sprukket opp så mye at det kan brytes fra hverandre i blokker ved hjelp av et spett.

5

Blokkene løftes vekk etter at de er brutt løs, og kjøres vekk i en trillebår. Steinblokkene er både skarpe og tunge, så vi passer på å bruke både hansker og vernesko til arbeidet. Etter den føste runden med sprengsement, gjentok vi prosedyren en gang til, for å få fjernet alt vi ønsket.

02
Fundament og bjelkelag 5 Trinn

Det ferdige terrassegulvet skal flukte med gulvet inne i hovedetasjen i huset. Terrassen bygges derfor på stolper, som forankres på punktfundament ned i fjellet. Ettersom det er fjellgrunn overalt, slipper vi å tenke på frostsikring, og kan enten støpe rett på berget, eller forankre stolpesko rett ned i fjellet.

1

På husveggen fester vi en veggsvill (A) av impregnert 48 x 198 mm. Den skrus fast inn i bunnsvillen til huset. På veggsvillen fester vi gulvbjelkene (B), også av impregnert 48 x 198 mm, med bjelkesko. De hviler i tillegg på to dragere (C), laget av to stykker impregnert 48 x 198 mm som er skrudd sammen. Gulvbjelkene har en senteravstand på 60 cm, som passer med terrassebord på 28 x 120 mm. Er terrassebordene tynnere, må de ligge tettere.

2

For å finne høyden på stolpene (E), bruker vi et slange vater. Vi holder stolpene midlertidig ved å feste lange bord på dem. Stolpene (E) er to stykker impregnert 48 x 98 mm, skrudd sammen til en kvadratisk stolpe.

3

Stolpene (E) kappes i riktig lengde, før drageren (C) festes oppå. Stolpevater hjelper til med å få stolpene helt i lodd.

4

Høyden over bakken blir nesten tre meter på kortsiden av huset. Vi leier derfor et stillas for å arbeide trygt. Vi fortsetter med en vegg svill (A) og gulvbjelker (B), som festes i bjelkesko på veggsvillen og legges på en drager (C) ytterst.

5

På den bredeste delen av terrassen må gulvbjelkene (B) skjøtes. Det gjør vi ved å overlappe dem med cirka 60 cm midt over drageren (C). I enden av bjelkene har vi satt et dekkbord (D) av impregnert 48 x 198 mm. Det pynter opp, beskytter og støtter bjelkene litt ekstra.

03
Terrassegulv 5 Trinn

Terrassegulvet er 28 x 120 mm Møre Royal Strix (K). Bordene skrus fast skjult ved hjelp av et såkalt Camo-system. De legges utover kantene, og renskjæres til slutt med en dykksag.

1

Terrassebordene er 28 x 120 mm, gråimpregnerte bord (K), med to freste spor i lengderetningen i oversiden av bordene. Vi kapper vekk stygge ender før vi begynner leggingen fra husveggen.

2

Bordene skrus fast med skjult innfesting ved hjelp av et såkalt Camo-system. Systemet sikrer en jevn avstand mellom bordene og gjør at du kan skru fast terrasseskruene usynlig i sidene på bordene.

3

Vi begynner leggingen ved husveggen. Alle skjøter i lengderetningen legges over en gulvbjelke, og det skal ikke være to skjøter rett etter hverandre på samme gulvbjelke.

4

I stedet for å kappe ett og ett bord, lar vi bordene gå utover kantene, før de renskjæres til slutt. Det er enkelt og blir penest.

5

Der terrassen avsluttes mot berget, må enden på hver bord tilpasses med en stikksag. Det betyr mye detaljsaging, men sluttresultatet er verdt alt arbeidet.

04
Rekkverk 6 Trinn

Rekkverket lages av materialer som har den samme gråimpregneringen som terrassebordene. Det gir en flott helhet i uttrykket.

1

Rekkverkstolpene lages av to gråimpregnerte 48 x 98 mm (F), som settes sammen til en kvadratisk stolpe. Stolpene skrus fast med en senteravstand på 180 cm gjennom både dekkbordet (D) i enden, gulvbjelkene (B) og drageren (C) under. Det gir et solid hold til stolpene. De måles opp med laservater og kappes slik at de havner 96,5 cm over ferdig terrassegulv. Da blir rekkverket cirka 100 cm høyt når dekkbordet (L) på toppen kommer på til slutt. De siste terrassebordene settes på senere.

2

Rekkverket lages i moduler, ved hjelp av en hjemmelaget mal. I malen er det plass til 12 spiler av gråimpregnert 48 x 98 mm (H) i tillegg til en overligger og en underligger (G), også av grå 48 x 98 mm.

3

Fordi alle stolpene står med samme avstand - så sant det er mulig- er det enkelt å serieprodusere modulene til rekkverket.

4

Etter at modulene er på plass, legges et toppbord (L) av gråimpregnert 34 x 145 mm på rekkverket. De siste terrassebordene, som må tilpasses rundt rekkverkstolpene, legges også på plass.

5

Bak huset er det ingen gulvbjelker å feste terrassestolpene i. Derfor forankrer vi en stolpestøtte til hver stolpe i betongdekket. De settes i samme avstand som stolpene på terrassen ellers.

6

Til slutt setter vi opp rekkverkstolper og rekkverksmoduler på baksiden, på samme måte som vi gjorde på forsiden. For å lage en myk avslutning, skrår vi rekkverket litt lavere mot de to siste modulene.

Materialer

48 x 198 mm impregnert:

  • Veggsviller (A)
  • Gulvbjelker (B)
  • Dragere under gulvbjelkene (C)
  • Dekkbord (D)

48 x 98 mm impregnert:

  • Fundamentstolper (E)

48 x 98 mm gråimpregnert:

  • Stolper til rekkverk (F)
  • Over- og underligger til rekkverk (G)
  • Spiler i rekkverk (H)

28 x 120 mm Møre Royal Strix:

  • Bord til terrassegulv (K)

34 x 145 mm gråimpregnert:

  • Toppbord til rekkverk (L)

Dessuten:

  • Syrefaste skruer, 5 x 90, 6 x 90, 6 x 140, 8 x 140 og 8 x 200 mm
  • Bjelkesko, 48 x 136 mm
  • Stolpesko, 96 x 70 mm
  • Spikerplater, 300 x 120 x 2 mm
  • Beslagskruer, 4,8 x60 mm
  • Tørrbetong, B35
  • Forskalingsrør, 150 mm
  • Forankringsmasse, tokomponent
  • Vognskruer, 10 x 140 mm med skiver og muttere
  • Trelim til utendørs bruk
  • Stolpestøtte til betongdekke

Spesialverktøy

  • Camo terrassesystem til skjult innfesting av terrassebord
  • Stillas
  • Sprengsement
  • Borhammer med 25 mm bor til stein

Tidsforbruk

Denne terrassen ble bygget over to sommersesonger.

Pris

Regn med cirka 800 kroner per kvadratmeter for en tilsvarende terrasse.

Vanskelighetsgrad

Å bygge en liten terrasse er forholdsvis enkelt, men her er det varierende grunnforhold, store flater, flere vinkler og mye arbeid i høyden. Alt dette gjør oppgaven mer utfordrende.

Tegning

STOLPER I STOLPESKO Alle stolper (E) plasseres i stolpesko. Enten i et nedstøpt punktfundament, som her, eller forankret rett ned i fjellet.

BJELKENE OVERLAPPER I SKJØTEN Gulvbjelkene (B1 og B2) skjøtes ved at de skrus sammen med en overlapp på cirka 60 cm - alltid over en drager (C). Dragerne er to stk. 48 x 198 mm, som er skrudd sammen til en 96 x 198 mm.

SKJULT INNFESTING Terrassesystemet vi bruker til å skru fast terrassebordene (CAMO Marksman Pro) gir en usynlig innfesting, ved at skruene skrus skrått inn i sidene på terrassebordene (K) ned i gulvbjelkene (B).

SOLIDE REKKVERKSTOLPER Rekkverkstolpene (F) skrus fast i både gulvbjelker (B), dekkbord (D) (vises ikke her) og i drageren (C) under. Da sitter stolpene urokkelig fast.

REKKVERK I MODULER Rekkverket lages i moduler, ved hjelp av en hjemmelaget mal. Hver modul består av 12 spiler (H), med en under- og overligger (G). Oppå det ferdige rekkverket legges det til slutt et toppbord (L).

Video

Slik bruker du borhammeren

I denne videoen lærer du alt om den knallsterke borhammeren. Med maskinen riktig innstilt og utstyrt med riktig tilbehør, kan du enkelt pløye deg gjennom murverk og betong, eller utføre krevende rivingsarbeid, for eksempel hvis du skal fjerne fliser fra et gulv.

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Stoppkloss til kappsagen

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Endesnitt på terrassebord

Med dykksag og skinne blir kanten helt rett

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse