Intro
Veiledning
01
Forberedende grunnarbeid
5
Trinn
Etter at den gamle terrassen er revet, ønsker vi å fjerne litt av fjellet på undersiden for å få ekstra lagringsplass under den nye terrassen - til for eksempel vinterlagring av utemøbler. Til denne jobben bruker vi en såkalt sprengsement.
Vi begynner med å rive den gamle terrassen. Etter at alt gammelt treverk er fjernet, fjernes løsmasser og den gamle fundamentmuren, slik at vi kommer til å for å ”sprenge” vekk fjellet vi ønsker å fjerne.
Sprenging uten dynamitt. Fjellet som skal fjernes, er så nært huset at vi ikke ønsker å bruke dynamitt. I tillegg vil vi gjerne gjøre jobben selv. Derfor bruker vi såkalt sprengsement til å ”sprenge” fjellet.
Vi borer en rekke 25 mm store og 40 cm dype hull med en stor borhammer, der vi ønsker å fjerne fjell. Hullene bores med en avstand som er 5-10 ganger større enn diameteren på hullet.
Etter at sprengsementen har virket i omtrent ett døgn, har fjellet sprukket opp så mye at det kan brytes fra hverandre i blokker ved hjelp av et spett.
02
Fundament og bjelkelag
5
Trinn
Det ferdige terrassegulvet skal flukte med gulvet inne i hovedetasjen i huset. Terrassen bygges derfor på stolper, som forankres på punktfundament ned i fjellet. Ettersom det er fjellgrunn overalt, slipper vi å tenke på frostsikring, og kan enten støpe rett på berget, eller forankre stolpesko rett ned i fjellet.
På husveggen fester vi en veggsvill (A) av impregnert 48 x 198 mm. Den skrus fast inn i bunnsvillen til huset. På veggsvillen fester vi gulvbjelkene (B), også av impregnert 48 x 198 mm, med bjelkesko. De hviler i tillegg på to dragere (C), laget av to stykker impregnert 48 x 198 mm som er skrudd sammen. Gulvbjelkene har en senteravstand på 60 cm, som passer med terrassebord på 28 x 120 mm. Er terrassebordene tynnere, må de ligge tettere.
For å finne høyden på stolpene (E), bruker vi et slange vater. Vi holder stolpene midlertidig ved å feste lange bord på dem. Stolpene (E) er to stykker impregnert 48 x 98 mm, skrudd sammen til en kvadratisk stolpe.
Stolpene (E) kappes i riktig lengde, før drageren (C) festes oppå. Stolpevater hjelper til med å få stolpene helt i lodd.
Høyden over bakken blir nesten tre meter på kortsiden av huset. Vi leier derfor et stillas for å arbeide trygt. Vi fortsetter med en vegg svill (A) og gulvbjelker (B), som festes i bjelkesko på veggsvillen og legges på en drager (C) ytterst.
03
Terrassegulv
5
Trinn
Terrassegulvet er 28 x 120 mm Møre Royal Strix (K). Bordene skrus fast skjult ved hjelp av et såkalt Camo-system. De legges utover kantene, og renskjæres til slutt med en dykksag.
Terrassebordene er 28 x 120 mm, gråimpregnerte bord (K), med to freste spor i lengderetningen i oversiden av bordene. Vi kapper vekk stygge ender før vi begynner leggingen fra husveggen.
Bordene skrus fast med skjult innfesting ved hjelp av et såkalt Camo-system. Systemet sikrer en jevn avstand mellom bordene og gjør at du kan skru fast terrasseskruene usynlig i sidene på bordene.
Vi begynner leggingen ved husveggen. Alle skjøter i lengderetningen legges over en gulvbjelke, og det skal ikke være to skjøter rett etter hverandre på samme gulvbjelke.
I stedet for å kappe ett og ett bord, lar vi bordene gå utover kantene, før de renskjæres til slutt. Det er enkelt og blir penest.
04
Rekkverk
6
Trinn
Rekkverket lages av materialer som har den samme gråimpregneringen som terrassebordene. Det gir en flott helhet i uttrykket.
Rekkverkstolpene lages av to gråimpregnerte 48 x 98 mm (F), som settes sammen til en kvadratisk stolpe. Stolpene skrus fast med en senteravstand på 180 cm gjennom både dekkbordet (D) i enden, gulvbjelkene (B) og drageren (C) under. Det gir et solid hold til stolpene. De måles opp med laservater og kappes slik at de havner 96,5 cm over ferdig terrassegulv. Da blir rekkverket cirka 100 cm høyt når dekkbordet (L) på toppen kommer på til slutt. De siste terrassebordene settes på senere.
Rekkverket lages i moduler, ved hjelp av en hjemmelaget mal. I malen er det plass til 12 spiler av gråimpregnert 48 x 98 mm (H) i tillegg til en overligger og en underligger (G), også av grå 48 x 98 mm.
Fordi alle stolpene står med samme avstand - så sant det er mulig- er det enkelt å serieprodusere modulene til rekkverket.
Etter at modulene er på plass, legges et toppbord (L) av gråimpregnert 34 x 145 mm på rekkverket. De siste terrassebordene, som må tilpasses rundt rekkverkstolpene, legges også på plass.
Bak huset er det ingen gulvbjelker å feste terrassestolpene i. Derfor forankrer vi en stolpestøtte til hver stolpe i betongdekket. De settes i samme avstand som stolpene på terrassen ellers.
Materialer
48 x 198 mm impregnert:
- Veggsviller (A)
- Gulvbjelker (B)
- Dragere under gulvbjelkene (C)
- Dekkbord (D)
48 x 98 mm impregnert:
- Fundamentstolper (E)
48 x 98 mm gråimpregnert:
- Stolper til rekkverk (F)
- Over- og underligger til rekkverk (G)
- Spiler i rekkverk (H)
28 x 120 mm Møre Royal Strix:
- Bord til terrassegulv (K)
34 x 145 mm gråimpregnert:
- Toppbord til rekkverk (L)
Dessuten:
- Syrefaste skruer, 5 x 90, 6 x 90, 6 x 140, 8 x 140 og 8 x 200 mm
- Bjelkesko, 48 x 136 mm
- Stolpesko, 96 x 70 mm
- Spikerplater, 300 x 120 x 2 mm
- Beslagskruer, 4,8 x60 mm
- Tørrbetong, B35
- Forskalingsrør, 150 mm
- Forankringsmasse, tokomponent
- Vognskruer, 10 x 140 mm med skiver og muttere
- Trelim til utendørs bruk
- Stolpestøtte til betongdekke
Spesialverktøy
- Camo terrassesystem til skjult innfesting av terrassebord
- Stillas
- Sprengsement
- Borhammer med 25 mm bor til stein
Tidsforbruk
Denne terrassen ble bygget over to sommersesonger.
Pris
Regn med cirka 800 kroner per kvadratmeter for en tilsvarende terrasse.
Vanskelighetsgrad
Å bygge en liten terrasse er forholdsvis enkelt, men her er det varierende grunnforhold, store flater, flere vinkler og mye arbeid i høyden. Alt dette gjør oppgaven mer utfordrende.