Få oppskriften på verdens lekreste terrasse

Her får du opskriften på verdens lekreste terrasse. Vi har bedt en byggkonstruktør tegne en detaljert, lekker og stor terrasse. Her kan du se resultatet. Du får både tegninger, tips og forhåpentlig masser av inspirasjon.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 uker
Pris
60.000 kroner

Intro

Kan en terrasse bli for stor? Spør du oss, er svaret et klart nei! En stor, lekker terrasse gjør både sommeren lenger og boligarealet større en del av året. Du kommer nemlig garantert til å bruke mange glade timer her. Og fordi vi vet at terrasser er noe av det aller mest populære stoffet vi kan bringe i bladet, får du her en helt unik terrasse.

Den er tegnet spesielt til Gjør Det Selvs lesere av en byggkonstruktør, med bakgrunn som tømrer – i tillegg er han flink til å fremstille ideene sine i 3D.

Kanskje er dette akkurat den terrassen du alltid har drømt om. Kanskje trenger du ikke en terrasse som er så stor. Uansett kan du studere tegningene og de grundige trinn for trinn-veiledningene til de mest komplekse detaljene. Deretter kan du kanskje tegne din egen terrasse, så den blir akkurat slik som du vil ha den.

Det er en fordel å ha en del byggeerfaring, hvis du skal bygge en terrasse som den du ser her. Underveis må du også finne løsninger som passer til dine behov og forholdene hos deg.

For eksempel kan du styrke sammenføyningene ved å tilføye ekstra klosser og bord under den hevede terrassen. Og du kan legge til eller trekke fra elementer, akkurat som du har lyst til.

Bygg din egen drømmeterrasse, og nyt det lekre utelivet.

God arbeidslyst!

Veiledning

01
Start med et solid skjelett 4 Trinn

Vi har fundamentert terrassen på stolpesko som er støpt ned i punktfundament. Du kan også benytte fundamentsteiner som graves ned. De har ferdige stolpesko som du fester de bærende bjelkene til. Bjelkene er trykkimpregnert 48 x 198 mm, mens tilfarerne som legges oppå er 48 x 98 mm.

Avstanden mellom bjelkene og mellom tilfarerne avhenger av bordene du vil legge på terrassegulvet. Spør der du kjøper materialene.

1

Støp fundamentene, og forbind dem med bjelker. Fundamentene er helt eller delvis under bakken. Her vises de av hensyn til oversikten. Lag et fundament, legg bjelken i skoen, mål ut til neste punkt, osv.

2

Slik ser oppbyggingen ut med samtlige punktfundament og bærebjelker. På en så kompleks terrasse som denne, er en målfast tegning viktig.

3

Tilfarerne legges på tvers av bjelkene. Her er det 60 cm avstand fra midten av en tilfarer til midten av den neste. Spør hvor tett tilfarerne skal ligge under terrassebordene der du kjøper materialene.

4

Tilfarerne skjøtes alltid på en bjelke, slik at de er best mulig understøttet. Ta høyde for dette når du plukker tilfarerne i byggvarehuset, samt når du støper fundament og dermed velger avstand mellom bjelkene.

02
Trapp av få elementer 5 Trinn

De to trappene er bygget opp relativt enkelt. Du kan lage dem etter anvisningene her, og deretter sette dem fast til bjelkene til terrassen.

Du må tilpasse målene til terrassen din. Sørg for godt med understøtting til trinnene - er du i tvil, så lag heller en understøtting for mye enn en for lite.

Vi bygger trappen av 48 x 98 mm, det samme som til tilfarerne til terrassen. En del av de mindre bitene her kan derfor fint lages av “rester” fra den øvrige konstruksjonen.

Den lille trappen er plassert mellom de to terrassene.

1

Sett sammen forstykket (C) med understøttingene (D). Skru 5 x 60 mm skruer gjennom forstykket og inn i enden på understøttingen. Alt blir skjult senere.

2

Sett fast tverrstykket (E) oppå understøttingene (D) ved hjelp av skjøtestykkene (F) som vist. Vent med å skru fast det siste skjøtestykket til høyre.

3

Sett på et trinn ekstra ved å tilføye understøttingene (G), som skrus fast gjennom bakstykket (E) og ved hjelp av skjøtestykkene (H) som vist. Alt skrus sammen med 5 x 60 mm A4-skruer.

4

Nå kan trappen settes sammen med terrassen. Trappen støtes inn mot bjelkene, og det siste skjøtestykket (F) skrus fast utenpå bjelken (A).

5

Trinn og stusstrinn skrus på til slutt. Alle sammenføyninger og skruer er skjult på undersiden - er det behov for ekstra innfesting, så sett på flere klosser. Det synes uansett ikke når terrassen er kledd.

03
Skjelett til den runde terrassen 5 Trinn

Den runde terrassen er bygget opp litt annerledes enn den firkantede. Utfordringene her er også litt større. Hvis du vil prøve deg på den, er det en fordel om du har litt byggeerfaring fra før. Vi forklarer hovedtrekkene, men det er et krav at du kan rette til konstruksjonen selv, slik at den passer til de lokale forholdene der du bygger.

De bærende bjelkene hviler i nedstøp-te stolpesko, men ute langs kanten av terrassen er konstruksjonen litt spesiell, som du kan se på illustrasjonene.

Den runde konstruksjonen krever litt ekstra av byggeevnene dine.

1

Slik ser den ferdige konstruksjonen ut. Her viser vi hvordan den innrammede delen er bygget opp. Prinsippet er det samme rundt hele terrassen.

2

Tilfarerne (B) kappes til, slik at de flukter med bjelken (A). Stolpen (K) er satt fast i stolpeskoen, og de ytre bjelkene (A) er skrudd fast skrått gjennom bjelkene og inn i stolpen med 6 x 100 mm skruer.

3

Øverste bjelke (A) settes på. Her settes tilfarerne (B) fast ved å bore inn gjennom bjelken og inn i enden på tilfareren. Legg merke til forsterkningen (L).

4

Nå kan skjørtet (M) settes på. Skjørtet er de terrassebordene som står på høykant og dekker kanten på terrassen. Her settes de utenpå stolpene (A) hele veien rundt.

5

Den runde terrassen er en utfordring å bygge - men den vil garantert imponere både naboer, venner og familie.

04
Solid rekkverk med håndlist 5 Trinn

Rekkverk og håndlist er kanskje bare en liten detalj i det store prosjektet, men i forhold til terrassens utseende har nettopp denne detaljen stor betydning.

Vi har valgt å bruke 28 x 145 mm terrassebord også her.

Håndlisten hviler på stolper, som skal plasseres med jevn innbyrdes avstand.

Selve håndlisten må du kappe i vinkel der den skifter retning. Det er heldigvis enklere enn det kanskje høres ut.

Håndlisten omkranser begge terrassene, men er litt mer utfordrende på den runde, på grunn av de skjeve vinklene.

1

Stolpene (K) settes som vist her. Vi har satt dem ved annenhver tilfarer. I enden sikrer en ekstra tilfarer (B) et jevnt underlag for det etterfølgende skjørtet av terrassebord, som skal dekke endene.

2

Tilpass håndlisten. Det blir mange vinklede sammenføyninger. Dropp smygvinkelen, og gjør slik: Legg bordene over hverandre, og marker diagonalene til stolpen på det øverste bordet.

3

Kapp til det øverste bordet Kapp til det øverste bordet ut fra opp - merkingen. Bruk en kappsag. Sørg for å sage helt loddrett - ellers vil ikke sammenføyningen bli tett.

4

Legg det underste bordet tilbake, og merk opp ved hjelp av det øverste, tilskårede bordet. Når du da kapper det nederste bordet, passer de perfekt sammen.

5

Håndlisten tilføyer den siste finishen. Det skjulte rommet bak dører under terrassen, er en praktisk tilføyelse.

05
Smarte dører til skjult oppbevaring 2 Trinn

En smart (og valgfri) detalj, er det skjulte rommet under terrassen. Bygger du en høy terrasse, er det opplagt å utnytte noe av plassen under gulvet til oppbevaring. Her kan du for eksempel lagre hagemøbler eller barnas leker når de ikke er i bruk, eller bare i vinterhalvåret.

Hvis du vil ha en løsning som denne, skal den planlegges inn fra begynnelsen. Her er dørene satt fast på et sett ekstra stolper montert på stolpesko, som er støpt ned sammen med de øvrige fundamentene.

Fordi den firkantede terrassen er hevet, er det plass til for eksempel hagemøbler under den.

1

To ekstra stolpesko med stolper holder dørene. Plasseringen må altså planlegges inn i konstruksjonen helt fra begynnelsen.

2

Dørene monteres på siden av stolpene Dørene monteres på siden av stolpene med hengsler, slik at dørene flukter med hengsler, slik at dørene flukter med skjørtet (terrassebordene på høykant) rundt dem. Rammen til dørene bygges av 48 x 98 mm og kles med terrassebord.

Materialer

48 x 198 mm trykkimpregnert furu:

 • Bjelker (A)

48 x 98 mm trykkimpregnert furu:

 • Tilfarere (B)
 • Trappekonstruksjon (C-H)
 • Dørkonstruksjon

98 x 98 mm trykkimpregnert furu:

 • Stolper (K)

28 x 145 mm terrassebord:

 • Terrassegulv Skjørt (dekkbord) Håndlist Kledning til dører

Dessuten:

 • Justerbare stolpesko
 • Tørrbetong
 • A4-skruer: 5 x 60 mm, 6 x 100 mm

Tidsforbruk

På full tid, kan to mann bygge denne terrassen på 2-3 uker.

Pris

Som vist, koster denne terrassen cirka 50-60.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Vi gir deg tegninger og detaljer, slik at du kan plukke det du vil bruke på din egen drømmeterrasse.

Tegning

Video

TEKNIKK: Montering av terrassebord

Legg dem i små "grupper". Da er det lett å fordele luften

TEKNIKK: Skjøting av terrassebord

Lag skjøtene oppå en tilfarer. Da blir de sterke

TEKNIKK: Endesnitt på terrassebord

Med dykksag og skinne blir kanten helt rett

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Tips & Triks

Terrasse i flere nivåer

Drømmeterrassen består i virkeligheten av to terrasser i hvert sitt nivå. Den firkantede terrassen langs huset ligger litt høyere enn den runde. Det er ikke gravd vekk en masse jord på bakken; den firkantede terrassen er bare hevet, slik at det er godt med luft under den. Terrassene er forbundet med en trapp. Det går også en trapp opp til hver av terrassene.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Terrasse