Nytt liv til terrassen

Treterrassen lever et hardt liv året rundt. Fra stekende sol, via pøsende regn til iskalde vinterdager med masse snø. Det setter sine spor. Derfor får du en oppskrift på hvordan du sikrer terrassen et langt og godt liv her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1200 kroner

Intro

Når våren endelig kommer, kan det være en trist opplevelse å se igjen treterrassen, som har ligget i dvale hele vinteren. Ofte vil den flekkvis være grønn av alger og for øvrig være hardt medtatt av vinterens barske vær.

Men fortvil ikke. Tre er et takknemlig materiale. Med riktig innsats kan terrassen bli flott igjen, og til og med rustet til enda en tøff sesong med harde påvirkninger fra vær og vind.

LES OGSÅ: SLIK renser du terrassen best

Her viser vi hvordan du renser terrassen grundig med terrasserens, og etterfølgende behandler den med en olje spesielt beregnet for trykkimpregnerte treterrasser. Er terrassen laget av andre tresorter enn trykkimpregnert furu, er fremgangsmåten i forbindelse med rensingen den samme, men sluttbehandlingen kan være en annen.

Det kan du få vite mer om hos fargehandleren. Produsenten av terrassebordene har ofte også et tips til hvilken type beskyttelse som egner seg best på bordene du har kjøpt.

Vi bruker en klassisk terpentinbasert olje, som har den fordelen at den også kan påføres ved lave temperaturer. Til og med i kuldegrader hvis bare treet er tørt. Om du velger olje eller vannbasert beskyttelse til terrassen, er i stor grad et spørsmål om tro og preferanser.

Noen vil påstå at en klassisk oljebehandling er det aller beste for terrassegulvet, mens andre vil påstå at vannbaserte produkter holder bedre – til slutt er valget ditt. Uansett hva du velger, så blir sluttresultatet og holdbarheten aldri bedre enn det forarbeidet du har gjort.

Det er derfor du skal være omhyggelig med rensingen og med å la treet tørke godt før du påfører trebeskyttelsen. God fornøyelse – dette er arbeid du har igjen for.

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

Forutsetningen for at treterrassen skal bli flott igjen, er at den blir renset helt ned i bunn. Her har vi brukt et produkt fra Flügger (Terrasserens A), som effektivt fjerner misfarging, skitt og rester av gammel treolje. Det er sterkt basisk, så du bør unngå kontakt med aluminium, glass og eventuelle planter. Produktet har en geléaktig konsistens og er enkelt å påføre uten søl og sprut.

Skal du etterpå behandle med en vannbasert terrassebeskyttelse, er det nødvendig å nøytralisere treet med Trerens B. Her bruker vi en klassisk oljebehandling, derfor kan vi hoppe over nøytraliseringen av treet.

1

Påfør terrasserens på et par bord om gangen. Treet bør være tørt før du setter i gang. Bruk en myk børste, og skrubb rensemiddelet grundig inn i treet. La det virke i cirka 10 minutter.

2

Etter 10 minutter er det tid for å få skrubbet vekk skitt og alger. Her bruker vi en høytrykksspyler med terrasserenser på laveste effekt. Unngå høyt trykk, da det kan ødelegge treet. Du kan også bruke en skurebørste og masse vann.

3

Forskjellen synes veldig godt. Nå er alle spor etter vinterens strabaser fjernet, og treet er rent og ubeskyttet, fritt for alger og skitt. Er det oppflisede områder, kan de etterslipes med slipepapir.

4

Når treet er tørt, påføres olje. En farget olje gir den beste beskyttelsen. Vi velger en transparent olje, fordi vi ønsker at trestrukturen skal synes tydelig. Rør gjennom oljen grundig før den påføres.

5

Treoljen påføres med pensel eller rull. Bruk penselen til kanter og vanskelig tilgjengelige steder. Bruk rull på de store flatene. Påfør til treet er mettet, men unngå at det dannes pytter av olje.

Tidsforbruk

2 dager på grunn av tørketider

Pris

Cirka 1200 kroner for rensemidler og olje til 30 m2 terrasse.

Vanskelighetsgrad

Det er absolutt ikke noe vanskelig i dette prosjektet.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse