Terrasse med 4 lekre detaljer

Terrassen din blir mer spennende å se på, og får flere funksjoner, hvis du bygger inn noen ekstra detaljer.

Terrasse med 4 lekre detaljer

Denne terrassen har plantekasser som skaper frodighet, et tre som kan gi skygge på de varmeste sommerdagene og et bredt trinn ned mot gressplenen.

I denne artikkelen får du inspirasjon til hvordan du kan gi terrassen din enda større verdi med noen få ekstra detaljer.

De 4 lekre detaljene:

  1. Plantekasser til blomster og planter, som skaper frodighet
  2. Et tre som kan gi skygge integrert i terrassen
  3. Et bredt trinn, slik at du enkelt kan komme deg ned i hagen
  4. Bord på tvers, som bryter de mange rette linjene

Du får en beskrivelse av hver av de fire detaljene, og en tegning som viser hvordan du bygger en plantekasse, et langt trappetrinn, integrerer et tre i terrassen og gjør den underliggende konstruksjonen klar til at du kan legge terrassebord på tvers.

1. Frodige blomsterbed i begge sider

En terrasse skal også ha avslutninger i sidene. I begge sider av denne terrassen er det bygget blomsterbed, der kantene flukter med overkanten til terrassen. Når kantene flukter, kommer bedene til å virke som en naturlig del av terrassen.

I tillegg til at blomsterbedene gir pene avslutninger i sidene, får terrassen også et mer frodig utseende - det kan være året rundt, hvis du velger en miks av vintergrønne planter og planter/blomster som blomstrer på bestemte tidspunkt.

Bedene er bygget som lave høybed med stolper i både hjørner og på midten, fordi bedene er så lange. De fores med kraftig plast innvendig før det fylles i jord. Det beskytter treverket mot den ellers konstante fukten fra jorden på innsiden.

Høybedet bygges opp rundt stolper i hvert hjørne samt to på midten. Det fores innvendig med kraftig plast i sidene og kles med bord.

Bordene er kappet med skrå snitt i endene. Det samme gjelder de vannrette bordene rundt i kanten øverst.

2. Fremhev treet i terrassen

Hvis det står et tre der du gjerne vil ha terrassen, må du ikke nødvendigvis felle det. Vurder heller om du kan integrere det i terrassen. Det fremhever treet og gir terrassen karakter. Samtidig kan det sørge for skygge på varme sommerdager.

Her er det laget et lite høybed til treet, som er plassert i hjørnet mellom den store terrassen og en gang langs huset. Høybedet er kledd med terrassebord, og høyden er tilpasset slik at det passer med to vannrette bord. Innvendig er høybedet foret med kraftig plast, før det fylles jord og bark i bedet. Plasten beskytter treverket i høybedet mot fukt, slik at det holder lenger.

3. Pen avslutning med bredt trappetrinn

For å fullende en terrasse, skal den ha pene avslutninger i sidene, i tillegg til at den ofte skal ha en trapp. På denne terrassen er de to tingene kombinert.

Den delen av terrassen som vender ut mot hagen har fått et langt og bredt trappetrinn - i hele terrassens bredde. Det gjør det enkelt å komme opp og ned fra terrassen og ut på plenen. Samtidig gir det en flott og harmonisk avslutning på terrassen ut mot plenen.

Trinnet er bygget som en del av terrassen, slik at ytterkanten av trinnet flukter med endene på bedene.

4. Tverrgående bord bryter rette linjer

Når du har en stor flate med et helt jevnt utseende, kan det fort bli litt monotont og kjedelig å se på. På en terrasse kan du unngå dette ved å legge noen av bordene i motsatt retning. Da bryter du de lange, rette linjene.

På denne terrassen legges det et felt med fem tverrgående bord som overgang mellom den store terrassen og en mindre terrassedel lang husveggen. Du kan også velge å legge bare et enkelt bord på tvers, og deretter gjøre det flere steder på en stor terrasse, slik at den blir oppdelt flere felt.

Velger du å legge et eller flere bord på tvers på terrassen, må den underliggende konstruksjonen klargjøres for det. Det betyr at det må legges tilfarere på tvers som terrassebordene kan plasseres på og skrus fast til. Da blir de understøttet skikkelig, og terrassegulvet vil ikke svikte når du går på det.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse