Terrassen gynger

Det skjer dessverre altfor ofte: Gulvbjelkene under en gammel terrasse svikter, og terrassen gynger når du går på den. Årsaken til problemet er lett å regne ut – og enkelt å fikse i de aller fleste tilfeller.

Intro

En dårlig fundamentert terrasse lever på lånt tid: Før eller siden vil en eller flere av bjelkene eller tilfarerne under terrassebordene sette seg, og da vil du sannsynligvis oppleve at terrassen gir etter eller gynger når du tråkker på den.

Løsningen er i de fleste tilfeller å komme til under bordene, slik at du kan lage en solid og holdbar understøtting der terrassen svikter. Er terrassen utstyrt med propper som skjuler skruene, er utfordringen litt større. I så fall skal proppene bores ut før du kan få fjernet skruene under dem.

Hvis en bjelke eller tilfarer er angrepet av råte, må du bytte den helt ut. Men ofte er det kun understøttingen, kanskje av slitne treklosser, som skal skiftes. I så fall skal du ikke bruke treklosser igjen, men derimot plastkiler, som ikke kan råtne. Kilene er fleksible, finnes i mange tykkelser og gir terrasse fornyet støtte.

Dette skal du bruke

Reparasjonen krever ikke noe stort verktøyarsenal. En skrumaskin, hammer og plastkiler løser oppgaven.

Slik gjør du

1

Skru løs et par terrassebord der terrassen gynger. Husk å rense sporet på hver skrue med en skrutrekker eller noe annet spisst, slik at skrubitten kan få godt tak.

2

Fjern terrassebordene. Nå kan du se om du kan komme ordentlig til, eller om det må løsnes flere bord.

3

Kloss opp sviktende tilfarere med kiler. Her erstatter plastkilene et stykke kryssfinér, som hadde smuldret opp. De to kilene møtes under tilfareren og låses sammen.

4

Kilene er fleksible og fås i flere størrelser. Under denne tilfareren er det behov for større kiler. Når de to kilene legges oppå hverandre, låser rillene dem sammen slik at de ikke sklir tilbake igjen. De skal ligge slik at tilfareren ikke svikter – men pass på ikke å presse den opp så den buer. I så fall blir terrassen skjev.

5

Sett en skrå skrue ned i kilene gjennom tilfareren. Da unngår du at kilene beveger seg vekk og fjerner understøttingen

6

Legg bordene tilbake. Skru fast bordene med nye terrasseskruer. Etterpå har du igjen fast grunn under føttene.

Video

TERRASSEN SVIKTER

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse