Treterrasse laget i seksjoner

Er du lei av den gamle terrassen med heller? Du kan lage en ny treterrasse oppå den gamle hvis hellene ligger godt. Her lager vi tregulvet i seksjoner som tilsvarer bredden på dørene og vinduene på huset. Det gir et harmonisk inntrykk.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
7.000 kroner

Intro

En vakker terrasse i forlengelsen av huset fungerer som et ekstra rom når været tillater det. Den øker verdien på huset – og livskvaliteten til beboerne.

Den gamle terrassen med heller har ligget der i 20 år, og eierne er lei av å se på den. Nå vil de ha en ny terrasse i tre. Det enkleste og mest solide er faktisk å la de gamle hellene ligge og så legge treterrassen oppå dem.

Hellene har satt seg, og har riktig fall vekk fra huset slik at de vil være et godt og solid underlag å legge tilfarerne («bjelkene») til treterrassen på. Og vi slipper å fjerne hellene.

Ingen synlige skruer

Terrassen ble laget i fem seksjoner som har samme bredde som hagedøra og vindusfagene. Seksjonene skal gå litt ut over kanten på den gamle terrassen slik at vi setter stolper i bakken i enden av hellene som tilfarerne kan hvile på. Det løfter gulvet og gir inntrykk av at terrassen nesten svever over småsteinene – underlaget i resten av den lille japanske hagen.

Samtidig har seksjonene den fordelen at det er lett å skifte slitte og ødelagte deler om det skulle bli nødvendig. Seksjonene er montert fra baksiden slik at det ikke er synlige skruer og skruehull på det nye tregulvet. Vi har fått snekkeren til å dele de langsgående bordene for å få et nøyaktig sagspor. Prisen er minimal i forhold til ergrelsen vi ville ha fått hvis vi kom til å sage skjevt.

Veiledning

01
Stolper og tilfarere 8 Trinn

Først måler vi opp terrassen slik at vi kan bestemme størrelsen på de fem gulvseksjonene. De skal passe til døra og vinduene i veggen ut mot hagen. Når du måler opp, bør du være oppmerksom på at veggene kan være ute av vinkel, så vær nøyaktig. Trekker du 2 cm fra det minste målet, har du litt å gå på når du skal legge seksjonene på plass. Når du skal plassere tilfarerne («spikerslag» hvilende på underlaget), er det en god idé å lage en stor vinkel slik at du kan måle helt nøyaktig hvor du skal grave ut til stolpene som tilfarerne skal festes i. Vær tålmodig når du klosser opp tilfarerne slik at gulvet får et solid underlag over alt.

1

Mål opp og grav ut til stolpene (E). De skal ligge ut for midtpostene slik at vi plasserer den store vinkelen her - det korte beinet parallelt med huset. Så er det bare å finne fram spaden. Bruk vinkelen igjen når stolpen skal plasseres i hullet.

Med en stor vinkel er det enklere å måle opp til stolpene

2

Grav hull til stolpene. De bør være 90 cm dype (eller til frostfri dybde). Da er risikoen for setninger minimal, og stolpene får god støtte. Vurdér eventuelt om støpte understøttelsespunkter vil være mer egnet enn stolper hos deg.

3

Stolpene (E) forkortes enklest til riktig lengde med ei kapp-/gjærsag, men du kan også bruke ei vanlig sag.

TIPS: Du kan bruke et langt ark papir med en rett kant (evt. skjøte to A4-ark) for å merke opp et vinkelrett snitt på en rund stolpe.

4

Bland betong til å legge i hullet rundt stolpene (E). Bruk eventuelt også litt betong til å holde kilene under tilfarerne på plass med.

5

Vi lager et fall slik at vannet lettere kan renne av bordene. Du kan lage fallet ved å legge ei brikke under vateret som ligger på tilfareren. Da har du fallet når det er i vater. Her lager vi et fall på 0,5 cm.

6

Fyll betong ned rundt stolpen (E) når den står rett - ca. halvveis opp langs stolpen slik at den står ekstra godt. Stamp betongen fast med ei list slik at massen blir sterk. Tøm deretter sand i resten av hullet. Den skal også stampes.

7

Lag understøtning til tilfarerne (F). Bruk for eksempel plastkiler til å klosse dem opp med. Støp kilene fast med betong mot de gamle hellene eller skru dem opp i tilfarerne, slik at de ikke sklir og tilfareren blir liggende løs.

8

Lag tilfarere (G) til bordene (D) som ligger på langs. Disse tilfarerne (G) skal også støttes med kiler som bør festet (se foregående). Seksjonene støttes nå både under midten og på sidene der de hviler på tilfarere på stolper, slik at gulvet ikke fjærer.

02
Sag ut og montér 7 Trinn

Terrassebordene til de fem seksjonene skal sages til. Alle seksjonene skal være rettvinklet og ha samme lengde, men bredden er forskjellig fordi de skal passe til vinduene som har ulik bredde. Derfor lager vi ei monteringsramme av ei kryss-finérplate med kant lister på to av sidene slik at de danner en rett vinkel. Det er enklere å holde orden på delene med to faste sider - og samtidig er det en mulighet for å variere bredden.

Bruk avstandsstykker mellom de tverrgående bordene slik at avstanden blir den samme på alle modulene, og slik at vannet lettere kan renne vekk. Vi monterer seksjonene fra baksiden slik at det ikke er synlige skruer på det ferdige gulvet.

1

Tilpass de tverrgående terrassebordene (A) med ei kapp-/gjærsag og en lengdestopp (her en hylleknekt). Lengden på de tverrgående bordene (A) er bredden på seksjonen minus de to langsgående terrassebordene (B).

2

Sag de langsgående bordene (B) og (D) på langs. Vi fikk en snekker til å sage til de synlige bordene (B) slik at vi var sikre på at resultatet skulle bli fint. Derfor skal vi selv bare sage til de bordene (D) som ligger under som støtte.

3

Sett merker på de langsgående bordene (B). Det er nødvendig for at de to langsgående bordene som er saget til av samme bord, blir liggende ved siden av hverandre. Seksjonen skal nå monteres i ei monteringsramme med to faste kanter.

Vær klar over at seksjonene skal monteres fra baksiden og skal snus når du velger rekkefølge på de langsgående bordene.

4

Legg det langsgående bordet (B) og de tverrgående bordene (A) på plass i ramma. Legg til slutt bordet (C) som støtte slik at det dekker det langsgående bordet (B) og endene av bordene (A), og spenn fast med tvinger.

Bruk avstandsbrikker på 4 mm når seksjonen skal monteres. Med litt luft mellom bordene renner vannet lettere av.

5

Skru støttebordet (C) til bordene A og B. Sett inn skruene fra baksiden slik at det ikke er synlige skruer i det ferdige gulvet.

TIPS: Det er en god idé å bore opp. Treet er hardt, og skruene kan lett knekke.

6

Sag til støttebordene under (C og D) når seksjonen er montert. Sager du dem til før du har montert seksjonen, kan du få problemer hvis det skjer forskyvninger.

7

Legg seksjonene på plass. Pass på fingrene! Seksjonene er tunge. Fordel lufta nøyaktig mellom seksjonene. Pass også på at du plasserer seksjonene vinkelrett på huset.

Materialer

Terrassebord:
• Tverrgående (A), 28 x 120 x V mm
• Langsgående (B), 28 x 60 x W mm (halvert terrassebord, 28 x 120 x W mm)
• Støtte under (C), 28 x 120 x W mm
• Støtte under (D), 28 x 60 x W mm (halvert terrassebord, 28 x 120 x W mm)

Dessuten:
• 2 stolper {impr.) (E) á 330 cm, diameter 120 mm, sages til i alt 6 stolper
• 6 tilfarere (F), trykkimpregnerte bord, 28 x 120 x W mm (her ÷15 cm)
• 5 tilfarere (G), 28 x 60 x W mm (her ÷15 cm)
• 1 kryssfi nérplate, 1,6 x 120 x 230 cm
• 2 kantlister, 135 og 230 cm lange
• Avstandstykker, 4 mm
• 1 pose ferdigbetong
• Kiler i forskjellige størrelser
• 4 x 35 mm og 6 x 100 mm rustfrie terrassebord-skruer

V = bredden på seksjonen (her avstanden mellom vinduene) minus bredden på de langsgående bordene (B).
W = terrassebredden

Tidsforbruk

1-2 dager til underlaget

1-2 dager til seksjonene

Pris

Cirka 7000 kroner

Vanskelighetsgrad

Vær nøyaktig når du måler opp, og når du skal legge tilfarerne (bjelkene). Det er ergerlig hvis bordene blir liggende og klapre.

Tegning

Slik er seksjonene

En seksjon består av to langsgående bord (B) med bord (A) lagt på tvers imellom. Under hvert av de langsgående bordene ligger et bredere bord som de øverste bordene skrus fast til fra baksiden. I midten under de tverrgående bordene skal det sitte et smalere bord på langs som støtter gulvet ytterligere. Bredden på seksjonene er her mellom 92 og 134 cm. Maksimal størrelse er 140 x 250 cm - da er seksjonene lette å håndtere og understøtte.

Slik er seksjonene

Video

TEKNIKK: Kloss opp terrassetilfarere

Med justerbare kiler blir det helt nøyaktig

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Tips & Triks

Valg av mørkt trevirke utendørs

Vi vil ikke legge skjul på at bildene over viser bruk av tresorten ipé. Men så viser det seg at det er et annet ord for Lapache (Tabebuia spp.) som omfatter flere varianter - og en rekke av dem er truet, ifølge Regnskogsfondet. Vi anbefaler derfor isteden bruk av f.eks. VisorWood, som er basert på furu og Kebony 30 og 100, som er basert på løvtrevirke (bl.a. bøk) og miljøvennlig impregnering. Produktet er utviklet i Norge nettopp for å erstatte regnskogsmaterialer og giftig impregnering. Finnes i nesten svart, rødlig og brun farge (se: www.kebonyproducts.com). Impregneringen består av naturlige stoff er.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse