Bygg med porebetong

På fagspråket kalles materialet for porebetong. Men i daglig tale kjenner vi det kanskje best som siporex, etter merket det først ble markedsført under. Materialet er enkelt å skjære i, tilpasse og sette sammen. I tillegg angripes det verken av sopp eller råte. Det gjør porebetong godt egnet til bad. Men det er også smart til reoler, skillevegger, hyller og mye, mye mer.

Porebetong

OPPLAGT TIL GJØR DET SELV-ARBEID: Porebetong er lett å bearbeide, enkelt å bygge med og kan brukes til en mengde oppgaver – alt fra små reoler til store skillevegger.

DELING AV PLATER

UTEN ARMERING
Plater uten armering deles raskt og enkelt med en grovtannet sag (porebetongsag) spesielt beregnet til formålet.

MED ARMERING
Til plater med armering sages det ned til armeringen med den grovtannede sagen. Armeringen sages over med ei baufil, før du igjen bytter til den grovtannede sagen.

SAMMENLIMING AV PLATER

1. Limet (spesielt porebetonglim) blandes opp med vann etter anvisningene på pakken. Bruk en blandevisp på en kraftig bormaskin.

2. Med en murerkost mettes limflaten godt med vann. Porebetong er kraftig vannsugende, og kan derfor suge ut vannet av limet hvis du ikke forvanner.

3. Limet fordeles med en tannsparkel eller – enda bedre – en spesiell limskje med samme bredde som platene. Hold skjeen i cirka 45 graders vinkel.

TIPS: Avslutninger
På steder med liten plass, for eksempel ved den siste blokken i en vegg, kan du dele blokken diagonalt og sette den på i to omganger.

FORANKRING TIL VEGGER, TAK OG GULV

1. På et stabilt underlag, for eksempel betong, kan platene limes direkte oppå. Et tykt lag lim vil utligne mindre ujevnheter. På tregulv må du lage hull i gulvet, så platene står på fast bunn.

2. Forankring til vegger og tak kan klares med byggvinkler. Er veggen av tre, kan du likevel med fordel bruke såkalt fjærende vinkler. De sikrer at platene ikke knekker hvis veggen gir seg.

3. Fagfolkene bruker murbindere, som forankres til den veggen som en skillevegg av porebetong skal stå inn mot. Først bores hull, og deretter skrus binderen inn i hullet.

4. Binderne plasseres nøyaktig i den tilstøtende veggen, slik at de kommer til å stikke ut mellom platene. Freser du et lite spor til murbinderne, blir de skjult når platene limes sammen.

Sterke kanter

Porebetongplater er robuste – men ikke når det gjelder kantene. Uten beskyttelse kommer utsatte kanter raskt til å se ramponerte ut.

Det finnes flere veier til sterke kanter, og felles for dem alle er at porebetongplatene etterpå skal sparkles, pusses eller males.

På bildene vises fire velegnede muligheter: Multiflexteipen og gipshjørnebeskytteren er fine å bruke til reparasjon av allerede ødelagte kanter. De to andre, hjørnejernet og pusshjørneprofilen, er opplagte til nybygde hjørner, før du sparkler og maler porebetongen.

To trinn: Klar til etterbehandling

Overflaten skal primes eller forvannes for å hindre at betongen suger væsken ut av limet eller sparkelmassen. Primeren danner en hinne, mens forvanningen bare metter overflaten. Priming er ideelt før sparkling. Til fliser og puss kan du nøye deg med forvanning. Er det større ujevnheter i overflaten, skal den slipes glatt før du primer eller forvanner.

LES OGSÅ: Innvendig isolering med porebetong

Akkurat nå leser andre ...