Intro
Veiledning
01
Riv ned og klargjør
5
Trinn
Vi fjerner den myke masonitten med tapet fra veggen. Den er spikret, men så fuktig at vi uten problem kan trekke den av uten å skjære den opp. Listene mot taket f erner vi samtidig.
Langt større arbeid er det å fjerne all løs puss, men det er viktig for å sikre at de nye platene sitter fast. Etter å ha banket av pussen, går vi over veggen med stålbørste. 17 trillebårlass kjøres ut, før vi kan feie og vaske vekk alt støvet.
Vi måler den blottlagte muren med en lang rettholt og et vater, for å se hvor tett på innerveggen kan sitte, når den skal være plan og loddrett. Er det noen få store utstikk, kan du slå dem av. Dype hull kan fylles med puss.
Ned mot tregulvet legger vi en strimmel murpapp. Planen er å skifte ut gulvet senere, derfor skiller vi delene med pappen. Hadde dette vært et støpt gulv, ville vi ha satt blokkene direkte på murpappen og klosset dem opp til vannrett.
02
Byg opp veggen
7
Trinn
Porebetongblokkene er veldig målfaste, samtidig som de er lette å skjære til. Det betyr at de kan limes sammen med en ganske tynn limfuge. Når den første rekken er satt nøyaktig opp, skal de neste bare stables oppå. Her styres de første platene på plass av lekten vår. Bygger du på betong, klosser du dem vannrett opp.
Utfordringen er å få dem til å danne en plan flate samtidig som de blir limt fast til den gamle veggen. Vi kunne ha laget veggen frittstående, men her styrker vi det gamle murverket. Og fordi platene sitter fast på veggen, har vi mulighet til å fjerne gulvet under senere, uten at veggen raser ned.
Både platene og veggen fuktes før du trekker fugelim på dem. Ellers risikerer du at fukten trekkes så raskt ut av limet at det ikke herder ordentlig.
Fugelimet trekkes først på med glatt sparkel, så du sikrer at det har fatt i hele flaten. Legg bare lim på veggen en eller to plater om gangen. Limet røres opp i et spann med en blandevisp på en kraftig bormaskin.
Deretter trekker du spor i limet med en 10 mm tannsparkel. Er veggen helt plan, kan du kjøre tennene helt inn til bunnen, for å sikre like mye lim overalt. På en ujevn vegg gir sporene litt elastisitet.
Platekantene smøres med lim ved hjelp av en spesiell limskje. Den hjelper deg å trekke på riktig mengde uten at du søler. Vi legger lim på den ene sidekanten, samt på den kanten som skal vende nedover.
Platen presses på plass i fugelimet og trykkes inn mot veggen og foregående plate. Med en gummihammer - eller en kloss og en vanlig hammer - justeres platen på plass, slik at veggen blir plan og loddrett.
Limfugen fylles opp og rettes av med en sparkel eller en liten murskje. Vask over med en fuktig svamp. Jo penere fuger, desto lettere blir det å sparkle veggen.
TIPS: For å få siste plate i rekken lett på plass, kan du dele den i to med et skrått snitt.
03
Veggene sparkles
2
Trinn
Vi kunne tenkt oss å avslutte med å pusse veggene, fordi det ville vært en flott markering av at det nå er solid murverk fra innerst til ytterst. Men det er ikke enkelt å pusse pent, så vi velger en lettere løsning, som ser ut som puss.
Vi sparkler nemlig veggen med den sparkelmassen som tilhører platene. Mens massen fortsatt er bløt, bruker vi en pensel til å lage spor som ligner dem et pussebrett lager.
Til slutt males veggen to strøk med akrylveggmaling til murverk. Malingen er diffusjonsåpen, så veggen kan puste.
Veggen helsparkles med en sementbasert sparkelmasse. Jo bredere sparkel du kan styre, desto lettere går det. Vi prøver ikke å skape en helt glatt vegg, den skal heller virke litt rustikk.
Materialer
• Porebetongblokker, 5 x 40 x 60 cm
• Tynnfugelim
• Sementbasert sparkelmasse
• Veggmaling, matt akryl
• Murpapp, 15 cm strimmel
• Glattkant furu, 45 x 45 mm
Spesialverktøy
• Blandevisp på en kraftig bormaskin
• Glatt sparkel og 10 mm tannsparkel
• Limskje, 50 mm
• Gummihammer
Tidsforbruk
2-3 dager.
Pris
Cirka 6000 kroner for to yttervegger i et lite rom.
Vanskelighetsgrad:
Enkelt. Det verste er arbeidet med å rydde opp etter den gamle pussen.
Tegning
Derfor isolerer vi bare med 50 mm
Når du etterisolerer en murvegg på innsiden, fjerner du en del av varmen som holdt den tørr og frisk. Derfor skal du passe på ikke å isolere mer enn veggen kan tåle.
I vår iver etter å spare penger på utgiftene til oppvarming av husene våre, risikerer vi å ødelegge murbygninger som i mange år har stått mot vær, vind, vann, snø og kulde uten problemer.
Det er sjelden det store problemet hvis du kan isolere huset utvendig, der du beskytter den gamle muren. Men isolerer du murverk på innsiden, drar du det ut i kulden. Er du uheldig, vil du en dag finne ut at varmen som forsvant ut i murveggen, holdt den tørr og frisk. Nå er den så kald og fuktig, at frosten får vannet til å fryse og sprenge biter av mursteinene eller fugene ut av det tidligere friske murverket.
En ødelagt murvegg kan bli kostbart, så er du i tvil, skal du rådføre deg med en fagmann. Her får vi en ingeniør til å regne på eff ekten av å tilføre dette huset hhv. 50, 75 og 100 mm porebetong.
Hans beregninger viser at allerede ved 75 mm tykke plater, er det fare for at fukten i veggen blir til vann.
Det gir slett ikke plass til den isoleringen som kreves i et nytt hus. Men heldigvis monner den første isoleringen godt. Jo mer en vegg er isolert, desto mindre vinner du ved ytterligere 50 mm.
De første 50 mm pore-betong kutter i dette tilfellet fyringsbehovet til rommet med hele 40 prosent.
LES OGSÅ: Feil isolering kan ødelegge huset
