Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Veggene som tidligere var dekket av sopp blir ikke bare penere, de er også varme og tørre. I tillegg koster det mye mindre å varme opp rommet om vinteren.

Veggene som tidligere var dekket av sopp blir ikke bare penere, de er også varme og tørre. I tillegg koster det mye mindre å varme opp rommet om vinteren.

Det er forfriskende enkelt å etterisolere en gammel yttervegg av mur med plater av porebetong. I tillegg er det en helsemessig bra løsning for både huset og beboerne i det.

Les mer om isolering

Det enkle handler om at du slipper å bygge opp et skjelett, isolere, lukke med dampsperre og dekke til med gips, sparkel og maling. Du skal bare lime porebetong på veggen, sparkle og male. Dermed har du både isolert og fått ny innervegg. Det helsemessige dreier seg om at den nye veggen er enkel, uten diffusjonstette lag, og fri for organiske materialer som kan angripes av sopp og råte, hvis det dannes kondens inne i konstruksjonen.

LES OGSÅ: Lettbetong

Stor effekt med tynne porebetongblokker

Den teknisk ideelle løsningen er nesten alltid å etterisolere et hus på yttersiden. Da setter du nemlig så å si den gamle veggen inn i varmen, mens den innvendige etterisoleringen setter den gamle veggen nærmere kulden.

Problemet med å isolere utvendig, er dels at det endrer husets utseende, og det er en stor og komplisert jobb. Men velger du å etterisolere innenfra, så er du også nødt til å vurdere om den gamle veggen kan tåle å bli kledd med platene. Ofte vil en håndverker kunne hjelpe, men her får vi en byggingeniør til å regne på hva forskjellige tykkelser av porebetong vil bety.

Derfor nøyer vi oss med 50 mm blokker. I dette rommet vil det bety en reduksjon i fyringskostnader på nesten 40 prosent. Det er langt igjen til moderne mål, men det er en stor gevinst, og rommet blir penere og bedre å være i.

LES OGSÅ: Leca blokk: Slik arbeider du med Leca-blokker

Last ned hele artikkelen og se hvordan det gjøres.