MATERIALE - Du skal vite hva veggen er laget av
Du får ikke hengt opp noe trygt uten å kjenne materialet veggen eller taket er bygget av. I murhus er det flere opplagte muligheter, fra solid betong til tynne gipsvegger.
Murstein:
Opplagt i murhus (uansett om steinene er dekket av puss eller ikke). Murstein er relativt harde, men ofte ikke hardere enn at en vanlig slagbormaskin fint kan bore i dem.
Mursteinsvegger kan uten problemer holde selv meget tunge oppheng.
Betong:
Mange fleretasjesbygg er satt opp av betongelementer. En betongvegg er veldig hard og krever både sterke maskiner og spesialbor. Enkelte betongtyper er så harde, at kun en borhammer kan klare oppgaven. Til gjengjeld er det i praksis ingen grenser for hva betongveggen kan bære.
Porebetong:
Porebetong, siporex og gassbetong er alle forskjellige navn på samme type lette byggelementer. Du finner det i mange hus som er bygget de siste siste 60 årene.
En porebetongvegg er forholdsvis enkel å bore i med et murbor, og en vanlig bormaskin kan fint klare jobben. Veggen holder selv ganske tunge oppheng.
Gips:
Plater av gips er mye brukt som kledning på innervegger (delevegger), enten med ett eller to lag gips på et stål- eller treskjelett. Platen er enkel å bore i, og her kan selv de svakeste bormaskinene henge med.
Uten spesialplugger kan du bare henge opp helt lette bilderammer o.l. Men med riktige plugger, er både en- og tolags gipsvegger overraskende sterke.
BOR - Du skal bruke riktig bor
Når du vet hva veggen er laget av, er det enkelt å finne det boret du skal bruke. I alt annet enn trevegger, er et murbor det riktige i de fleste tilfeller - men er du usikker på murmaterialet, så bruk et universalbor.
Trebor:
Det spiralformede boret til tre er spisst, med skarpe sider og en spiral som transporterer opp trespon etter hvert som boret jobber seg ned i treet.
Du kan bore i gipsplater med treboret, men det vil gjøre boret sløvt. Til gjengjeld kan det være praktisk å ha et trebor i bakhånd, hvis du borer inn i en trelekt i en gipsvegg. Her gir det butte murboret nemlig opp.
Murbor:
Murboret er det stumpnesede boret som er umulig å bore med i tre, men som til gjengjeld hamrer seg trygt gjennom murstein og betong. Boret er faktisk en meisel, som med en spiss av hardt metall slår seg inn i murverket.
Murboret skal sitte i en bormaskin med slagfunksjon eller i en borhammer. I myke murvegger kan en maskin uten slag også brukes.
Universalbor:
Som navnet antyder, har du her boret som kombinerer egenskapene fra alle de øvrige borene i ett bor. Er du i tvil om hva en vegg er laget av, er dette det opplagte valget. Universalboret kommer seg sikkert gjennom både gips, porebetong og murstein. Betong klarer det også (i hvert fall hvis du ikke skal lage mange hull).
PLUGG - Du skal bruke riktig type
Det finnes mange forskjellige typer plugger. Men med litt godvilje kan vi dele dem inn i tre typer, som er godt egnet til oppheng i vegger og tak.
Universalplugger:
Har du disse i samlingen din, kan du henge opp det meste, uansett hva veggen er laget av. Til gips- eller treplatevegger skal du dog se grundig etter på emballasjen, for til disse veggene kan kun de nyeste variantene henge med.
Universalpluggen har spor eller vinger, som fungerer som mothaker når skruen utvider pluggen.
Porebetongplugger:
Det finnes spesielle plugger til porebetong. De store produsentene har sine forskjellige typer. Felles for dem alle, er at de er laget for å bli brukt i det porøse materialet som porebetong tross alt er.
Gips- og plateplugger:
Denne pluggen har ikke noe materiale å gripe fatt i (en gipsplate er kun 13 mm tykk), så trikset er å få tak på baksiden av platen. Enten ved at nylonpluggen krøller seg sammen og danner en knute i hulrommet, eller med en metallplugg som utvider seg kraftig når skruen settes i, og dermed er umulig å trekke ut igjen. Noen universalplugger kan også brukes til platevegger.
Ting er tyngre på strak arm
Kan du holde en liter melk i én hånd i flere minutter? Sannsynligvis. Men prøv å holde melken på strak arm. Da blir det plutselig mye tyngre å holde den, selv om melken i seg selv ikke har blitt tyngre.
Hvis du kan huske litt fra fysikkundervisningen, vet du at det skyldes forholdet kraft ganger arm. Ting blir tyngre, jo lenger ut de skal holdes. Skal du henge opp en flatskjerm på et beslag med uttrekk, skal pluggene dine altså kunne bære mer enn bare vekten av flatskjermen. Derfor skal du bruke regnestykket under bildet til høyre.
Gips:
Hvitt støv i ganske liten mengde. Boret kommer raskt gjennom, før det treffer et hulrom. Du kan dog være uheldig og treffe stenderne av tre eller stål på baksiden. Stålet vil stoppe boret, men treverk kan lure deg. Lyder veggen hul, og fortsetter boret å bore i tre mer enn 20 mm (lekten er helt sikkert tykkere), så prøv å bore et annet sted.
I murstein, betong og porebetong
Veggene kan holde stort sett alt, men kun hvis du får satt i boret og pluggen riktig. Hvis du glemmer støvsugeren, risikerer du at alt faller ned etter en stund, og pluggprodusentens garanti kan du glemme.
Bor med et murbor. Slå på slagfunksjonen. I hard betong kan du få bruk for en borhammer. Hold maskinen vannrett.
Sett pluggen i hullet. Hullets dybde skal tilsvare pluggen, pluss et par millimeter. Pluggen skal ikke stikke ut av hullet.
I platevegger av gips eller tre
En skrue kan ikke få ordentlig tak i det tynne platematerialet. Derfor skal du bruke en plugg som utvider seg på platens bakside og på den måten holder skruen fast.
Lett oppheng uten plugger
Noen ganger skal du bare henge opp en lett bilderamme eller en juledekorasjon. Da trenger du ikke å bore og sette store plugger i veggen.
Det finnes flere fine alternativ til lette oppheng, uansett hva veggen er laget av.