Gipsvegg

En gipsvegg er smart. Den er billig og enkel å bygge. Vi viser hvordan du bygger en gipsvegg, hvordan du henger tunge ting på en gipsvegg og hvordan du lapper et hull i en gipsvegg.

  Bygge gipsvegg på en dag

  Gipsvegger er smarte! Å bygge en gipsvegg er enkelt og billig. Når du skal bygge en gipsvegg er det noen ting du må bestemme deg for. Skal veggen bygges på et skjelett av tre eller metall? Tykkelsen på gipsveggen? Skal gipsveggen ha ett lag gips eller to? Hvor mye isolasjon skal det være i gipsveggen? Når du vet svaret på disse spørsmålene, kan du bygge en gipsvegg på null komma niks!

  Enkel oppsetting av gipsvegg

  For noen år siden var det kun håndverkere som bygde gipsvegger på stålskjelett. I dag kan vanlige gjør det selv-folk også bruke det enkle og smarte systemet. Det blir dyrere, men oppsettingen av gipsveggen blir også enklere om du bygger gipsveggen på et stålskjelett.

  Gipsvegg med superkrefter

  En gipsvegg er ikke like sterk som en vegg av betong eller murstein. Gips er et porøst materiale, og det er derfor begrenset hvor mye vekt en gipsvegg kan bære. Men du kan forsterke gipsveggen ved å montere plater av kryssfiner eller OSB bak gipsen. Da kan du henge opp nesten hva som helst på gipsveggen.

  Gipsvegger krever spesielle plugger

  Enkle plastplugger er ikke bra nok når du skal henge opp noe på en gipsvegg. I hvert fall ikke om det er snakk om noe tyngre enn et bilde. Da må du bruke en ekspanderende gipsplugg. Pluggen går inn bak gipsplatene hvor den folder seg ut og gir et godt grep i gipsveggen. Da kan selv en uforsterket gipsvegg tåle mye.

  REDAKSJONEN ANBEFALER: Solid oppheng i gipsplater

  En gipsvegg må sparkles

  Etter oppsettingen av gipsveggen, må det sparkles med sparkelmasse og forsterkes med papirstrimler. Du sparkler for å gjøre skjøtene mellom platene usynlige, samtidig som du gjør veggen sterkere. Når papirstrimlene er trykt fast i sparkelmassen, påføres det enda et lag masse, før gipsveggen slipes lett.

  Slik lapper du hullene i en gipsvegg

  Gipsveggene kan gå i stykker, men de kan også repareres igjen. Det krever noen håndverksferdigheter og en bormaskin med et koppbor for å lappe gipsveggen. Her på siden kan du finne en veiledning til akkurat dette. I tillegg finner du veiledninger til oppsetting av gipsvegg, sparkling av gipsvegg, forskjellige reparasjoner på en gipsvegg og mye annet om det å jobbe med gipsplater.

  Reparasjon av gipsvegg? Les artikkelen: Så enkelt fikser du hullet i gipsveggen