Fiks muren på rekordtid

Sement- eller kalkmørtel kan være vanskelig å kontrollere for den uerfarne. Ofte ender mest mørtel på gulvet, og det må pusses flere ganger. Men med gipspuss er det mye enklere.

Intro

Gipspuss er som trolldom! Slik føles det i hvert fall første gang du bruker det. Spesielt hvis du i forkant har prøvd noen ganger å få tradisjonell sementmørtel til å bli sittende på en vegg.

Tradisjonell mørtel krever nemlig erfaring, håndlag og tid. Og hvis du, som de fleste gjør det selv-folk, bare skal reparere hull i veggene få ganger i løpet av livet, er det vanskelig å tilegne seg den helt store erfaringen.

Men gipspussen krever ikke noe særlig mer enn litt nøyaktighet når du blander den med vann, og tålmodighet mens du rører den godt sammen. Når den først skal opp på veggen, er det ingen sak: Den blir sittende og dekker hull og skader i selv ganske tykke lag.

Du kan bare bruke gips puss innendørs. Til gjengjeld kan du bygge opptil 5 cm tykke lag i én arbeidsgang. Skal det mer til, må du la pussen tørke, krafse opp overflaten og påføre enda et lag oppå det tørre.

Her bruker vi Knauf Goldband, kjøpt tørt i sekk på 20 kg i et byggvarehus for proffmarkedet.

LES OGSÅ: Gipspuss er genialt

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

1

Fjern all løstsittende puss. Bank det vekk, til hullets kanter er stabile. Fjern deretter støv og de siste restene med børste - gjerne også med en støvsuger.

2

Gi underlaget godt med primer. Bruk riktig type primer, avhengig av om underlaget er sterkt sugende eller glatt.

Til det sterkt sugende underlaget skal det brukes forankringsgrunner

3

Bland pulveret med vann - følg anvisningen på posen. Tilfør vann til riktig konsistens (jevn og kremaktig) er oppnådd. Når du pusser, vil du raskt merke om konsistensen er bra.

Du skal røre med blandevispen til pussen er klumpfri og jevn.

4

Press gipspussen godt inn i bunnen på hullet. Hold pussebrettet under reparasjons stedet, slik at du fanger opp det som faller ned underveis.

5

Trekk av med pussebrettet. Ved større skader, eller ved oppussing av hele vegger, kan gipspuss trekkes direkte på veggen med brettet.

6

Etter en halvtimes tid kan flaten finavrettes med et fuktet pussebrett med skumgummif ate. Tiden avhenger av lagtykkelse og temperatur, men du kan tydelig merke om pussen er for myk.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vegg