Slik fikser du et stort hull i murverket

Dype hull i murveggen skal repareres. Prøver du å fylle dem opp med bare mørtel, vil du oppleve at reparasjonen blir vanskelig. Hjelper du derimot mørtelen litt på vei med en bit av en murstein, blir jobben mye enklere.

Fiks det i en fei – slik fikser du et stort hull i murverket.

Hullet er så dypt, at mørtelen vil synke eller falle ut av hullet igjen hvis du prøver å fylle det med bare mørtel.

Intro

Når du utbedrer skader på gammelt murverk, kan du ofte klare deg med en reparasjonsmørtel med en kornstørrelse på opptil 2 mm. Det er den mørteltypen som typisk er blitt brukt til å mure opp teglsteinskonstruksjoner med.

Støter du derimot på hull som er mer enn et par centimeter dype, risikerer du at mørtelen synker og kanskje faktisk faller ut fra reparasjonsstedet igjen.

LES OGSÅ: Velg riktig mørtel

Den møysommelige måten å løse problemet på, er ved å fylle hullet i flere omganger med lag på et par centimeters tykkelse. Problemet er bare at hvert lag helst skal tørke til neste dag, før du igjen kan legge på neste lag.

Den enkle løsningen er derfor å trykke en bit av en murstein inn i hullet, slik at mørtelen har noe å hefte til. Med denne fremgangsmåten får du en sterk løsning, som til og med tørker raskt.

Dette skal du bruke

Murhammer
Murerskje eller sparkel
Forstøver
Svamp

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

1

Ta en murstein, og hugg den til slik at den passer i hullet. Det skal være plass til mørtelen som skal binde alt sammen.

2

Fukt murverket med en forstøverflaske eller en våt klut. Mørtelen har nemlig lettere for å binde på fuktig murverk, og samtidig unngår du at murverket trekker fukten ut av mørtelen.

3

Gi hullet et gavmildt lag mørtel, og trykk mursteinen på plass. Se om du kan “kle” sidene, slik at mørtelen får tak overalt. Da sikrer vi oss at steinen danner et helt fast underlag.

4

Fyll opp hullet med mørtel, og trykk det godt fast med en murerskje. Er hullet stort, kan du med fordel trekke på mørtelen med et stålbrett eller lignende.

5

Jevn overflaten med en fuktig svamp eller et filsebrett. Mørtelen skal ha tørket et par timer, og være så hard at du må trykke hardt for å lage en liten dump med fingeren. Svampen skal ikke være drivvåt, men så fuktig at du kan glatte overflaten.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Murer