Enkelt å lage en steinvegg

Den ser tung og røff ut, men det er faktisk både lett og raskt å sette opp denne «steinveggen». Den består nemlig av lette glassfi berplater som ser ut som en skikkelig steinvegg. Er dette en del av de nye interiørtrendene som kommer?

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
700 kroner

Intro

På bare fire timer ble endeveggen i dette barnerommet forvandlet – med glassfiberplater som ser ut som stein. Platene er enkle å skjære til med vinkelsliper eller stikksag, og kan skrus rett opp på veggen. Eventuelle skjøter fuges med akrylfugemasse. Dermed kan du male fugene i samme farge som platene slik at skjøtene ikke blir synlige.

Platene tåler fuktighet, sollys og temperatursvingninger, og de kan brukes både ute og inne – til og med på et baderom. De produseres i mange forskjellige varianter, og du kan også få kjøpt bjelker og søyler som dekorasjon – mulig hetene er mange. Til denne veggen har vi bare brukt to plater, og to søyler til hjørnene. To ulemper med platene er prisen, anslagsvis 700 kroner per kvadratmeter, og at ikke alle er like greie å rengjøre.

Glassfiberplata er skåret til og løftes på plass slik at den kan skrus fast til veggen. Platene veier 5 kg per kvadratmeter. Platene er enkle å skjære til med vinkelsliper eller stikksag, og kan skrus rett opp på veggen.

Eventuelle skjøter fuges med akrylfugemasse. Dermed kan du male fugene i samme farge som platene slik at skjøtene ikke blir synlige.

Platene tåler fuktighet, sollys og temperatursvingninger, og de kan brukes både ute og inne - til og med på et baderom. De produseres i mange forskjellige varianter, og du kan også få kjøpt bjelker og søyler som dekorasjon - mulig hetene er mange. Til denne veggen har vi bare brukt to plater, og to søyler til hjørnene.

To ulemper med platene er prisen, anslagsvis 700 kroner per kvadratmeter, og at ikke alle er like greie å rengjøre.

Veiledning

01
Skjær til og sett opp 7 Trinn

Glassfiberplatene er svært enkle å skjære til. Du skal bruke en vinkelsliper til de rette strekene og ei stikksag til mindre innhakk og eventuelle buer.

I skjøtene skal du fuge med en akrylfugemasse som kan males over når den er tørr. Kjøp ei akrylmaling som passer i fargen til de mørkeste stedene på plata. Når den blandes med hvit akrylmaling i små porsjoner, kan du få et fargespill som passer til de skiftende fargenyansene i plata.

På bildene her viser vi bare hvordan du monterer platene. Vil du også sette opp søyler, kan det gjøres ved hjelp av lister som skrus opp på veggen.

1

Skjær til plata med en vinkel sliper når du skal skjære rett fram. Produsenten anbefaler at vi bruker ei diamantskjære skive fordi overflata inneholder fint steinstøv. Men vi brukte ei billig metallskjæreskive, og det gikk fint.

2

Så er plata skåret til og nesten klar til å bli satt opp. Det er en god idé å dekke til gulvet med noe solid slik at du ikke lager riper i det.

3

Her skal vi måle ut til en bjelke i taket. Sett plata opp til takbjelken, og mål avstanden fra taket ned til plata og rundt bjelken mens du merker av med en blyant slik at du overfører bjelkens form til plata du skal sette opp.

4

Sag nå ut til takbjelken med ei stikksag. Du kan eventuelt slipe kantene med vanlig slipepapir slik at de ikke blir så skarpe.

5

Så kan plata festes til veggen. Vi bruker gulv- og listeskrue fordi de har små hoder. En skrue per 60-80 cm er passende. Plata kan også festes med spiker.

6

Alle skjøter fylles med akrylfugemasse fordi den kan males over. Du kan også skjule skruehoder med litt akrylfuge masse. Når du har laget alle fugene, glatter du dem ut med en pensel.

7

Mal fugen når den er tørr etter 1-2 dager. Bruk ei akrylmaling, og smør den på med en pensel som har samme bredde som fugen. TIPS: Bland gjerne litt fin natursand i malinga. Det gir en ujevn struktur.

Materialer

  • 2 glassfiberplater à 133 x 340 cm
  • 2 glassfiberhjørner
  • 4 stk. 21 x 45 mm lister
  • Småhodede gulv- og listverksskruer
  • Akrylfugemasse og akrylmaling

Tidsforbruk

4 timer.

Pris

Ca. 700 kr per kvadratmeter (når de kommer på markedet).

Vanskelighetsgrad

Glassfi berplatene er lette å rette opp med vinkelsliper og stikksag. De skrus bare fast til veggen. Det kan bli bruk for en medhjelper hvis ei stor plate skal festes høyt oppe.

Tips & Triks

Fleksible steinplater

Glassfiberplatene fins i mange former og farger - fra svart skifer til vanlig rød/gul murstein, med store eller små steiner, regelmessige eller uregelmessige. Platene tåler fuktighet slik at de kan brukes på badet. De er dessuten brannsikret og kan for eksempel settes opp ved en innebygd peis. Du kan se flere eksempler på hvor dan platene kan brukes på hjemmesiden: www.thestones.dk

Den noe røffe stilen på kjøkkenet understrekes med en steinvegg.

Spisestua får et røft preg med en endevegg som ser ut som stein.

Glassfiberplatene tåler fuktighet og kan også settes opp på badet.

Glassfiberplatene er formet etter ordentlige steiner og er belagt med harpiks og steinstøv.

Produkter av typen «artificial stone»: • Median Stone (brukt i artikkelen) fra www.thestones.dk (distributør for Skandinavia)

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gipsvegg