Skrufaste gipsvegger - holder på alt!

Ved å sette en kryssfinérplate bak gipsplaten når du bygger en ny skillevegg, skaper du en flott, glatt vegg, som det er mye enklere å henge opp ting på – både små, lette ting og de store, tunge.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
300 kr/m2

Det er enkelt å henge opp ting på en vegg med gips på kryssfinér, men det er også enklere å bygge den, særlig når gipsen skrus på.

Intro

På overflaten ser den ut som enhver annen vegg, men den er mye enklere å henge opp ting på, enn en ren gipsvegg.I tillegg har vi på flere måter gjort den enkel å bygge. Det skyldes at vi bygger med to vidt forskjellige plater, og utnytter begge platenes sterke sider.

Den ytterste platen er en gipsplate. Gips er uovertruffent når du vil bygge en glatt vegg. Gips er enkelt å sparkle og male helt glatt. Gips sprekker ikke, og det er brannhemmende.

Bak den har vi en kryssfinérplate. Da kan du uten videre henge opp bilder og lette hyller uten å bruke plugger. Skal du henge opp noe tungt, får plugger urokkelig feste i kryssfinéren.

Her har du glede av en skrufast konstruksjon

En vegg kledd bare med gips, kan fint bære tunge ting. Også veldig tunge ting. To lag gips holder fint på en normal hylle og en flatskjerm, og tre lag kan du nesten henge opp en bil på. Men vil du henge opp noe særlig mer enn et postkort på gips, skal du bruke spesialskruer, eller plugger som danner knuter på baksiden av platen. Så selv om du til de tyngste opphengene kan spare et platelag ved å sette opp en kryssfinérplate bak gipsen, så er den store fordelen at du kan slå inn en liten spiker, og skru inn en vanlig skrue i veggen, for deretter å fjerne dem igjen uten å etterlate store hull.

Den kurvede hyllen trenger mange skruer, som hver for seg ikke belastes særlig mye. Her er det en stor fordel bare å kunne skru overalt.

Overskapene kan du skru rett inn i kryssfinérplaten i veggen, med 6-8 skruer. Samler du all vekt på noen få skruer, må du forsterke dem med plugger.

Flatskjermen kan du i teorien sette opp med skruer direkte i kryssfinérplaten, men de fleste vil nok føle seg litt tryggere hvis skruene har et ekstra solid grep med en plugg bak platen.

Håndvasken er ganske tung, og ofte legger vi ekstra vekt oppå den. Her skal skruer og eventuelle plugger ha noe veldig solid å gripe fast i på baksiden.

Benken krever et ekstra solid oppheng og en solid vegg. Da er det godt å vite at skruer og eventuelle plugger får tak i en kryssfinérplate.

Veiledning

01
Den ytre rammen skrus fast 5 Trinn

Selv om vi lager denne skilleveggen under et skråtak, er prinsippet for skjelettet det samme som om du bygger det under en vannrett himling: Først settes den ytre ram men fast, deretter fylles den opp med stolper i en avstand som passer til plate ne.

Fordi veggen går helt opp i mønet, setter vi inn en ekstra vannrett list før stolpene. I tillegg er vi smarte, og skrur fast stolpene mot dørkarmen på karmen, og setter inn alt sammen med dør og karm. Da sitter det riktig.

1

Den lengste delen av bunnlekten (A1) skrus fast. Den rettes vinkelrett inn i forhold til veggen, og skrus fast i gulvet.

2

Den korte delen av bunnlekten (A2) skrus fast. Med et langt vater - eller en helt rett lekt - rettes den inn på linje med den første lekten (A1), og skrus fast i gulvet.

3

Første loddrette vegglekt (A3) skrus fast på veggen (her er det kneloftet). Her er den ganske kort, men uansett lengde, er det viktig at den står loddrett.

4

Fortsett opp på veggene i begge sider. Først setter vi lekten på skråveggen (A4) i forlengelse av lekten på kneloftet. Deretter setter vi lekten (A5) på veggen ovenfor.

5

En vannrett lekt (A6) skrus opp mellom lektene i sidene, med midten 244 cm over gulvet. Målet passer med at vi setter opp to kryssfinérplater liggende.

02
Døren og stolpene settes i skjelettet 5 Trinn

Stolpene plasseres med en senteravstand på 60 cm, eller litt enklere: for eksempel fra høyrekant til høyrekant. Det betyr at isolasjonsmatter som er 56 cm brede, akkurat passer inn mellom dem.

De første stolpene vi setter inn i skjelettet, er de to stolpene ved døren. Det er utradisjonelt, men det er enkelt å styre for de som setter opp sin første skillevegg. Derfor foreslår vi at du begynner med å sette sammen karmen, og skru en stolpe på hver side av den.

1

Dørkarmen skrus sammen. Husk å forbore til skruene i bunnstykket, som er av hardt, tynt treverk, som fort kan sprekke.

2

Sett en stolpe (A7) på hver side av dørkarmen. I lengde skal de passe mellom bunnlekten (A1) og den vannrette lekten (A6). Skru dem fast 4,8 cm over bunn­ karmen, så det er plass til bunnlekten (A1).

3

En vannrett lekt (A8) skrus fast på karmens overstykke. Lektene rundt døren gir deg noe å skru fast veggplatene til.

4

Døren skrus fast i rammen. For å sikre at karmen passer nøyaktig til døren - eller dørbladet, som det heter - hekter du først døren på plass i rammen og kiler den forsiktig fast, slik at karmen følger den presist.

5

De øvrige stolpene (A9) føyes til. De loddrette stolpene plasseres slik at alle stolpenes høyrekant står for hver 60 cm. Det er enklere enn å måle avstanden fra senter til senter på stolpene.

03
Skjelettet dekkes med finér og gips 7 Trinn

Skjelettet kler du med kryssfinér plater, og utenpå dem setter du gips platene, som sparkles og males. Vil du gjøre veggen mer robust, dekker du den med glassfilt før du maler.

Mellom platene legger du mineralull, som demper støy mellom rommene. Skal det være stikkontakter på veggen, lager du plass i lektene etter at du har satt plater på den ene siden av skjelettet. Da kan elektrikeren trekke føringsrør til ledninger og montere koblingsbokser, før du tetter veggen.

1

Kryssfinérplatene (B) skjæres til. Det er lettest med en dykksag med skinne. Legg platen på et par lekter, som det ikke gjør noe om du sager litt ned i. Da ligger begge delene godt understøttet når du sager.

2

Kle den ene siden av veggen med kryss­ finérplater (B). Vi legger dem vannrett, som er motsatt gipsplatene i neste lag. Sett 4 x 50 mm skruer for hver 20 cm langs kanten, og for hver 30 cm i de øvrige lektene.

3

Press mineralullsmatter (C) inn mellom stolpene. Bredden passer, og de skjæres til i lengden, slik at de er 4-6 mm for store og sitter tett ut til lektene i alle sider. Har du en isolasjonskniv, kutter du mattene enkelt.

4

Lukk igjen med kryssfinérplater på den andre siden. Også her legger vi første lag vannrett. Kryssfinéren har not og fjær, så platene danner en sammenhengende flate, selv om skjøtene ikke er understøttet.

5

Gipsplatene (D) skrus på kryss finéren. Det er lettere enn på et skjelett, for skruene får feste overalt. Sett en skrue for hver 20 cm i kanten og for hver 30 cm i midten.

6

Skjøtene forsterker vi med armerings­ teip. Det er ikke like sterkt som den papirarmeringen håndverkerne bruker, men den er mye enklere å bruke.

7

Platene sparkles, armeres og males. Skruer og skjøter oversparkles i flere omganger. Når veggen er glatt, grunn es og males den, evt. forsterket med glassfilt.

Materialer

  • 48 x 48 mm justerte lekter
  • 12 mm kryssfinér
  • 50 mm mineralull, 56 cm bredde
  • 13 mm gipsplater, 90 cm brede
  • 50 mm båndstål (evt.)
  • 35 mm gipsskruer, gips på tre
  • Treskruer: 5 x 80, 5 x 60 og 4 x 50 mm
  • Vinkelbeslag, maks. 45 mm brede
  • Armeringsteip/-papir
  • Gipssparkelmasse
  • Akrylfugemasse
  • 1 innerdør
  • Karmlister til dør
  • Fotlister
  • 1,7 x 40 mm dykkert
  • Trelim (PVAc-lim)
  • Akrylgrunning
  • Glassfilt med lim
  • Veggmaling

Tidsforbruk

2-3 dager, pluss tørketid

Pris

200-300 kroner per kvadratmeter

Vanskelighetsgrad

Det er enklere å bygge veggen med kryssfinér og gips, enn å bygge en ren gipsvegg - men sparkelarbeidet er det samme.

Tegning

Skillevegg med gips på kryssfinér og trelekter

  • Skilleveggen lages på et skjelett av 48 x 48 mm lekter (A1-A9).
  • Når den ytre rammen (A1-A5) er satt opp, plasserer vi døren, som allerede er skrudd fast på stolper (A7), mellom lektene på gulvet og i taket - eller som her, der veggen fortsetter til mønet, opp mot en vannrett lekt (A6) i en høyde som passer til størrelsen på platene.
  • Deretter fyller vi opp med stolper (A9) og mineralull (B).
  • Skjelettet kles med kryssfinér (C) med gipsplater (D) utenpå.
Skillevegg med gips på kryssfinér og trelekter

3D-modell

3D-modell

Skillevegg

Det blir enkelt å henge opp ting på veggen når den er bygget av gips på kryssfinér.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skjelettet

Skilleveggen bygges på et skjelett av lekter.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Døren og stenderne plasseres

Stenderne og reisverket tilpasses dørens størrelse, før den settes på plass.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skjelettet kles

Skjelettet fylles med isolasjon, og kles med kryssfinérplater og gips.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du gipsskrumaskinen

Gipsskrumaskinen kan kun én ting. Til gjengjeld gjør den det til perfeksjon. Skal du sette opp mange gipsplater, kan du stille den inn til å sette skruene i akkurat riktig dybde, og deretter kan du jobbe lynraskt. I denne videoen kan du lære alt om maskinens innstillingsmuligheter og om hvordan du bruker den.

TEKNIKK: Deling av gipsplater

Med en skarp hobbykniv er jobben rask og enkel

TEKNIKK: Skjøting av gipsplater

Selvklebende glassfibernett gjør skjøten sterk

TEKNIKK: Gipsvegg klar til maling

Skjøter og skruehull sparkles og slipes helt i plan

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...