Intro
Veiledning
01
Lite hull i ett lag gips
2
Trinn
Slik gjør du
Har du bare et lite hull i gipsveggen, for eksempel etter et rør som har blitt fjernet, kan hullet ganske enkelt fylles med pu-skum. Det er en overkommelig skade å utbedre. Bruk alltid hansker og vernebriller når du arbeider med pu-skum.
Fyll hullet med pu-skum når du har gjort kanten på hullet helt jevn med slipepapir korn 120 og fjernet alt støv.
TIPS: Rist boksen grundig før du går i gang.
02
Lite hull i to lag gips
4
Trinn
Slik gjør du
Har du to hullbor som er nesten like store, kan du reparere et mindre hull med dem. Hullet i det ytterste laget bores ut med det minste boret. Med et litt større bor lager du en ny propp som settes fast i hullet du har boret.
Bor ut det ødelagte stykket med den minste hullsaga, og fjern gipsrundingen.
TIPS: Bruk eventuelt ei treplate med et hull til hjelp for å holde boret på plass, slik at du får et pent snitt.
Lag en propp i en gipsplaterest. Nå skal du bruke ei hullsag som er litt større slik at proppen passer i hullet. Det går nemlig med et par mm til sagspor når du borer.
VIKTIG! Du må ikke bruke et bor med senterbor fordi det vil lage et hull i proppen.
Fjern ujevne kanter på den nye proppen med en skarp hobbykniv. Kanten på hullet skal også skjæres ren og pen for å få et fint resultat.
03
Stort hull i to lag gips
6
Trinn
Slik gjør du
Et større hull i en gipsvegg med to lag kan du reparere ved å skjære løs det ytterste stykket der hullet er. Da kan du bruke det innerste laget som underlag til det nye stykket. Lag hullet med rette vinkler slik at blir lett å måle ut når du skal skjære til det nye gipsstykket.
Tegn opp en vinkelrett firkant rundt hullet, for eksempel med et vater. Sjekk målene med en meterstokk slik at du er sikker på at firkanten du har tegnet er vinkelrett - det gjør det lettere for deg når du skal skjære til det nye stykket.
Skjær vekk rektanglet med en hobbykniv. Bruk helst en metallinjal slik at snittet blir helt nøyaktig.
TIPS: Skjær alltid på hullsiden av linjalen. Glipper kniven, skjærer du da bare inn i det som likevel skal fjernes.
Fjern det ytterste gipslaget. Bruk et gammelt hoggjern - helst ett som er bredt. Pass på at du ikke ødelegger det innerste gipslaget. Det skal brukes som underlag for reparasjonen din.
Skjær til det nye stykket med en hobbykniv. Pass på at du har de helt nøyaktige målene. En mm mindre enn hullet på hver side er det beste - og da er det god plass til gipslimet.
Fest det nye stykket i hullet. Smør først på et tynt lag gipsplatelim rundt kantene på hullet og på et par punkter midt på den innerste plata. Trykk så det nye gipsstykket forsiktig fast - til det er i plan med veggen.
04
Stort hull i ett lag
5
Trinn
Slik gjør du
Et stort hull i en ettlags gipsvegg krever en mer omfattende reparasjon fordi du må sette opp et bord som det nye stykket kan festes til, på baksiden av gipsveggen.
Strek opp en vinkelrett firkant rundt hullet. Sjekk målene med en meterstokk før du sager ut hullet med ei gammel håndsag. Pass på at du skjærer på den innvendige siden av streken slik at det blir så nøyaktig som mulig.
Skjær en skrå kant hele veien rundt hullet. Kanten bør ha en bredde på 4-5 mm og en vinkel på 45 grader utover. Denne skråkanten lages for at det skal bli plass til mer sparkelmasse i skjøten, som da blir sterkere.
Sett opp noen bord på den innvendige siden av gipsveggen. Sag til bordene slik at de er 10 cm lengre enn høyden på hullet. Plasser bordene slik at halvparten sitter bak gipsplata. Montér bordene med 3,5 x 32 mm gipsskruer.
Skru fast den nye gipsplata i hullet med 3,5 x 32 mm gipsskruer til tre. Skruene plasseres med minimum 1 cm avstand til kanten. Du skal også lage en skrå kant på reparasjonsplata slik at sparkelmassen kan få godt feste.
Materialer
Materialer (Samlet for alle reparasjonene):
- Gipsplate
- Bord
- Pu-skum
- Gipsplatelim
- Sandsparkel
- Slipepapir, korn 120 og 180-240
- Gipsskruer til tre, 3,5 x 32 mm
Spesialverktøy
- Hullsag (for skru/bore-maskin)
Tidsforbruk
Metode 1-3: Cirka 1 time. Metode 4: Cirka et par timer. I tillegg kommer tørketid.
Pris
Cirka 200 kroner per metode.
Vanskelighetsgrad
Metode 1-3: Her kan alle være med - også nybegynnere. Metode 4: Denne krever litt mer arbeid, men er også en overkommelig oppgave.