Forstå prinsippet
Slik får du sterke og skarpe gipshjørner
Skjær til profilen slik at den passer til det ønskede målet. Her bruker vi en profil i kompositt, som kan klippes med en avbiter. Hvis du ikke har en profil som er lang nok, kan du teipe sammen to profiler.
Klem profilen inn mot hjørnet. Sørg for at profilen sitter rett på hjørnet, slik at kanten ser bra ut med det blotte øye. Det tar noen øyeblikk før profilen sitter godt fast. Du bør vente minst ti minutter før du begynner å sparkle. Da er du sikker på at limet har hatt tid til å herde.
Hvis profilen har problemer med å hefte på gipsplaten, kan du massere den fast ved å trekke fingrene opp og ned på profilen.
Når profilen sitter fast, kan du begynne å sparkle. Fordel sparkelmassen litt etter litt med en bred sparkel. I første omgang trenger du ikke å trekke en skarp sparkelkant.
Profilene kan forskjellige ting
Med eller uten nese
Profilene fås med eller uten en nese (en utstikkende runding), som går på langs av kanten til profilen. Nesen brukes til å sparkle mot, men den betyr også at du må sparkle tykkere og mer. Profiler med nese bør brukes hvis du skal helsparkle.
Pvc, stål eller kompositt
Det er viktig å tenke over hvor harde slag og støt en forsterkning skal kunne tåle. Du kan nemlig få hjørneprofiler i mange forskjellige materialer. Skal forsterkningen kunne tåle en treåring på trehjulsykkel eller en robotstøvsuger, så er PVC eller kompositt greit. Regner du med å støte et rullebord mot hjørnet flere ganger, så vurder profiler i galvanisert stål.
Monter med lim, teip eller stifter
Hjørneprofiler kan monteres på mange måter. Derfor er det viktig at du vet hvilken type du kjøper. Den mest vanlige profilen har lim på innsiden, som aktiveres med litt vann. Men profilene fås også med teip på innsiden, og noen skal settes fast med stifter.
Ekstra fiberstrie til gipsplaten
Hjørneforsterkninger med en glassfiberstrie i forlengelse av profilen brukes til forsterkning av fiberpuss – både ute og inne.