Slik får du sterke og skarpe gipshjørner

Med en billig hjørneprofil i stål, plast eller kompositt, gjør du det enkelt å lage et skarpt og perfekt sparklet gipshjørne, som samtidig er sikret mot støt.

Slik får du sterke og skarpe gipshjørner

Slagfaste hjørneprofiler beskytter utadvendte gipshjørner mot støt og gjør dem enklere å sparkle.

Gipsvegger er både sterke, enkle å bygge og noenlunde billige. Men selv om gipsplater ofte er det opplagte valget til alle mulige typer vegger, så har materialet sine svake sider.

Den svakeste er utadvendte hjørneskjøter, som dårlig tåler støt og slag. Du kan likevel enkelt forsterke gipshjørner ved hjelp av spesiallagde profiler, som ikke bare forsterker hjørnet. De sikrer deg også en fin sparkeloverflate, som er enkel å avslutte pen.

Profiler til alle formål

I denne artikkelen viser vi deg de grunnleggende prinsippene for arbeid med hjørneprofiler.

Vi bruker en komposittprofil til normale beboelsesrom som eksempel, men vi viser også hvilke andre muligheter du har.

Hjørneprofilene finnes nemlig i mange forskjellige materialer, fra sterk papp til stål, som kan tåle større eller mindre uhell – fra sykkelhjul til pallegafler. Valget av profiltype påvirker hvordan den skal monteres, og det påvirker hvor enkelt det er å sparkle.

Forstå prinsippet

1. Det sparkles inn mot profilen. Når det er montert en sparkelprofil på et utvendig gipshjørne, kan profilen brukes til å sparkle mot. Dermed sikrer du et skarpt hjørne.

2. Skruene holdes unna. Når du skrur fast gipsplatene, er det smart å sette skruene slik at de er plassert ved siden av sparkelprofilen, og ikke under den. Det gjør jobben lettere hvis det blir nødvendig å løsne hjørnet igjen.

3. Beskytter gipskanten.* Sparkelprofilens viktigste formål er å beskytte den eksponerte, porøse gipsen på kanten av platen, der støt fort kan gjøre stor skade – som er vanskelig å rette opp med sparkelmasse.

Slik får du sterke og skarpe gipshjørner

1

Mål hvor lang profil du trenger for å dekke hjørnet fra toppen til bunnen.

2

Skjær til profilen slik at den passer til det ønskede målet. Her bruker vi en profil i kompositt, som kan klippes med en avbiter. Hvis du ikke har en profil som er lang nok, kan du teipe sammen to profiler.

3

Fukt profilen med en sprayflaske, slik at limet på baksiden blir aktivert.

4

Klem profilen inn mot hjørnet. Sørg for at profilen sitter rett på hjørnet, slik at kanten ser bra ut med det blotte øye. Det tar noen øyeblikk før profilen sitter godt fast. Du bør vente minst ti minutter før du begynner å sparkle. Da er du sikker på at limet har hatt tid til å herde.

5

Hvis profilen har problemer med å hefte på gipsplaten, kan du massere den fast ved å trekke fingrene opp og ned på profilen.

6

Når profilen sitter fast, kan du begynne å sparkle. Fordel sparkelmassen litt etter litt med en bred sparkel. I første omgang trenger du ikke å trekke en skarp sparkelkant.

7

Til slutt kan du trekke en skarp og jevn kant med en bred sparkel.

Profilene kan forskjellige ting

Med eller uten nese

Profilene fås med eller uten en nese (en utstikkende runding), som går på langs av kanten til profilen. Nesen brukes til å sparkle mot, men den betyr også at du må sparkle tykkere og mer. Profiler med nese bør brukes hvis du skal helsparkle.

Pvc, stål eller kompositt

Det er viktig å tenke over hvor harde slag og støt en forsterkning skal kunne tåle. Du kan nemlig få hjørneprofiler i mange forskjellige materialer. Skal forsterkningen kunne tåle en treåring på trehjulsykkel eller en robotstøvsuger, så er PVC eller kompositt greit. Regner du med å støte et rullebord mot hjørnet flere ganger, så vurder profiler i galvanisert stål.

Monter med lim, teip eller stifter

Hjørneprofiler kan monteres på mange måter. Derfor er det viktig at du vet hvilken type du kjøper. Den mest vanlige profilen har lim på innsiden, som aktiveres med litt vann. Men profilene fås også med teip på innsiden, og noen skal settes fast med stifter.

Ekstra fiberstrie til gipsplaten

Hjørneforsterkninger med en glassfiberstrie i forlengelse av profilen brukes til forsterkning av fiberpuss – både ute og inne.

Fleksibel hjørneprofil

Hvis du skal forsterke et gipshjørne med en kurvet profil, så kan det med fordel ordnes med en fleksibel profilteip, som enkelt bøyes i flere retninger.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gipsvegg