Slik sparkler du gipsplateskjøter

VIDEO: Skjøter i gipsplater skal armeres og sparkles før tapetsering eller maling. Du kan enten velge armert papirstrimmel eller selvklebende armeringsteip. Se begge metodene her.

De profesjonelle bruker alltid papirstrimmel, da det er den eneste metoden produsentene av gipsplater gir garanti for at vil holde. Her vil fagmannen vise begge metodene. Først den med papirstrimmel.

Mellomrommet må først sparkles ut. Det gjøres best med en sparkelmasse som er spesielt beregnet til gipsplater. Bruk en god, ikke for bred sparkel til det første laget. I første omgang er det viktig at sparkelmassen trykkes godt inn mellom platene. Til slutt trekkes det av til et jevnt lag.

Nå skal papirstrimmelen legges i den myke sparkelmassen. Riv av et passende stykke, det er lettest å jobbe med. La et lite stykke av strimmelen ligge på gulvet, og bruk så sparkelen til å trykke papiret på plass. Press det grundig ned i sparkelen, og sørg for at det ikke krøller. Etter et døgn er det tørt nok til neste omgang sparkling. Her må du bruke en god, bred sparkel, som kan nå et stykke ut over platenes forsenking på begge sider. Sparkelmassen fordeles over skjøten og trekkes til slutt av, så den får en jevn overflate på nivå med platene.

Nå er skjøten klar til en lettere sliping, før veggen kan tapetseres eller males. Den andre måten å skjule og forsterke skjøtene på er ved hjelp av selvklebende glassfiber, som også fås i 50 mm brede strimler. Her trengs det ikke å sparkles først. Det er bare å sette glassfiberen over sprekken og trykke den fast. Husk at den skal sitte midt over sprekken.

Det kan straks sparkles oppå glassfiberen. Det er viktig at du starter med en smal sparkel og sørger for å trykke sparkelmassen inn gjennom glassfiberen, så den kommer helt ned mellom platene. Avslutt med en bred sparkel, akkurat som ved papirstrimmelen.

Med glassfiberstrimmelen kan du altså sparkle ferdig med det samme, og behøver ikke å vente på at det første lag med sparkelmasse tørker. Hvis det blir nødvendig å sparkle en ekstra gang, må dette gjøres før du sliper, da sparkelmassen ikke sitter ordentlig fast i slipestøvet.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gipsvegg