Verdt å vite før du bygger gipsvegg

Oppgaven er å bygge en skillevegg, og du har allerede kontroll på hvilken type gipsplater du skal bruke. Men har du kontroll på resten av handlelisten? Det skal nemlig gjøres mange andre valg enn bare typen gipsplate. Disse valgene kan du heldigvis få hjelp til her.

En vegg er mye mer enn bare en plate. Noen vegger holder på varmen, mens andre holder støyen nede eller maleriene oppe.

Uansett om du har valgt den ene eller andre typen gipsplate, må du også forholde deg til hva som skal være bak platene, hvordan de skal etterbehandles, og kanskje er du i tillegg nødt til å klargjøre platene for en elektriker eller en rørlegger.

Vi forbereder deg på noen av spørsmålene du skal kunne svare på når du planlegger en gipsvegg, slik at du kan komme godt i gang fra begynnelsen.

Du trenger ikke å vite svarene på alle spørsmålene med en gang, men du sparer deg selv for tid (og kanskje også penger), hvis du har tenkt på dem før du handler materialer.

Tre eller stål?
Gipsen kan monteres på to måter: Den kan skrus fast på en konstruksjon av enten stål- eller trelekter. Det er ingen stor praktisk forskjell på de ferdige veggene, men velger du stål, så blir kostnaden litt større, og du må bruke spesialverktøy. Til gjengjeld kan du med litt øvelse sette opp en vegg veldig raskt. Velger du tre, er det enkelt og forutsigbart arbeid, som bare tar litt lenger tid.

Nok isolasjon?
Du skal ta stilling til om veggen skal isoleres. Du trenger ikke en masse isolasjon i en skillevegg for å holde på varmen. 5 til 10 cm er passe. Isolasjon har også innflytelse på støyen som slipper gjennom. En uisolert skillevegg med ett lag gips og 4,5 cm hulrom demper støy med cirka 30 dB. En isolert vegg med to lag gips og 4,5 cm mineralull demper cirka 40 dB.

Hvilken type skruer?
Først og fremst skal du sørge for at du kjøper gipsskruer. De har spesielt utformede hoder, som griper optimalt i gipsplatens overflate uten å skade den porøse innmaten. I tillegg skal du kjøpe skruer som passer til det de skal skrus fast til – det finnes nemlig skruer til både trelekter og skruer med borehoder til metall.

Skal hjørnene forsterkes?
En gipsveggs svakeste punkt er de utadvendte hjørneskjøtene, der de enkelte platene fort kan skades av støt. Derfor monteres det som regel en hjørneprofil i plast, papp eller metall som forsterkning.
Profilen beskytter kanten og gjør også sparkelarbeidet enklere. I de fleste tilfeller er papp- og plastprofiler tilstrekkelige. Stålprofiler kan du bruke hvis hjørnet er i en sykkelkjeller, et verksted eller et annet sted med fare for harde sammenstøt.

Papir eller fiber?
Sammenføyningene mellom to gipsplater skal armeres. Du kan armere dem med enten en selvklebende glassfiberstrimmel eller papir. Glassfiber er enklest for de mindre erfarne, men det er også mer fleksibelt. Du får derfor en sterkere skjøt med papir.

Sparkel, filt eller strie på veggen?
Før du bestemmer deg for hvilken farge du skal male skilleveggen din med, skal plateskjøter og skruehull sparkles. Eventuelle småskader skal også jevnes ut.

Du kan enten bare sparkle gipsplatene og male rett oppå den sparklede veggen, eller velge å kle platene med filt eller glassfiberstrie, som legges utenpå veggen etter at den er sparklet. Begge produktene gir både ekstra styrke og struktur til den ferdige veggen.

Innvendige hjørner og overganger mot listverk lages pene med en akrylfugemasse.

Skal veggen bære noe tungt?
Du kan fint henge tunge ting på en gipsvegg med riktige plugger og ankere. Men hvis du vet at veggen du bygger skal bære en tung vekt, så er det verdt å vurdere om konstruksjonen skal forsterkes
med en OSB-plate bak gipsen. Det vil gjøre at veggen blir skrufast – dermed trenger du ikke plugger.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gipsvegg