10 tips til oppheng

Har du lyst til å bli en enda bedre håndverker? Følg med, i så fall: Vi har fått en av våre dyktigste og mest allsidige håndverkere til å dele sine erfaringer. Her er det helt sikkert noe å lære!

Har du boret hullet for stort? Se hvordan du fikser det i tips nr. 10.

1. Kjenn underlaget du skal bore i

Når du skal henge opp noe på en vegg, er det viktig å vite hva den er laget av, for at du skal kunne velge riktig plugg. Borer du et lite hull med et 5-6 mm bor langt inn i veggen, kan borestøvet avsløre materialet.

Gipsstøv er hvitt og klebende, porebetong og betong grått og grovkornet, murstein er rødaktig og farger av.

2. Sjekk om vateret måler riktig

Et vater kan bli unøyaktig hvis du for eksempel har mistet det hardt i gulvet. Måler du opp med et vater som er unøyaktig, blir resultatet deretter.

Du kan sjekke om det er nøyaktig ved å legge vateret mot en vegg, og tegne opp en strek i hver ende når boblen i libellen er midstilt. Snu vateret, og sjekk om det fortsatt er i vater ved de to strekene. Hvis ikke, er vateret ødelagt.

LES OGSÅ: En linjelaser får tingene i vater

3. Unngå at boret glir

Hvis du skal bore i en glatt flisvegg, kan boret fort ende opp med å skli mot høyre – den retningen boret roterer.

Dette kan du unngå ved å bore forsiktig, og begynne med et lite bor, uten å trykke særlig hardt. Boret skal kun akkurat gripe fatt. Deretter skifter du til et større bor, som passer til den pluggen du har valgt.

Maskeringsteip gjør det lett å streke opp, og hjelper deg å holde boret på glatte fliser, slik at det ikke glir.

4. Rørleggeren borer skrått til tunge ting

En vask er tung og kan komme til å “henge”, hvis du ikke tar noen forholdsregler, slik rørleggeren gjør.

Han borer hullene til de lange gjengestengene litt på skrå nedover inn i veggen, slik at vasken blir presset en anelse oppover når den skrus fast.

5. Smart hylle sitter i fugen

Murer du hyllen i dusjhjørnet direkte inn i fugen, unngår du å bore, og du slipper risikoen for å ødelegge våtromsmembranen. Setter du opp nye fliser, unnlater du bare å fuge der hyllen skal sitte.

Plasser hyllen oppå flisene, og sett den i spenn med et par plastbrikker mens du fuger med en sanitærfugemasse. I et eksisterende dusjhjørne kan du fjerne fugen med en multikutter, sette opp hyllen og fuge på nytt.

Det gir et flott resultat når du murer hyllen direkte inn i fugen

6. Lim opp ting på badet

På badet er det opplagt å lime opp mindre ting, som for eksempel kroker og speil. Særlig hvis du har fliser på veggen. De kan være vanskelige å bore i, fordi de er harde og glatte. Lim er raskere, og du ødelegger heller ikke våtromsmembranen.

7. Epoxy limer det meste

Hvis du skal henge opp tunge ting, kan du bruke epoksylim. Det er ekstremt sterkt, og hefter på stort sett alt. Det er et tokomponentlim, som først herder når de to massene blandes sammen. Deretter sitter det meste fast!

LES OGSÅ: Slik bruker du epoxylim

8. Vinkle beslaget så porten ikke henger

Vil du unngå at hageporten kommer til å “henge”, skal du vippe beslagene som den henger på litt bakover når du skrur dem fast. Det motvirker trekket fra porten, så den sitter perfekt. Også etter et par år.

9. Plastklosser redder hylle på skjev vegg

Skal du sette opp en hylle på skinner, er det viktig at skinnen sitter helt rett. Med plastbrikker, som fås fra 1 til 5 mm tykke, kan den lett rettes opp.

10. Har du kommet i skade for å bore et hull for stort?

Det kan du ordne med en tokomponent plastmasse, som tørker lynraskt. Etterpå kan du skru direkte inn i hullet, uten å bruke plugger.

LES OGSÅ: Få enda flere håndverkertips!

Disse ti tipsene er en del av artikkelen '50 håndverkertips' som vi hentet i Gjør Det Selv 4/2017. Hvis du vil se hvordan den erfarne håndverker gjør arbeidet lettere med tips til oppgaver i hele huset, kan du hente inn hele artikkelen her: 50 HÅNDVERKERTIPS: Håndverkerens hemmeligheter

Vi følger han på fem forskjellige oppgaver:

  • 10 tips til gulvlegging
  • 10 tips til tapetsering
  • 10 tips til oppheng
  • 10 tips til skilleveggen
  • 10 tips til badet

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vegg