Slik bruker du epoxylim

Epoxylim hører til blant de virkelige tungvekterne når det gjelder limevne. Det kan brukes på stort sett alle harde materialer, for eksempel metall, stein, tre, glass og betong – og det er like bra utendørs som innendørs.

Epoxy lim: Slik bruker du epoxy lim

MULTIKUNSTNER: Epoxy kan brukes som både lim og reparasjonsmasse. Formålet bestemmer blandingens tykkelse.

HVA BRUKES EPOXYLIM TIL?

LIMING AV MØBELDELER
Epoxylim limer effektivt, og kan i tillegg fylle ut hulrom. Det gjør limet opplagt til reparasjon av leddløse stoler og andre deler som ikke passer sammen lenger.

SPARKLING AV HULL
Med en fortykket blanding av epoxylim, kan du sparkle mørt, porøst eller råttent treverk opp til sin gamle form og styrke.

REPARASJON AV BÅT, TAKBOKS M.M.
Sammen med glassfiber, er epoxylim et perfekt materiale til reparasjon av sprekker i båten, hull i takboksen og skader på støtfangeren til bilen.

HVORDAN BRUKES EPOXYLIM?

For å sikre optimal vedheft, skal alle overflater være tørre, rene og fettfrie.

Gamle, løse møbelskjøter renses rene for limrester, lakk og maling med et stemjern. Er det båten, takboksen eller kajakken som skal lappes, renses området grundig med aceton eller et annet egnet rensemiddel.

Moderne epoxy inneholder ikke skadelige løsemidler, så du trenger ikke åndedrettsvern, men huden skal beskyttes. På hendene skal du bruke såkalte kjemikaliehansker, og øynene skal beskyttes av vernebriller.

Pass på huden

Hvis du får epoxy på huden, skal det – som ved andre limtyper – straks fjernes med vann og såpe. Eventuelt med aceton, som også er usunt, men litt bedre enn epoxy

Tynn eller tykk epoxylim?

Epoxylim er i utgangspunktet flytende som en tynn sirup, og i den formen har det en sterk heftevne og er enkel å fordele med en pensel.

Skal du bruke limet til å erstatte manglende materiale, skal det være tykkere og påføres derfor med en sparkel.

Vil du lese mer om lim? Her finner du veiledning og hjelp til hvilket lim du skal bruke, og hvordan du skal bruke det.

VARIANTER AV EPOXYLIM

SETT MED TO BOKSER
Til større oppgaver lønner det seg å blande limet selv. Boksene, for eksempel med 75 ml i hver, fås kjøpt i byggvarehus, hos båtutstyrsforretninger og i butikker med bredt vareutvalg ellers.

SETT MED TO TUBER
Sett med to små tuber fås i flere fabrikat, og er standardvare i byggvarehusene. Blandes nøyaktig etter anvisningene på emballasjen. Rørepinne og blandingsbeholder følger ofte med.

DOSERINGSSPRØYTE
Epoxylim kan også kjøpes som separate tuber, samlet i en smart dobbeltsprøyte. Det gjør det veldig enkelt å dosere limet riktig. Fås i forskjellige størrelser, for eksempel 6, 14 og 25 ml.

EPOXYLIM I STENGER
Epoxylim finnes også i en myk form, omtrent som modelleire, som kjøpes i stenger. Fås i grå og hvit, og kleber på nesten alt. Eltes godt sammen, og brukes med det samme. Husk hansker.

VIKTIG OM EPOXYLIM!

Etter blanding av limet har du 15-20 minutter å jobbe på – ved en romtemperatur på 20 grader. Ved 10 grader herder limet saktere, noe som gir deg litt lengre tid – cirka 30-40 minutter.

SPESIELT MED EPOXYLIM

I motsetning til andre limtyper, krymper ikke epoxy ved herding, og det oppnår så stor styrke at det kan erstatte et manglende materiale.

Har et hull for eksempel blitt for stort til en skrue, kan du fylle det med tykt epoxylim når skruen skal på plass.

På eldre møbler med sprekker eller avslått materiale, kan epoxylim også brukes til å sparkle opp treet til opprinnelig form.

HVORDAN BLANDER DU EPOXYLIM?

1.
Bland de to komponentene etter anvisningene. Med en kjøkkenvekt beskyttet med plastfolie, blir det nøyaktig.

2.
Rør grundig i to minutter – helt ut til kantene. La blandingen stå 2-3 minutter. Deretter er den klar til bruk.

3.
Når sprekker og hulrom skal fylles, kan du gjøre limet tykkere ved å tilsette et fortykkelsespulver.

LES OGSÅ: Epoxy gulvmaling

ER EPOXYLIM FARLIG?

Mange av oss blir litt skremt av ordet ”epoxy”, fordi vi husker overskrifter som; kreftfremkallende gass og arbeidere i ”romdrakter” med gassmasker. Men dette var på 70-tallet.

I dag er epoxy blitt stuerent. Du behøver ikke lenger vernemasker, fordi epoxy ikke inneholder noen løsemidler, og dermed ikke avgir noen skadelige gasser. Epoxy lukter heller ikke lenger.

Du skal likevel bruke spesielle gummihansker fra apoteket for å unngå å få epoxylim på huden

## EPOXYLIM: FRA TREBÅTER TIL VINDMØLLER OG FLY

Epoxylim ble omkring 1970 utviklet til liming av trebåter og etter hvert til avanserte kappseilasbåter og master, fly og vindmøllevinger, blant annet, sammen med glassfiber og kullfiber.

Ved avanserte konstruksjoner legges skiftvis vått epoxylim og glassfiber over en form. Dette gir mulighet til både sterke og tynne konstruksjoner, som tåler veldig store belastninger.

    Akkurat nå leser andre ...