Flott skjøt med fask gjæring

Du kan fint lage fotlister med innvendige skjøter på skjeve vegger, slik at det ser ut som de er skåret med perfekt gjæring. Her kan du se hvordan.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
15 minutter
Pris
Gratis
Slik blir resultatet hvis du bare støter to lister sammen i 90 grader.

Slik blir resultatet hvis du bare støter to lister sammen i 90 grader.

Intro

Når du skjøter fotlister i innvendige hjørner, er det ikke nok bare å kappe listene med gjæring.

På papiret er det et spørsmål om to 45 graders snitt, som settes sammen i et 90 graders hjørne, men det fungerer kun på helt rette vegger med rette gulv, og de er det ikke altfor mange av.

Heldigvis kan du slippe å krangle med gapende hjørneskjøter, som må gjøres om senere eller sparkles over, hvis du gjør som fagfolkene og skreddersyr hver enkelt listeskjøt.

Teknikken består i kun å la toppen av de to listene møtes i et snitt på 45°. Bunnen av listene kappes slik at de tar høyde for skjevhetene som er i de to veggene. Nøkkelen til flotte listeskjøter som ikke gaper, er en tålmodig oppmåling av hver enkelt innvendig hjørneskjøt.

Veiledning

01
Tilpass fotlistene en om gangen 7 Trinn

Du skal først finne de skjeve vinklene, som dessverre er forskjellige fra hjørne til hjørne. Metoden er den samme, men målene avviker for hver gang. Deretter skal du ta deg god tid til å overføre de skjeve vinklene til listeskjøtene, og endelig skal du kappe listene slik at de møtes i 45 grader i toppen og 90 grader i bunnen. Hovedparten av oppgaven utføres på det ene listestykket, som monteres til slutt, mens det andre stykket skal monteres før du begynner resten av arbeidet.

1

Bruk en vinkel, som legges plant med gulvet og støtes inn mot fotlisten til å sjekke i hvilken vinkel listen møter gulvet. Målene på det tre­ kantede mellomrommet som oppstår mellom vinkelen og listen, skal brukes senere.

2

Bruk baksiden av vinkelen til å tegne opp en 45 graders strek som krysser den profilerte delen av fotlisten.

3

Legg et snitt på streken med en listesag eller en manuell gjæringssag. Du skal bare sage gjennom den profilerte delen av listen. Er listen firkantet, skal snittet gå til en femtedels dybde.

4

Tegn den målte vinkelen på listen, slik at den begynner i sagsporet du nettopp har laget.

5

Skjær til med en stikksag. Det er viktig at du lager et pent og rett snitt fra bunnen, som først skifter retning når sagen møter snittet i topprofilen. Bruk også stikksagen til å glatte ut overgangen til tannen av tre som stikker ut.

6

Listene kan nesten settes sammen nå. Du mangler bare å lage plass til tretannen som stik­ ker ut. Hold listen over den monterte delen. Riss opp rundt tannen, fra hjørnet og ut.

7

Fjern det oppmerkede treet med en hobby­ kniv. Ta litt om gangen, så det ikke forsvinner for mye. Fortsett til skjøten er pen.

Materialer

  • To stykker fotlist

Spesialverktøy

  • Listesag eller manuell gjærsag
  • Tømrervinkel

Tidsforbruk

Det tar omtrent et kvarter å lage en hjørneskjøt.

Pris

Det er gratis å lage, hvis vi ser bort fra prisen på listene.

Vanskelighetsgrad

Teknikken er ikke vanskelig, men krever likevel litt øvelse før den sitter i hendene.

Video

Profilerte lister - innvendig hjørne

Helt tett sammenføyning, selv om veggene er skjeve

Rent snitt med stikksagen

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...