Fotlister i et skjevt hjørne

Når veggene er skjeve, kan det være vanskelig å få listene til å møtes i en pen skjøt. Men med ekspertens metode, er det enklere å lykkes.

Intro

Slik!– skal det gjøres

Du kan komme langt med akrylfugemasse. Når fotlistene ikke vil sitte tett sammen i et innvendig hjørne, fordi veggene er skjeve, kan en god porsjon akrylfugemasse skjule det. Men helt ærlig: Er det ikke litt morsommere å kunne sette sammen fotlistene som en profesjonell, og få skjøtene helt tette uten å jukse?

Hvis du kan svare ja på det, eller hvis fotlistene dine skal være umalte, og akrylfugemasse derfor ikke er en mulighet, så følg ekspertens oppskrift her.

Trikset består i bare å la toppen av de to listene møtes i et snitt på 45°. Resten av listene kappes til slik at de tar høyde for skjevhetene som er i de to veggene.

Veiledning

01
Slik gjør du 9 Trinn

1

Så skjev kan en 45-graders skjøt se ut på grunn av skjeve vegger. Det er denne skjevheten vi nå skal skjule ved å tilpasse fotlistene.

2

Skjær begge listene med kapp-/ gjærsagen justert på 45 grader. Skjær minimum 2 cm fra enden, og bare så langt ned at du akkurat går nedenfor den profilerte delen av listen.

3

Tegn en loddrett strek på list 1. Streken skal sitte et sted mellem skråsnittet og enden på fotlisten.

4

Skjær langs streken, nedenfra og opp. Stopp før skråsnittet. Er listen av tre, kan du brekke av biten. Er det MDF, skal du fjerne den veldig forsiktig.

5

Mål langs list 1 som vist med en smygvinkel. Smygvinkelen vil, akkurat som listene, følge skjevheten til veggen.

6

Overfør skjevheten fra list 1 til list 2 med smygvinkelen. Smygvinkelen skal treffe det stedet hvor skråsnittet møter det glatte stykket på list 2.

7

Skjær etter streken med en fintannet sag, nedenfra og opp til snittet.

VIKTIG! Sag på den siden av streken du ikke skal bruke, og vær nøyaktig!

8

Press de to listene sammen. Øverst møtes de to 45-graders snittene, mens skjevheten i veggen blir skjult.

9

Slik! Veggene er fortsatt skjeve, men fordi listene følger skjevhetene, synes det ikke, og skjøten blir helt tett.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...