Høye fotlister - kopier originalen med lister og MDF

Skal du ha høye fotlister, så lag dem selv. Dermed får du dem akkurat slik du vil ha dem. Med MDF og lister som fås i utallige varianter, kan du enkelt etterlikne de gamle originale fotlistene dine, som ikke kan kjøpes ferdige.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
150 kr/m

Intro

Høye fotlister er populære igjen. Tidligere ble de betraktet som en dyr og vanskelig løsning, men nå er de på vei tilbake. Det er fortsatt en litt krevende løsning, men det er betydelig billigere å lage fotlistene selv, enn å få en snekker til å lage dem.

Den mest vanlige profilerte fotlisten er klassisk fotlist, som du kan få kjøpt som ferdige lister, typisk med en høyde på 70, 95 eller 120 mm. Hvis du skal kopiere gamle fotlister som her, kan du bli nødt til å lage fotlistene selv, slik at de nye er mest mulig lik originalen. Det krever at du bygger opp listen av MDF-plate og forskjellige smålister som du bruker som “byggeklosser” i konstruksjonen av den nye fotlisten. Når du maler byggverket til slutt, synes det ikke at du har laget fotlistene av flere forskjellige deler.

Kopier originalen

Ikke alle fotlister finnes som ferdiglaget standard. Derfor lager vi en selv, av fem forskjellige lister, og en bit av en MDF-plate.

Hvis du skal kopiere gamle fotlister, er det en god idé å ta med en stump av den gamle til trelastbutikken, slik at du har noe å sammenlikne med. Her bruker vi fem forskjellige lister og en MDF-plate som “byggeklosser” for å treffe det gamle utseendet 98 prosent. Du kan velge en enklere løsning med bare to lister, hvis du kan leve med at forskjellen på de nye og gamle blir litt større enn det vi velger her.

Veiledning

01
Forberedelse 3 Trinn

Når du skal ut å kjøpe materialene til de nye fotlisene, vil det være en god idé å ta med en liten bit av originalen som skal kopieres. Du kan også lage en tegning med eksakte mål på de eksisterende fotlistene. Det forenkler jobben med å finne de listene som passer best, spesielt om du skal lage klassiske profiler.

Typisk bygges en høy fotlist opp av en bunn- og en topplist, og en bit MDF som den glatte delen på midten, som gir individuell høyde på fotlistene.

Den gamle listen må du skjære til i hjørnet, før du setter i gang med å bygge opp de nye fotlistene dine, slik at du får pene hjørneskjøter.

1

Mål opp de eksisterende fotlistene. Oppmålingen er viktig å ha med når du skal ut å handle inn det du trenger til de nye fotlistene dine, slik at de nye blir mest mulig lik de originale listene.

2

Skjær listene 45 grader i endene. Snittet - og dermed skjøten - blir penest om du bruger en kapp-/gjærsag, men du kan også bruke en gjærekasse.

3

Skjær de gamle fotlistene 45 grader i hjørnene, slik at du får en pen skjøt til de nye fotlistene du lager. Her brukes en multikutter, men du kan også bruke et skarpt stemjern.

02
Bygg opp fotlisten 7 Trinn

Når du bygger opp fotlisten skal du alltid starte med det vanskelige snittet i hjørnet, og så arbeide deg vekk fra det.

Begynn med MDF-platen. Hvis gulvet er skjevt kan det bli nødvendig å klosse den opp, så den sitter helt rett. Det skal du være spesielt oppmerksom på i eldre hus, der det ofte er skjevheter i gulvet.

MDF-platen både limes og skrus fast til veggen. Når den er på plass setter du listene på med lim og dykkert.

Til slutt sparkles og males fotlistene så hullene etter dykkertene forsvinner, og skjøtene blir pene.

1

Sett opp MDF-platen. Her er det nødvendig å klosse den opp så den blir vannrett, fordi gulvet ikke er helt rett. Hvis du lager platen 2 cm for smal, så får du plass til å justere den for skjevheter langs gulvet. Listen i bunn dekker den ujevne sprekken.

2

Smør monteringslim på baksiden, og skru fast platen i topp og bunn så skruene blir dekket av lister. Dermed minimerer du sparkelarbeidet.

3

Sett listene fast med dykkert og trelim, og bygg opp fotlisten. Vi bruker 1,2 mm dykkert. En dykkertpistol er nesten uunnværlig til en jobb som dette.

4

Snitt eventuelt av tykke lister, før du monterer dem. Hvis topp- eller bunnlisten er tykkere enn omrammingen rundt døren, skjæres den til i enden med et 20 graders snitt bakover. Dermed får du ikke et skarpt hjørne som stikker ut.

5

Den siste profilerte listen skjæres til og settes fast under den store kvartstafflisten med lim og dykkert. Nå er alle listene på plass.

6

Bruk litt akrylfugemasse i hjørnet ved den gamle listen, slik at skjøten blir pen og tett. Akrylfugemasse er praktisk fordi den kan males over.

7

Sparkle og mal til slutt fotlisten to ganger, hvis du ikke har malt listene på forhånd. I så fall kan du nøye deg med å gi skjøter og dykkerthull ett enkelt strøk.

03
Pene hjørneskjøter 4 Trinn

Er veggene ikke helt rette, skal du ta høyde for det når du lager skjøtene på fotlistene. Her vises i en modelloppstilling hvordan skjøtene lages i fotlister som er kjøpt ferdig.

Veggene er ofte skjeve i eldre hus, noe det er vikig å være oppmerksom på når du skal montere fotlister. Hvis du bare skjærer listene med 45 grader i endene, så blir ikke skjøtene pene med skjeve vegger. I stedet må du ta hensyn til skjevheten når du måler opp, og sager ut. Se her hvordan det gjøres.

1

Skjær listen i 45 grader på den øverste profilerte delen. Det glatte stykket sages av én centimeter nærmere enden.

2

Sett listen på plass i hjørnet. Listen har klaring til den skjeve veggen, bortsett fra på den øverste profilerte biten, som blir den synlige.

3

Legg vinkelen på gulvet, og hold den inntil listen, så du kan måle hvor skjev den andre listen skal skjæres. Tegn målet opp på den andre listen.

4

Sag til den andre listen. I det øverste profilerte stykket er det skåret 45 grader. Det glatte stykket sages til med den skjevheten du har målt.

Materialer

MDF-plate, 12 mm
• List, 15 x 68 mm
• Kvartstafflister, 9 x 9 mm
og 21 x 21 mm
• Hulkillist, 12 x 12 mm
• Forkantlist, 9 x 15 mm

Dessuten:
• Dykkert, 1,2 x 38 mm
• Skruer, 4,2 x 55 mm
• Trelim og monteringslim
• Maling og evt. akrylfugemasse

Spesialverktøy
• Multikutter
• Dykkertpisto

Tidsforbruk

Du bruker cirka én dag til seks meter fotlister.

Pris

Det koster cirka 100-150 kroner per meter.

Vanskelighetsgrad

Det er generelt enkelt, men vær nøye med skjøtene, som er den vanskeligste jobben.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...