Lag ditt eget brystpanel

Høye dekorative brystpaneler fulle av detaljer høres kanskje dyrt ut, men det trenger det slett ikke å være hvis du lager brystpanelet selv. Panelet lages av MDF og bygges opp i flere lag for å skape en spesiell 3D-effekt. Resultatet er herskapelige, flotte brystpaneler med en imponerende dybdeeffekt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
80 timer
Pris
500 kroner/m

Intro

Brystpanel forbindes ofte med noe som hører til i gamle herskapelige leiligheter. Slik trenger det ikke å være. Det er mange tidkrevende prosesser forbundet med å lage brystpanel, og det er det som koster penger hvis det skal lages av en snekker. Men ta det helt med ro. Du kan naturligvis lage panelene selv. En av våre dyktige lesere har bygget noen flotte brystpaneler, der både kvalitet og detaljer er i fokus.

For å få et godt resultat, er det nemlig viktig å være helt nøyaktig, når alle de skjeve vinklene skal måles opp og skjæres ut. Brystpanel er ingen hurtigløsning, og det krever både tålmodighet og nøyaktighet å få alle de skjeve snittene til å bli perfekte.

I tillegg kommer et omfattende sparkel- og malingsarbeid, som skal fremheve alle detaljene. Heldigvis står resultatet i stil med innsatsen. Les med her, og se hvordan det kan gjøres.

Veiledning

01
Montering av grunnplate 4 Trinn

En 12 mm MDF-plate skal danne underlag for resten av panelet. Derfor er det viktig at platen monteres så rett som mulig. Det gjøres enklest ved å feste den med karmskruer. Dermed kan platen enkelt justeres inn og ut i både toppen og bunnen.

Grunnplaten skjæres til med undermål, slik at det er en luftspalte på cirka 3 cm ned mot gulvet. Det gjør det mye enklere å lage en helt rett overkant. Luftspalten i bunnen blir senere dekket av en fotlist.

1

Strek opp på alle veggene. Marker et punkt 100 cm over gulvet i hvert hjørne. Deretter forbindes punktene ved hjelp av en krittsnor. Krittsnoren er enkel å håndtere og streken blir nøyaktig.

2

Grunnplaten skjæres ut med undermål. Det gjør det lettere å montere platen vannrett, selv om gulvet er skjevt. Overkanten av platen skal ende 100 cm over gulvet. Platen skjæres derfor ut med en høyde på 97 cm.

3

Grunnplaten festes i murveggen med karmskruer uten hode. Forbor med et 6 mm murbor i både plate og vegg. Platen kan deretter justeres litt ut og inn ved hjelp av karmskruene.

4

Lag en vannrett overgang der veggene har døråpninger. Hvis det er mulig, bør karmlister monteres først, slik at panelet kan bygges inn mot listene.

02
Skjæring av romber og trekanter 6 Trinn

De forskjellige elementene som skaper dybdevirkningen i brystpanelet, består av trekanter, romber, kryss og lister i topp og bunn. Alt sammen skjæres ut av MDF-plater.

Romber og trekanter sages først ut i riktig form. Deretter skråskjæres kantene, slik at overgangen til grunnplaten blir så flat som mulig. Hvis delene sages ut på en bordsirkelsag, er det en fordel å lage en skjæremal i riktig vinkel, som kan festes til sagbordet.

1

Del den store platen i mindre stykker, slik at de er enklere å håndtere når de nøyaktige vinklene skal skjæres. Lag de små platestykkene et par centimeter større enn det målet de skal ende opp med.

2

Monter en fast mal (A) på bordsirkelsagen. De hjelper deg å skjære alle rombene helt like. Alternativt kan en dykksag med føringsskinne også brukes.

3

De små trekantene til topp og bunn skjæres også enklest ut på bordsirkelsagen etter en fast mal.

4

Forhøy anlegget på sagen. Når skråkantene på rombene og trekantene skal skjæres ut, forhøyes anlegget med en liten vinkelrett kasse (B), som monteres på det opprinnelige anlegget.

5

Juster bladet på bordsirkelsagen slik at det heller 20-30 grader, og skråskjær deretter kanten på samtlige romber og trekanter. Hold eventuelt fast emnet til skjæremalen med en spenntvinge.

6

Når alle kantene er skråskåret, rundes de skarpe kantene av med litt slipepapir. Det er det man kaller ”å avfase kanten”.

03
Rask og enkel montering 4 Trinn

Med hjelp fra en laser og en krittsnor er det enkelt å få trekanter, romber og kryss til å bli helt perfekte.

Den øverste og nederste spissen av romben markeres fra vegg til vegg med en krittsnor. Et kryss dannes da mellom de to strekene. Dette krysset er midten av flaten, og dermed også utgangspunktet for den første romben.

1

Begynn med å slå to krittstreker, som markerer over- og underkanten på rombene. Da dannes fire nye punkter. Forbind disse diagonalt med krittsnoren, slik at det dannes et stort kryss.

2

Midten av det store krysset er også midten av den første romben. Krysslaserens strek plasseres akkurat i dette punktet, slik at de neste rombene enkelt kan settes i samme nivå.

3

Lim romber og trekanter på baksiden med innendørs trelim, og stift dem på med dykkert.

4

En strimmel 19 mm MDF sages ut til topp og bunn. Sag også ut MDF-stykker som kan danne kryss mellom rombene og trekantene. Når bredden på krysset og avslutningsstykkene i toppen og bunnen skal finnes, skal du passe på at det blir 1 cm avstand mot romber og trekanter overalt.

04
Montering av lister og malingsarbeid 9 Trinn

Hvis panelene skal se flotte ut til slutt, er det viktig at grunnarbeidet er gjort ordentlig. Derfor skal det sparkles og slipes en god del, før det første strøket grunningsmaling kan rulles på.

ALLE sammenføyninger, spiker og skruehull skal oversparkles og slipes et par ganger. Som hovedregel skal du tenke på at alle ujevnheter som synes før det males, også vil synes etterpå.

Når platene grunnes, reiser de små fibrene i MDF-en seg. Derfor skal det også mellomslipes etter de første strøkene maling, hvis resultatet skal bli helt glatt.

1

I spalten rundt romber og trekanter monteres det en kvartstafflist på 13 x 13 mm. Den gjør det enklere å male, og skaper en pen overgang mellom delene i panelet.

2

Monter en topplist, slik at den flukter med MDF-kanten og ikke med veggen. Er det en glippe mellom listen og veggen, tettes den med akrylfugemasse.

3

Mot gulvet monteres en formalt fotlist på 15 x 91 mm. Den trykkes godt ned mot gulvet, og festes direkte i MDF-platen med lim og dykkert.

4

Alle sammenføyninger sparkles med filler til tre. Filleren bør slipes og sparkles minimum to ganger. Etterpå grunnes alt treverket med en tregrunning.

5

Etter fuging, sparkling og grunning, kan brystpanelet males. Vi anbefaler maling med minimum glans 40.

Viktige hjelpeverktøy

Til dette prosjektet er det en stor fordel å ha en bordsirkelsag, men en dykksag med føringsskinne kan også brukes. En krysslaser eller linjelaser kommer også virkelig til sin rett når det gjelder å få alt til å sitte helt rett.

Et annet enkelt, men fremragende verktøy, du bør skaffe deg til denne oppgaven, er en krittsnor. Den gjør det veldig mye enklere å merke opp.

Bordsirkelsagen er ideell til å skjære de skrå snittene på romber og trekanter, fordi anlegget og sagbladet har mange forskjellige justeringsmuligheter.

Krysslaseren lager en vannrett og en loddrett strek. Det er til stor hjelp når de forskjellige elementene skal plasseres.

Krittsnoren er et enkelt, men veldig effektivt verktøy til å forbinde de forskjellige punktene. Kombinert med et vater, er det et godt alternativ til krysslaseren.

En dykksag med føringsskinne og et skarpt sagblad kan klare det meste. Den kommer også til sin rett i dette prosjektet, når de lange, nøyaktige snittene skal skjæres.

Materialer

  • Bakplate, 12 mm MDF-plate
  • Romber og trekanter, 12 mm MDF-plate
  • Mellomstykker/kryss, 19 mm MDF-plate
  • Topp og bunnstykke, 19 mm MDF-plate
  • Kvartstafflist, 9 mm
  • Topplist med profil, 15 x 35 mm
  • Profilert fotlist, 14 x 91 mm
  • 25 mm og 32 mm stifter
  • Karmskruer, 7,5 x 62 mm
  • Grunning, trefiller, akrylfugemasse og trelim
  • 2 strøk akrylemalje

Spesialverktøy

  • Krysslaser
  • Bordsirkelsag

Tidsforbruk

Disse brystpanelene har det tatt cirka 80 arbeidstimer å lage.

Pris

Cirka 500 kroner per meter vegg.

Vanskelighetsgrad

Det krever tålmodighet, dyktighet og riktig verktøy å lage alle de nøyaktige snittene.

Tegning

Geometrien bak 3d-effekten

Mønsteret på panelet dannes av romber og trekanter. Hvis du ikke kan huske det fra matematikktimene på skolen, så er en rombe et kvadrat, der vinklene er blitt endret. De ruteformede firkantene monteres ved siden av hverandre, og mellomrommet som dannes i topp og bunn mellom de to rombene, fylles ut med små trekanter.

Geometrien bak 3d-effekten

Video

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Slik bruker du krysslaseren

I denne videoen lærer du alt om krysslaserens funksjoner. Laseren markerer helt nøyaktige loddrette og vannrette streker på vegger og tak, og er opplagt å bruke til en lang rekke oppgaver, for eksempel ved oppsetting av fliser, opphenging av bilder, lamper og bokhyller, plassering av maskeringsteip midt på en vegg og avsetting av samme høyde fra rom til rom.

Slå av varmen når du maler

Unngå løse penselhår i malingen

Tips & Triks

Utnytt platen best mulig

Det kan skjæres ut fem romber og 11 trekanter per kvadratmeter plate.

Utnyttes platen optimalt, kan det sages ut 16 romber og 32 trekanter av en plate på 240 x 120 cm.

Oppmåling og inndeling

Rombene og trekantene deles inn enkeltvis på hver vegg. Det sikrer at det alltid avsluttes med samme avstand mot hjørnene.

Begynn med å plassere den midterste og de to ytterste rombene, og del inn resten etter dem.

Fordi avstanden mellom romber og trekanter varierer litt fra vegg til vegg, lages ikke kryssene og avslutningsstykkene før helt til slutt.

Avstanden mellom vegg og hjørne er cirka 10 cm.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...