Perlestaffpanel

Følg med når vi viser hvordan du setter opp klassisk stående panel med perlestaff. Demonstrasjonen her angir fotlist og dørkarm der håndverkeren starter med å markere en panelhøyde på 88 cm.

Med et vater lager du en vannrett strek slik at vi er sikre på at panelet blir helt rett. Nå når høyden er kjent, kan alle bordene skjæres til i riktig lengde. Navnet på panelet du kjøper er perlestaff og fås vanligvis i furu med en bredde på enten 95 mm eller 120 mm.

Når alle panelbordene er skåret til, må du smøre monteringslim på veggen. Her bruker vi et vanlig vannbasert monteringslim. Du bør i alltid lime på skrå, slik at hvert brett treffer flere limstreker, for da får du godt feste. Det må være ca. 15-20 cm mellom hver limstrek. Når limet først er på veggen, har du 5-20 minutter, avhengig av underlag og temperatur til å montere panelbordene før limen herder. Det letteste er å montere tre til fire av bordene på veggen samtidig. På den måten unngår du å få problemer med limet når når fjær og not settes sammen.

Panelen må trykkes godt inn i limet slik at du er sikker på at de sitter godt fast. Når de neste bordene skal monteres, må du være nøye med å få slått dem godt sammen slik at det blir helt tett mellom dem. Hvis veggen er litt skjev, kan du bruke dykkertspiker på et par av bordene for å holde bordene tett inntil veggen mens limen herder.

På samme måte jobber du deg gjennom hele rommet. I bunnen settes perlestaffpanelet bare ned til fotlisten. Perlestaffprofilbredder stikker ut over toppen på en standard fotlist, noe som gir en flott skyggeeffekt. Som avslutning i toppen kan man f.eks. sette en hulkillist og en kvartstafflist som vist her.

Vi har likevel valgt en annen løsning. Først legger du en stripe med montasjelim på toppen av bordene. Oppå legger du en 21 x 45 mm glattkant som avslutning. Det gir en flott avslutning på toppen. Overgangen mellom panel og glattkant fikses med en 9 x 9 mm kvartstafflist som festes med små dykkertspiker. Samme type list kan du også legge i overgangen mellom glattkant og vegg. Da gjenstår det bare å male panelet. Denne typen panel er et godt valg hvis du vil lage et klassisk ”skandinavisk”-inspirert stående panel langs veggen.

    Akkurat nå leser andre ...