Glatt vegg i én arbeidsgang

Er du skremt av tanken på hvor stor jobb det er å fjerne strie eller strukturpuss på veggen? Se hvordan du tar snarveien med multipuss, og sparer både tid og penger.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
100 kr/m2

Intro

Tidene skifter. Det gjør moten også. Mange har strukturmaling, tekstilstrie eller glassfiberstrie på veggene. Fordi det var moderne den gangen det ble brukt. Nå drømmer mange om å slippe strukturen i tapetet, og i stedet få en glattpusset, malt overflate.

Problemet er bare at det ikke umiddelbart er så enkelt: Strukturmalingen er hard og nesten umulig å slipe vekk. Strien er gjerne limt på veggen med et lim som er vanskelig å løse opp, og prøver du å skrape den av, følger ofte en del av veggen med – og plutselig er tingene enda verre.

Sandsparkel kan være en løsning. Men den er veldig finkornet, og krever at veggen sparkles helt glatt. Det betyr en god del øvelse. Derfor er svaret multipuss. Den har en grovere kornstørrelse, og gir en mer rustikk overflate, slik at du ikke trenger å sparkle overflaten helt jevn. Multipuss kleber på stort sett alt, også malte flater. Og overflaten blir både hard og robust.

Så mange trinn sparer du

Tradisjonell sandsparkel kan også sikre deg en glatt vegg, men i tillegg til at den er vanskeligere å sparkle med, krever det også mange flere arbeidsganger enn multipuss.

Veiledning

01
Forbered veggen 5 Trinn

Før du starter pussearbeidet, skal alle skruer og spiker fjernes. Murplugger skal enten trekkes ut eller bankes minimum 5 mm inn i veggen.

Alle områder der strien sitter løst, skal skjæres av. Du kan høre en hul lyd når du stryker hånden over veggen på de stedene strien er løs. Hold også en lampe tett inn mot veggen: Streiflyset avslører alle eventuelle buler.

Dypere hull sparkles best ut med gipspuss. Du kan fylle opp til 5 cm dype hull uten å få krympesprekker. Her ble en dør fjernet, og et bord montert på veggkanten. Derfor måtte vi sparkle ut en god del før vi kunne fortsette.

1

Skjær vekk løs strie med en hobbykniv. Fjern heller for mye enn for lite. Det er enklest å merke opp alle løse områder først, og deretter skjære.

2

På bordveggen med rør og puss, skjæres all løs puss vekk med et skrått snitt inn til helt fast puss. Børst med en kost, og stryk hullet med en primer, stryk spesielt nøye på pusskanten.

3

Forsterk hjørnet med en hjørneskinne (beregnet til gipsplater). Mål med et vater eller et rett bord, slik at hjørnet av skinnen havner i plan med veggen, og skru den fast.

4

Trekk på gipsmørtel med et stålbrett. Trekk det helt ut på kantskinnen. Når det er blitt fast, kan du glatte etter. Når det er tørt, skal det strykes med primer.

5

Vask veggen grundig. Spesielt hvis den har ”nikotinbelegg”. Bruk grunnrens fortynnet med vann etter produsentens anvisning. Vask etter med rent vann, og la veggen tørke.

02
Trekk på multipuss 8 Trinn

Det skal trekkes to lag multipuss på veggen. Første lag skal jevne ut veggen og danne en god basis for annet lag. Du kan pensle vann på veggen før det andre laget. Men det er enklere og tryggere å smøre veggen med en primer. Da suger veggen jevnt, og du har god tid til å lage den endelige finishen uten at multipussen tørker før du er ferdig.

Den siste glattingen av multipussen gjøres med et pussebrett med en svamp på. For en uerfaren er det kanskje enda bedre å bare bruke en stor svamp (ikke på et brett). Da er nemlig risikoen for å lage spor i pussen mindre.

1

Dekk til nøye. Bruk maskeringsteip på vinduer, dører, lister og lignende. Her fjernet vi de gamle fotlistene. Når vi er ferdig med pussingen, monterer vi nye.

2

Bland en liten porsjon multipuss. Pussen skal brukes innen to timer. Tøm pulveret i en balje. Husk å bruke støvmaske inntil pulveret er blandet med vann.

3

Tøm i vann og bland i fem minutter. Konsistensen er fin når multipussen har nesten jevn overflate. Her bruker vi en blandemaskin. Du kan også velge å røre med en kraftig bormaskin med en blandevisp påmontert.

4

Legg multipuss på et stålbrett og trekk det på veggen nedenfra med en jevn bevegelse, og med et godt trykk inn mot veggen. Lag en ”lengde” om gangen. Da blir det jevnest.

5

Dagen etter kan du slipe vekk eventuelle utstikk med slipepapir korn 60. Eller enda enklere, ved å kjøre et rivjern over veggen, som her.

6

Legg vann på veggen med en kost eller en pensel. Da tørker ikke det andre pusslaget for fort. Du får enda mer tid til å jobbe med pussen hvis du stryker hele veggen med en primer.

7

Legg på annet pusslag. Det skal være litt tykkere i konsistensen enn det første laget. Trekk det på med stålbrettet i en lengde om gangen, ellers rekker du ikke å glatte det før det tørker.

8

Glatt straks overflaten med kanten av en hardt oppvridd svamp. Ikke press for hardt. Da begynner du å ”flytte rundt” på multipussen.

03
Mal veggen 3 Trinn

Du kan gjerne la veggen med multipuss stå ubehandlet. I såfall trenger du ikke å lese videre. Men de fleste foretrekker å male dem, slik at de ikke er grå: Først strykes veggene igjen med en primer. Den sikrer god vedheft og en jevn, lav sugeevne.

Deretter er det en fordel å bruke en grunning på veggen. Den er billigere enn toppmalingen, og dekker godt.

Avslutt med to strøk akrylmaling. På kjøkken og bad skal du male med akrylmaling med glansgrad 25. Da blir veggen lettere å vaske, enn om du bruker en helmatt maling.

1

Stryk over veggen med primer. Skal du bare bruke en mindre porsjon, kan du lage din egen primer ved å blande en del hvitt trelim med åtte-ti deler vann.

2

Mal veggen med grunning. Bruk en stor pensel. Da dekker du overflaten bedre enn du gjør med en rull. Når grunningen er tørr, avslutter du med å rulle på to strøk av toppmalingen.

3

Veggene er pusset med multipuss, så de er blitt jevne. Men overflaten er likevel rustikk, som gammeldags puss. Det kler dette huset.

Materialer

  • 2 kg multipuss per m² vegg
  • Grunnrens Primer Gipspuss
  • Grunning
  • Toppmaling

Spesialverktøy

  • Stålbrett Evt. blandemaskin

Tidsforbruk

Stuen med ca. 30 m² vegg tok et par dager. Husk å regne med tørketider.

Pris

Cirka 100 kroner per m²

Vanskelighetsgrad

Multipuss er vesentlig lettere å sparkle jevnt enn for eksempel sandsparkel. Du får raskt taket på det.

Video

TEKNIKK: Sparkling med multipuss

Hefter på nesten alle overflater

TIPS: Usynlig sparkling på glassfiberstrie

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg