Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glatte vegger på to måter

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Når du skal pusse veggene, kan du velge å bruke en tradisjonell kalkholdig mørtel eller en moderne gipspuss. Materialene er faktisk like gode og koster omtrent det samme når de er blandet opp, men de er ikke like lette å arbeide med. Her kan du se hvordan du pusser opp med henholdsvis kalkpuss og gipspuss, og hvilke fordeler og ulemper det er ved å bruke de to materialene.

Intro

Ujevne vegger kan være vanskelige å få pene. Så enten må du pusse dem, kle dem eller gjøre noe positivt av det røffe utseendet - framheve det rustikke, for eksempel ved å gi hele muren en såkalt sekkepuss (bruk av sekkestrie).

Veiledning

Forarbeidet er det samme

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Forarbeidet består i å fjerne all løs puss med en murhammer eller med hammer og meisel. Områder med løs puss avsløres lett av en hul lyd når du banker på veggen med hammerskaftet.

Er det en trevegg, må du fjerne rør, ståltråd og spiker. Bruk ei knipetang.

Er pussen svært porøs, bør hele pusslaget bankes ned slik at du har et fast underlag å arbeide på.

2

Rens veggen for støv og løse partikler. Er det bord i veggen, armeres de med metall-netting slik at pussen ikke senere slår sprekker. Fest nettet med pappspiker eller kramper.

Til pussmørtel skal veggen nå vannes med en murerkost før du kan gå i gang.

Til gipspuss på sugende overflater bruker du i stedet en gipspussprimer. Vær klar over at denne grunningen skal tørke.

3

Tøm vann og tørrpuss eller gipspulver i ei stor plastbalje, og bland det grundig med en blandevisp i en sterk boremaskin.

Bland bare gipspuss til 25 minutters forbruk slik at den ikke størkner før du får brukt den.

Pussmørtel kan du blande i større porsjoner. Den første omgangen med mørtel skal ha konsistens som tynn grøt. Til utkast brukes cirka 5 kg tørrmørtel per kvadratmeter.

Pussmørtelen: lag for lag

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du likevel skal pusse veggen, er det en god idé å skjære («slisse») rørinstalla-sjonene inn i veggen før du går i gang. Det samme gjelder faste installasjonskabler. Rør og kabler kan festes med lynbetong, og rundt dem kan du fylle opp med se-mentmørtel.

Skal det være plass til innebygde stikk-kontakter eller brytere, må det også gjøres plass til dem før veggen pusses. En vegg av pussmørtel kan du få helt glatt ved å avslutte med et lag sandsparkel.

1

Lag loddrette lirer for hver. ca. 150 cm på veggen. Det er 10-15 cm brede striper av pussmørtel som skal være helt i lodd. Husk å vanne veggen først. Etterpå når lirene er tørket, kan du kaste ut et tynt lag pussmørtel eller legge det på med en kost.

2

Legg på pussmørtel mellom lirene med et stort pussebrett. Trekk av overflødig mørtel med et rett bord eller en rettholt som hviler på lirene. Glatt etter med et pussebrett (se trinn 4 og 5 i gipspuss-veiledningen). Sand-sparkler du til slutt, får du en svært glatt vegg.

Gipspuss: lag for lag

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Begynn på de dype stedene og kantene. Stryk rundt hull med grunning før du trykker gipspussen mot nettet med ei murskje. Ved større reparasjoner kan du eventuelt bruke et pussebrett.

2

Forsterk ved dype sprekker i muren eller i overgangen mellom forskjellige materialer: Trekk et tynt lag gipspuss over området. Klipp til ei stripe glassfibervev, og trykk den fast med ei murskje.

3

Bland ekstra store porsjoner til repara-sjon av større områder. Legg på rikelig med puss på veggen med et pussebrett, og trekk deretter av overflødig puss ved hjelp av et langt, rett bord eller ei metallskinne.

4

Etter en time er pussen så hard at du kan gå i gang med filtsingen. Dypp et filtsebrett med skumgummi eller filt i vann, og kjør med et lett trykk og sirkulerende bevegelser over pussen.

5

Den oppbløtte overflata glattes til slutt med kanten av et langt stålbrett. Du kan og-så bruke en vanlig malersparkel til formålet - den må bare være minst 30 cm bred.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Glatte vegger på to måter
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake