Intro
Veiledning
Forarbeidet består i å fjerne all løs puss med en murhammer eller med hammer og meisel. Områder med løs puss avsløres lett av en hul lyd når du banker på veggen med hammerskaftet.
Er det en trevegg, må du fjerne rør, ståltråd og spiker. Bruk ei knipetang.
Er pussen svært porøs, bør hele pusslaget bankes ned slik at du har et fast underlag å arbeide på.
Rens veggen for støv og løse partikler. Er det bord i veggen, armeres de med metall-netting slik at pussen ikke senere slår sprekker. Fest nettet med pappspiker eller kramper.
Til pussmørtel skal veggen nå vannes med en murerkost før du kan gå i gang.
Til gipspuss på sugende overflater bruker du i stedet en gipspussprimer. Vær klar over at denne grunningen skal tørke.
Tøm vann og tørrpuss eller gipspulver i ei stor plastbalje, og bland det grundig med en blandevisp i en sterk boremaskin.
Bland bare gipspuss til 25 minutters forbruk slik at den ikke størkner før du får brukt den.
Pussmørtel kan du blande i større porsjoner. Den første omgangen med mørtel skal ha konsistens som tynn grøt. Til utkast brukes cirka 5 kg tørrmørtel per kvadratmeter.
Når du likevel skal pusse veggen, er det en god idé å skjære («slisse») rørinstalla-sjonene inn i veggen før du går i gang. Det samme gjelder faste installasjonskabler. Rør og kabler kan festes med lynbetong, og rundt dem kan du fylle opp med se-mentmørtel.
Skal det være plass til innebygde stikk-kontakter eller brytere, må det også gjøres plass til dem før veggen pusses. En vegg av pussmørtel kan du få helt glatt ved å avslutte med et lag sandsparkel.
Lag loddrette lirer for hver. ca. 150 cm på veggen. Det er 10-15 cm brede striper av pussmørtel som skal være helt i lodd. Husk å vanne veggen først. Etterpå når lirene er tørket, kan du kaste ut et tynt lag pussmørtel eller legge det på med en kost.
Begynn på de dype stedene og kantene. Stryk rundt hull med grunning før du trykker gipspussen mot nettet med ei murskje. Ved større reparasjoner kan du eventuelt bruke et pussebrett.
Forsterk ved dype sprekker i muren eller i overgangen mellom forskjellige materialer: Trekk et tynt lag gipspuss over området. Klipp til ei stripe glassfibervev, og trykk den fast med ei murskje.
Bland ekstra store porsjoner til repara-sjon av større områder. Legg på rikelig med puss på veggen med et pussebrett, og trekk deretter av overflødig puss ved hjelp av et langt, rett bord eller ei metallskinne.
Etter en time er pussen så hard at du kan gå i gang med filtsingen. Dypp et filtsebrett med skumgummi eller filt i vann, og kjør med et lett trykk og sirkulerende bevegelser over pussen.
Tips & Triks
Unngå helst store murskjeer og -brett.
Den ferdigblandete pussmørtelen er tung å håndtere, så skjeer og brett i mellomstørrel-sen er mye enklere å ha med å gjøre.
Du kan bruke gipspuss oppå pussmørtel
Derfor kan du spare dyre innkjøp av reparasjonsmasser - og i stedet benytte gipspuss til å sparkle hull og sprekker.
Gipspuss kan legges tykt på.
Den kan legges i tykkelser på 5-50 mm. Husk primer!
Til pussing av innvendige vegger bør du velge en pussmørtel - en kalk-sementmørtel (KC) - med betegnelse 50/50/750. Tallene angir blandingsforholdet mellom kalk, sement og sand. Gipspussen som er vist på disse sidene er av typen Knauf Goldband.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

