Marmorutseende med finkornet kalkpuss

Du får en lekker, ubrutt overflate som ligner marmor, hvis du bruker den spesielle tadelakt-teknikken med finkornet kalkpuss. Lær teknikken her – trinn for trinn.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
10.000 kroner

De ferdige veggene er behandlet med bivoks, slik at overflaten blir en stor, blank og vannavvisende flate.

Intro

Tadelakt har vært brukt i århundrer, spesielt i badeværelser, basseng og badeanstalter i den arabiske verden. Det spennende med materialet er at det ferdige resultatet ligner marmor. Men tadelakt er en spesielt finkornet kalkpuss som pusses på veggen. Når pussen komprimeres og poleres, blir overflaten vannavvisende.

Du kan bruke tadelakt på alle vegger - selv i baderom - for tadelakt er godkjent til bruk i våtrom når det er etablert en våtromssikring i forkant. Her brukes tadelakt i et baderom bygget av våtroms-gips som er sikret med våtromsmem-bran, slik reglene foreskriver.

Før du setter i gang med tadelakten, skal underlaget være i orden for at den skal hefte ordentlig, og slik at resultatet blir pent. Først smøres grunnmaling på veggen. Deretter pusses veggene med et par mm kalkpuss. Hvis veggen er ganske ujevn, kan det være nødvendig å arbeide på pusslaget med pussebrett og glatte-brett i flere omganger, til laget er jevnt.

Trykkes sammen til en sterk flate

Når kalkpussen er tørr, etter et døgns tid, er veggen klar til det avsluttende laget av tadelakt, som påføres i et tynt lag med et glattebrett. Når tadelakten begynner å tørke og bli lysere, skal det poleres, gnikkes og trykkes sammen med glattebrettet, helt til overflaten er blank og glatt. Glattingen trykker sammen de fine tadelaktkornene til en tett, sterk og helt ubrutt overflate, som i utseende ligger tett opp til marmor.

Veiledning

01
Grunning 3 Trinn

Veggene skal grunnes før du begynner å pusse.

Grunnmalingen gir en god vedheft og lukker eventuelle sugende overflater. Det siste er dog ikke så viktig her, hvor det allerede er påført våtromsmembran.

Grunnmalingen er også med på å sikre en lys og ensfarget bunn, slik at det ikke vil kunne anes skygger eller misfarginger gjennom pusslaget senere.

1

Hell opp grunnmalingen i et rullebrett, og sørg for at malingsrullen er blitt vasket grundig før bruk, slik at den ikke loer på veggen.

2

Begynn med å grunne i hjørnene og rundt eventuelle rørgjennomføringer. Bruk en pensel der rullen ikke kan komme til.

3

Rull ut grunning på alle flater. Sørg for å vaske malingsrullen grundig igjen før den tørker. Ellers blir rullen ødelagt.

02
Kalkpuss 3 Trinn

Etter et døgn skal veggene pusses med et 3-4 mm tykt lag kalkpuss. Det fyller ut eventuelle ujevnheter. Kalkpussen kommer ferdigopprørt og er bare til å trekke på veggen med et pussebrett. Fordi pussen er ganske tyntflytende, er det en fordel å male det på med en pensel. Etterpå glatter du med et stålpussebrett til veggen er helt glatt. Jobben krever litt håndlag og litt øvelse.

1

Legg et lag kalkpuss på veggen, enten med en pensel som her, eller trekk det på med et pussebrett.

2

Husk å pusse rundt rørgjennomføringer. Det er lettest med penselen, fordi den kommer til i krokene.

3

Glatt pusslaget med et stålpussebrett, og legg på mer puss der laget er for tynt. Legg eventuelt et ekstra lag kalkpuss etter et døgn, hvis det fortsatt er flere ujevnheter.

03
Tadelakt 6 Trinn

Når kalkpussen er tørr, kommer du til det morsomme: å få det finkornede pusslaget, tadelakt, lagt på veggen. Det skal danne den vanntette og blanke overflaten vi ønsker å oppnå. Det er viktig at tadelakten ikke er helt tørr før du begynner å polere den. Grunnen er at den skal kunne trykkes litt sammen i prosessen. Derfor skal du bare arbeide med én kvadratmeter vegg om gangen.

1

Start med å sprøyte vann på én kvadratmeter av den veggen du pusset dagen før. Vannet skal på for at fukten ikke skal trekkes ut av tadelakten når den påføres.

2

Legg tadelakt på et glattebrett. Merk deg at tadelakten er ganske tynn, slik at du ikke kan håndtere særlig mye om gangen.

3

Trekk tadelakt på veggen med stålbrettet i en rolig halvsirkelbevegelse.

4

Glatt etter med glattebrettet, og legg eventuelt på mer tadelakt. Sørg for å jevne ut alle overganger. Du kan arbeide med tadelakten til den begynner å bli lysere.

5

Vask hele tiden glattebrettet for å unngå at det sitter på inntørkede pussrester. Det kan lage riper i den flotte veggen.

6

Poler veggen når tadelakten lysner og har tørket litt. Kjør glattebrettet i sirkelbevegelser mens du presser hardt inn mot veggen. Når overf aten er blank, er veggen ferdig.

04
Sluttbehandling 2 Trinn

Hvis du bruker tadelakt i våtrom, er det viktig at veggene etterbehandles.

Når tadelakten er ferdigpolert og helt tørr, det vil si etter et par døgn, skal den ha en avsluttende behandling. Du kan enten gi den bivoks, som vi bruker her, eller såpe, som er en utbredt metode i sydligere strøk. Bivoksen gir en blankere overf ate, mens såpen gjør overf aten mer silkematt. Begge overf atebehandlinger gjør veggen vannavvisende, men veggen skal vedlikeholdes et par ganger i året.

BIVOKS legges på veggen med en pensel i et tynt lag. Etterpå poleres veggene, for eksempel med en polerskive på en slipemaskin.

Hvis du ikke kan polere overflaten blank, skal det mer voks på. Blir overflaten hvit, er det for mye voks på. Det fjernes med whitespirit.

OLIVENSÅPE røres opp i varmt vann og pensles på i et tykt lag. Overskuddet skrapes av (med glattebrett), og neste dag polerer du, som med bivoks.

Såpen går i kjemisk forbindelse med kalken og gjør den vanntett.

Materialer

• 5 l grunnmaling
• 10 kg kalkpuss, innfarget
• 8 kg tadelakt, innfarget
• 1 kg bivoks (materialene kjøpes som en pakke)

Spesialverktøy

• Stålpussebrett
• Blankpolert, rustfritt glattebrett

Tidsforbruk

Vi brukte én uke på et badeværelse på ni kvadratmeter.

Pris

Cirka 10 000 kroner for alle fire veggene og gulvet, i alt 29 kvadratmeter tadelakt.

Vanskelighetsgrad

Dette er ikke helt enkelt. Vi anbefaler at du ikke starter med et helt baderom. Øv deg på én enkelt vegg først.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Pussing av vegg