Intro
Veiledning
01
Grunning
3
Trinn
Veggene skal grunnes før du begynner å pusse.
Grunnmalingen gir en god vedheft og lukker eventuelle sugende overflater. Det siste er dog ikke så viktig her, hvor det allerede er påført våtromsmembran.
Grunnmalingen er også med på å sikre en lys og ensfarget bunn, slik at det ikke vil kunne anes skygger eller misfarginger gjennom pusslaget senere.
Hell opp grunnmalingen i et rullebrett, og sørg for at malingsrullen er blitt vasket grundig før bruk, slik at den ikke loer på veggen.
Begynn med å grunne i hjørnene og rundt eventuelle rørgjennomføringer. Bruk en pensel der rullen ikke kan komme til.
02
Kalkpuss
3
Trinn
Etter et døgn skal veggene pusses med et 3-4 mm tykt lag kalkpuss. Det fyller ut eventuelle ujevnheter. Kalkpussen kommer ferdigopprørt og er bare til å trekke på veggen med et pussebrett. Fordi pussen er ganske tyntflytende, er det en fordel å male det på med en pensel. Etterpå glatter du med et stålpussebrett til veggen er helt glatt. Jobben krever litt håndlag og litt øvelse.
Legg et lag kalkpuss på veggen, enten med en pensel som her, eller trekk det på med et pussebrett.
Husk å pusse rundt rørgjennomføringer. Det er lettest med penselen, fordi den kommer til i krokene.
03
Tadelakt
6
Trinn
Når kalkpussen er tørr, kommer du til det morsomme: å få det finkornede pusslaget, tadelakt, lagt på veggen. Det skal danne den vanntette og blanke overflaten vi ønsker å oppnå. Det er viktig at tadelakten ikke er helt tørr før du begynner å polere den. Grunnen er at den skal kunne trykkes litt sammen i prosessen. Derfor skal du bare arbeide med én kvadratmeter vegg om gangen.
Start med å sprøyte vann på én kvadratmeter av den veggen du pusset dagen før. Vannet skal på for at fukten ikke skal trekkes ut av tadelakten når den påføres.
Legg tadelakt på et glattebrett. Merk deg at tadelakten er ganske tynn, slik at du ikke kan håndtere særlig mye om gangen.
Glatt etter med glattebrettet, og legg eventuelt på mer tadelakt. Sørg for å jevne ut alle overganger. Du kan arbeide med tadelakten til den begynner å bli lysere.
Vask hele tiden glattebrettet for å unngå at det sitter på inntørkede pussrester. Det kan lage riper i den flotte veggen.
04
Sluttbehandling
2
Trinn
Hvis du bruker tadelakt i våtrom, er det viktig at veggene etterbehandles.
Når tadelakten er ferdigpolert og helt tørr, det vil si etter et par døgn, skal den ha en avsluttende behandling. Du kan enten gi den bivoks, som vi bruker her, eller såpe, som er en utbredt metode i sydligere strøk. Bivoksen gir en blankere overf ate, mens såpen gjør overf aten mer silkematt. Begge overf atebehandlinger gjør veggen vannavvisende, men veggen skal vedlikeholdes et par ganger i året.
BIVOKS legges på veggen med en pensel i et tynt lag. Etterpå poleres veggene, for eksempel med en polerskive på en slipemaskin.
Hvis du ikke kan polere overflaten blank, skal det mer voks på. Blir overflaten hvit, er det for mye voks på. Det fjernes med whitespirit.
Materialer
• 5 l grunnmaling
• 10 kg kalkpuss, innfarget
• 8 kg tadelakt, innfarget
• 1 kg bivoks (materialene kjøpes som en pakke)
Spesialverktøy
• Stålpussebrett
• Blankpolert, rustfritt glattebrett
Tidsforbruk
Vi brukte én uke på et badeværelse på ni kvadratmeter.
Pris
Cirka 10 000 kroner for alle fire veggene og gulvet, i alt 29 kvadratmeter tadelakt.
Vanskelighetsgrad
Dette er ikke helt enkelt. Vi anbefaler at du ikke starter med et helt baderom. Øv deg på én enkelt vegg først.