Dekk strie og strukturtapet med multipuss

Er du lei av vegger med glassfiberstrie, veggstrie eller strukturtapet? Med multipuss kan du enkelt sparkle direkte oppå, slik at resultatet fremstår som en flott, pusset vegg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag/25 m2
Pris
100 kr/m2

Intro

Multipuss på tapet

Drømmer du om en flott og glattpusset vegg i stedet for det gamle tapetet, glassfilten eller strien? Da kan du bruke multipuss til å sparkle med.

Hvis du velger å helsparkle tapetet med multipuss, slipper du å skrape, slipe og dra av vanskelige biter av tapet, glassfilt eller strie av veggene. Du kan faktisk bare la det sitte slik det sitter.

Fordeler med multipuss

Multipuss har en fantastisk evne til å sitte. En av fordelene med å sparkle på tapet med multipuss er at eventuelle småskader – skruehull fra hyller og annet som har vært hengt opp – er veldig enkle å reparere. Reparasjonen blir omtrent usynlig.

Helsparkling på tapet med multipuss

Multipuss kan brukes både ute og inne og setter seg på alt. Du kan sparkle direkte på for eksempel fliser, glassfilt og strie. Det er like enkelt å arbeide med multipuss, som det er med tradisjonell mørtel.

Du må dog vite at multipuss ikke kan tørke fort. En langsom tørking eller herding, gir den beste vedheften og det sterkeste laget multipuss.

For å unngå at multipussen tørker for fort, kan du fukte et stykke om gangen etter hvert som sparklingen skrider frem veggen. Da rekker ikke underlaget å tørke.

Bli klar til å helsparkle på tapet

Før du går i gang med å sparkle på tapet, må du fjerne spor etter de tingene som i løpet av årene har vært skrudd fast til veggen.

Det er også viktig at du er helt sikker på at glassfilten, strien eller det tapetet du skal oversparkle sitter ordentlig godt fast, og at det ikke noen “lommer” som ikke har kontakt med veggen.

Husk også å vaske veggen grundig og fjern alt løst vev.

Slik skal du sparkle på tapet

Helsparkling på tapet med multipuss er en overkommelig oppgave. Det sparer deg samtidig for jobben med å fjerne det gamle tapetet.

Det tar cirka en dag å forberede og helsparkle en vegg på 25 kvadratmeter. Resultatet blir en flott, rustikk og sparklet overflate som skjuler det gamle tapetet.

Veiledning

01
Forberedelse 3 Trinn

Før du går i gang, skal du fjerne sporene etter de tingene som i årenes løp har vært skrudd fast til veggen. Det er også viktig at du er helt sikker på at underlaget (i vårt tilfelle strie) sitter godt fast, og at det ikke er lommer der underlaget ikke har kontakt med veggen. Dette finner du enklest ut ved å dra hånden over veggen. Er det luft under strien, vil du tydelig kunne høre det.

Er det runde hjørner der veggene møter hverandre, kan de fint pusses, men du kan også velge å skjære opp de innvendige hjørnene, slik at du får en skarpere kant. Dette er mest et spørsmål om smak og behag.

1

Fjern gamle plugger. Skru en skrue forsiktig inn i pluggen, og trekk den ut. Duger ikke dette, kan du også prøve med en god gammeldags vinopptrekker.

2

Vask veggen. Bruk vanlig grunnrens tynnet med vann etter produsentens beskrivelse. Vask veggen grundig, og sørg for å vaske med rent vann til slutt.

3

Fjern løs strie. Strie som ikke sitter skikkelig på veggen må skjæres løs. Det skal ikke sitte igjen noen løse biter når du skal begynne å pusse.

02
Tildekk gulvet 3 Trinn

Du kan ikke unngå at arbeidet med å pusse en vegg søler en del. Hvis du sørger for grundig tildekking, kan sølingen begrenses vesentlig. Kombiner tett plast med filt eller et gammelt teppe som er sklisikkert og samtidig holder på mørtelen. Det gir den mest effektive tildekkingen. Sørg for at alt er grundig dekket til før du starter. Det lønner seg.

Den tynne plasten skal du sikre med teip, slik at den ikke glir vekk fra veggen og etterlater et ubeskyttet gulvstykke.

Når plasten først ligger fast, sklir ikke filten oppå, ettersom den har en sklisikker plastbakside. Bruker du et glatt teppe, må du også teipe fast det.

1

Begynn med å rulle ut plastfolie langs den veggen som skal pusses. Her skal vi senere skifte de gamle fotlistene med høyere lister, så listene lar vi sitte.

2

Teip fast plasten. For ikke å få puss på parkettgulvet teiper vi med maskeringsteip langs fotlistenes overkant og løfter opp dekkplasten, slik at den tetter effektivt mellom gulvet og veggen.

3

Rull ut malerfilten oppå dekkplasten. Den suger til seg mørtel hvis du søler. Dermed unngår du å trå rundt i den våte pussen og etterlate deg fotspor andre steder i huset.

03
Rør opp mørtelen 4 Trinn

På denne ujevne veggen skal det trekkes på puss i to omganger. På mindre ujevne vegger er dette ikke nødvendig.

Bland i mindre porsjoner. Til første lag skal pussen være så tynn som mulig, slik at den er lett å trekke ut. Du skal bruke cirka 0,8 liter vann per 5 kilo pulver. Til det andre pusslaget kan du med fordel redusere vannmengden litt.

Etterhvert får du en fornemmelse av hvordan konsistensen skal være, og det er viktig at pussen er lik for hver blanding, og at den ferdige blandingen brukes før det har gått to timer. Rengjør spann eller balje og verktøy mellom hver blanding, slik at det ikke tørker inn.

1

Hell i multipussen. En sekk multipuss inneholder 25 kg og rekker til cirka 5-25 m2, avhengig av lagtykkelsen. Bland ikke opp mer enn du kan rekke å bruke i løpet av cirka to timer.

Husk støvmaske når du heller opp multipussen.

2

Hell i vann som foreskrevet. Hell gjerne for lite i første omgang – da kan du alltid helle på mer hvis massens konsistens er for tykk. Husk mengden til neste blanding.

3

Rør grundig rundt med en langsomt kjørende blandevisp på bormaskinen. Vær oppmerksom på at dette er en tøff jobb for maskinen. Her brukte vi en moderne 600 watts maskin, og den klarte jobben fint.

4

Rør pussen til en jevn kremet konsistens. Pussen skal ikke hvile, men er straks klar til bruk når den er rørt grundig sammen.

TIPS: Rens vispen mellom hver omrøring, slik at mørtelen ikke tørker inn.

04
Første lag sparkles 5 Trinn

Verktøyet

Multipussen kan trekkes på med tradisjonelt murerverktøy. Men du kan også bruke sparkler i passende størrelser. Ofte vil en kombinasjon være den beste løsningen for oss ikke-murere.

Sparkelen er lettere å styre når pussen skal trekkes på i et tynt lag, og når den skal glattes. Til gjengjeld er murerens stålbrett, som er laget for bruk med begge hender, det rette valget når du skal trekke tyktflytende puss på veggen i et tykt lag.

Det første lag puss skal på i et tynt lag, som bare fyller ut veggens ujevnheter og etterlater en jevn overflate til det endelige pusslaget. Til å fordele det første laget kan du med fordel bruke en bred sparkel i stedet for murerens foretrukne stålbrett. Sparkelen gjør det enklere for oss mindre øvede å trekke ut den tynne pussen i et jevnt lag.

Start i den ene enden, og puss vått i vått fra gulv til tak.

TIPS: Bruk en liten sparkel til å fylle puss på den store, og til å skrape rent med.

1

Trekk på pussen nedenfra og opp. Arbeid hele tiden vått i vått. Ta deg tid til å jevne underveis, og fortvil ikke hvis det ser litt ujevnt ut. Du har masser av tid til å jobbe med mørtelen for å få den glattet helt ut.

2

Trekk på puss et par meter om gangen, før du glatter etter med sparkelen. Pussen kan bearbeides i et par timer, avhengig av temperatur, luftfuktighet og underlagets sugeevne.

3

Når du er ferdig med første lag, vil det tynne laget kunne gi ganske store fargeforskjeller, fordi det er forskjellige tykkelser på det tidligere ujevne underlaget. Forskjellene forsvinner med neste lag. La veggen tørke natten over før du fortsetter.

Er det bare små ujevnheter, er ett lag nok. Når veggen er tørr, blir den lysere.

05
Overflate-finishen 5 Trinn

Pussen til det siste laget skal være tykkere i konsistensen, den er derfor lettere å trekke på med et stålbrett, fordi du kan legge i mere krefter.

Pussen fordeles jevnt i den ønskede lagtykkelsen. Små overganger i pussen skal du ikke bry deg om, de fjernes først når du skal til å glatte ut. Svamp, pussebrett eller murkost kan brukes til den endelige utglattingen. Avhengig av hva du velger, får overflaten forskjellige uttrykk. Med svampen kan du strukturere overflaten nesten som du har lyst til. Pussebrettet gir en nesten helt glatt overflate, og murkosten en jevn, men mer grovkornet overflate.

1

Før du begynner det andre laget, skal overflaten forvannes, slik at du får bedre vedhefting og unngår at pussen tørker for raskt. Bruk en murkost og rent vann til oppgaven.

2

Mørtelen til annet lag skal være tykkere og trekkes på med stålbrettet. Legg mørtelen på stålbrettet med en liten sparkel, og trekk nedenfra og opp i en rolig og glidende bevegelse med et jevnt trykk i hele brettets bredde.

3

Hvis det er nødvendig, trekker du etter med stålbrettet til pussen er jevnt fordelt i den ønskede lagtykkelsen. Små synlige overganger mellom lengdene trenger du ikke å gjøre noe med i første omgang. Du får tid til det senere.

4

Fukt veggen underveis. Du skal hele tiden forsikre deg om at det første pusslaget er fuktig. Hvis det rekker å tørke underveis, må du i gang med murkosten igjen, ellers får du stygge overganger.

5

Når pussen begynner å skifte farge, er det tid for den siste utglattingen. Bruk f.eks. et pussebrett med svamp fuktet med vann, og glatt veggen med et svakt trykk og roterende bevegelser. Bruk heller tid enn krefter.

Materialer

 • 50 kilo multipuss (10 m2 vegg)
 • Avdekkingsplast
 • Avdekkingsfilt
 • Maskeringsteip
 • Grunnrens

Spesialverktøy

 • Stålbrett og sparkler
 • Pussebrett med svamp
 • Murkost
 • Blandevisp
 • Kraftig bormaskin

Tidsforbruk

Blir mindre etter hvert som du blir bedre. Regn med et snitt på cirka 25 m2 om dagen.

Pris

Under 100 kroner/m2 Pris avhenger av lagtykkelsen.

Vanskelighetsgrad

Prosessens vanskeligste del er å filse til en helt jevn overflate, dette krever litt øvelse. Men det går ikke mange kvadratmeter, før det sitter rimelig sikkert i håndleddet.

Video

TEKNIKK: Sparkling med multipuss

Hefter på nesten alle overflater

TIPS: Enkel sparkling med to sparkler

TIPS: Slå pluggen lenger inn

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Pussing av vegg