Gipspuss: både til reparasjon og oppussing

Uansett om det er snakk om mindre hull eller en skjev vegg, kan jobben fikses med gipspuss. Det er enkelt å jobbe med, og det kan påføres i tykke lag – uten å synke. Her viser vi deg hvordan.

Gipspuss er smart når en vegg skal pusses glatt i en fei. Det er enkelt å jobbe med, det krymper ikke og det kan påføres i opptil 5 cm tykkelse.

Den ferdigpussede veggen er sugende, så den må etterbehandles. Den er ikke like hard som sementpuss, så det er smart å armere overflaten etterpå med for eksempel strie eller filt.

Her gjennomgår vi trinn for trinn hvordan det skal gjøres.

Puss ujevne vegger glatte

1

Før gipsen kan binde, skal veggen vaskes og primes. Gipspuss og primer bør være av samme merke. Da er du trygg på at de fungerer sammen.

2

Hvis det er nivåforskjeller på veggflaten, slik at det må legges et ekstra tykt lag noen steder, settes det først opp “lirer” i form av trelister. De festes midlertidig med én meters mellomrom.

3

Når gipspussen er rørt opp, trekkes den på nedenfra og opp. Bruk et stort stålbrett, og ta kun et felt om gangen. Gipspuss tørker raskere enn vanlig puss. Laget kan være opptil 5 cm tykt.

4

Når gipsen er trukket på, rettes den opp med et bord som kan rekke over begge lirene på veggen. Bordet holdes litt på skrå mot lirene, og føres oppover fra side til side.

5

Når gipsen er hard, men ikke herdet (under 1 time), fjernes lirene før du pusser videre. De pussede flatene glattes med et vått stålbrett. Alternativt sliper du med slipepapir når veggen er herdet.

Dekk mursteinsvegger

1

Før en mursteinsvegg kan pusses, skal den rengjøres og primes. Deretter røres gipspussen opp i et spann til en konsistens som ikke er for tørr, men så den akkurat kan stå av seg selv.

2

Gipsen trekkes på nedenfra og opp i sikksakkbevegelser. Mursteinsfuger er forbausende dype, så det går med mye puss. Ved et 5 mm tykt pusslag går det med cirka 9 kg til én kvadratmeter.

3

Det er ikke mulig å trekke på puss helt opp til taket. Derfor må du snu pussebrettet og trekke nedover. Har pussen riktig konsistens, blir den hengende pent igjen på veggen.

4

Straks etter at pussen er trukket på, skal den rettes opp. Til det bruker du et langt, rett bord eller helst en aluminiumsskinne (en rettholt). Trekk i sikksakkbevegelser nedenfra og opp.

5

Fortsett avrettingen ved å føre bordet eller skinnen vannrett over pussen. Det er også slik du retter opp veggen oppunder taket. Et kortere bord på cirka 0,5 m kan anbefales her.

6

Når gipsen etter en liten time er blitt fast i overflaten, filses den med et filsebrett og vann. Brettet føres i sirkulære bevegelser, og eventuelle småhull fylles ut med gips, som vist på det lille bildet.

Forberedelser: 2 viktige trinn

For å sikre at gipspuss kan feste godt, skal overflaten være renset for fett og støv. Og først når den er helt tørr etter rengjøringen, skal den grunnes med primer.

Gipspuss blandes med vann etter anvisningene på emballasjen. Det tørker raskt, så ikke rør opp mer enn det kan påføres og rettes opp i løpet av en halvtimes tid.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg