Intro
Hemmeligheten bak metoden
For å kunne styre det nokså tykke pusslaget, slik at det blir nøyaktig like tykt overalt, setter vi opp lister på veggen.
For at listene skal sitte i samme nivå uavhengig av de mange ujevnhetene, freser vi dem litt inn i veggen. På den måten kan vi få listene til å ligge i nøyaktig samme dybde. Når vi etterpå trekker på puss mellom dem, blir puss laget helt jevnt overalt.
Veiledning
01
Forbered veggen
4
Trinn
På denne veggen er det mange topper, som med fordel kan slipes ned før vi setter i gang. Det gjør jobben med listene litt enklere, og det gjør det endelige pusslaget en del tynnere.
Alternativet ville vært å la toppene styre det endelige nivået, noe som ville gitt et veldig tykt pusslag.
Når toppene er slipt ned, streker vi opp til listene og freser spor som listene kan legges inn i. Her kan du bruke en vanlig vinkelsliper med betongkutteskive eller (litt enklere) en fugefreser.
Bruk en betongsliper som denne, hvis du skal slipe store flater. Den er veldig effektiv og støver mye mindre enn en vinkelsliper med en betongslipekopp.
Mål veggens ujevnheter. Finn de stedene hvor det er størst nivåforskjell mellom bunn og topp. Det bestemmer tykkelsen på de listene du skal styre pussearbeidet etter.
02
Sett opp lister
6
Trinn
Sporene som listene skal sitte i, går fra gulvet til taket. Når sporene er skåret ut, slår vi vekk mellomliggende puss og murverk med en tynn meisel.
Når det er gjort, er det smart å få veggen primet. Bruk en “universalprimer”, en “veggprimer” eller lignende, som kan impregnere murveggen slik at den ikke suger ut all væten fra mørtelen.
Deretter gjør vi et lite triks: tre-fire klatter med akrylfugemasse i hvert spor, som listene kan limes midlertidig fast i. Når du har pusset veggen, skal listene nemlig fjernes igjen.
Rens sporene med en tynn meisel. Når du først har slått av en bit mellom de skårede sporene, er det ganske enkelt å slå løs resten ovenfra og ned.
Pensle veggen med primer. Den tynne primeren legger en hinne over murveggen og sikrer at væsken ikke trekkes for raskt ut av pussen. Primeren skal også inn i sporet.
Nå er veggen klar for listene. Alle sporene er skåret og meislet ut. Avstanden mellom sporene her er 40 cm.
Legg klatter av akrylfugemasse i sporene. Akrylfugemassen kan holde på listene, men er samtidig så svak at det er enkelt å fjerne listene igjen etter pussingen. Tre klatter i hvert spor er nok.
Trykk listene på plass i akrylfugemassen. Bare trykk til listen kan holde seg selv. Akrylklattene skal være så tykke at listen stikker et stykke utenfor sporet.
03
Puss veggen jevn
7
Trinn
Dagen etter trekker vi mørtel på veggen.
Den er blandet opp ut fra anvisningene på emballasjen. Det går med overraskende store mengder til et lag på bare få centimeter, så kjøp inn rikelig, og bland opp nok.
Når mørtelen er trukket opp mellom listene, skal den få lov til å sette seg litt. Etterpå kan du filse ved å trekke et pusse- eller filsebrett i små sirkler over hele veggflaten. Deretter kan du skjære løs listene og fjerne dem. Når du har fylt opp hullene, filser du igjen. Til slutt har du en flott, plan vegg.
Trekk på pussen mellom listene. Legg godt med mørtel på brettet, og trekk det på veggen. Det går med mye mørtel til et så tykt lag som her.
Trekk pussebrettet nedenfra og opp, over to lister. Pussen blir trukket opp og glattet ut. Blir det hull, så legg på mer puss og trekk igjen. La pussen sette seg (typisk 1-4 timer).
Så skal det filses. Dra pussebrettet rundt i små sirkler på hele veggen når mørtelen har satt seg så mye at du ikke trekker den av med brettet.
Nå er vi nesten der: Hele veggstykket har fått et pusslag, som er glattet ut. Men listene sitter fortsatt på plass. De må du fjerne før mørtelen herder.
Fjern listene én om gangen. Gjør det forsiktig ved å skru en skrue gjennom listen, til skruen presser listen løs. Fyll puss i sporet, og filse over området igjen.
Materialer
- Pussmørtel
- Lister (her 20 x 20 mm)
- Akrylfugemasse
- Primer
Spesialverktøy
- Betongsliper
- Tynn meisel
Tidsforbruk
Vi brukte cirka én dag på 4 m² vegg. I tillegg kommer tørketider.
Pris
Under 100 kroner per m².
Vanskelighetsgrad
Øvelse gjør mester, og pent pussearbeid krever litt øvelse, men det er ikke vanskelig.