Smart teknikk: Pusset vegg med betongutseende

Med gipspuss og en spesiell sparkleteknikk, kan du få vegger som til forveksling ligner rå betong. Gipspuss er billig og enkelt å jobbe med. Denne veggen koster litt over 1000 kroner.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
1500 kr./20 kvm.

Intro

I denne gjør det selv veiledningen gjennomgår vi 3 spesielle sparklingsteknikker med henholdsvis en murerskje, en bred sparkel og vinylteip, som får det endelige resultatet til å se ut som betong. Vi viser hvordan du:

  • klargjør veggen til gipspuss
  • blander gipspuss
  • pusser veggen
  • maler og lakkerer veggen

God fornøyelse!

Veiledning

01
Klargjør veggen til gipspuss 5 Trinn

Det er viktig at du har et fast og rent underlag på den veggen du skal pusse med gipspuss. Denne veggen er opprinnelig en tapetsert skillevegg av gips, der tapetet må fjernes for at vi skal komme ned til en fast bunn.

For å få pene overganger mot taket og veggene som støter inn mot den kommende “betongveggen”, fuges det med en akrylfugemasse i kantene.

Hvis du ønsker å imitere en vegg av betongelementer, kan du dele den opp i felter med hjelp av vinylteip, som fjernes etter at veggen er pusset.

1

Fug langs kanten av veggen med en akrylfugemasse når du har forsikret deg om at underlaget til veggen er fast, og du har fjernet eventuell tapet, som her.

2

Akrylfugemassen presses godt inn i hjørnet og litt innover tapetet på de tilstøtende veggene. Akrylfugemassen beskytter tapetet mot å løsne.

3

Tegn opp streker som deler opp veggen i felter med størrelsen til betongelementer. Bruk et vater for å lage strekene nøyaktig i både lodd og vater.

4

Sett vinylteip langs strekene. Teipen skal trykkes godt fast til underlaget, slik at det ikke kommer inn gipspuss på baksiden.

5

Sørg også for å dekke til godt. Her dekker vi fotlistene med maskerings­ teip, og gulvet dekkes med malerfilt.

02
Bland gipspuss, og puss veggen 7 Trinn

Nå skal du blande gipspuss og trekke den på veggen. Så snart pussen er ferdigblandet, må du sette i gang - du har nemlig kun begrenset med tid for å jobbe med pussen. Etter cirka 20 minutter begynner den å tørke, og da blir den vanskelig å trekke på. Du bør derfor blande mindre porsjoner om gangen og pusse veggen i flere omganger.

Den spesielle teknikken med å få gipspussen til å ligne betong, kan du bruke så lenge gipsen fortsatt er fuktig.

1

Rør opp gipspussen med vann etter anvisningen på pakken. Mest effektivt er en blandevisp på en bormaskin. Hell alltid først vann i spannet, deretter gipspuss. Blandingen skal ha en konsistens som grøt.

2

Legg gipspuss på et stålbrett, og trekk pussen på veggen. Begynn i den ytterste kanten på veggen i den ene siden, og jobb deg over mot den andre siden.

3

Gipspussen trekkes på veggen ovenfra og nedover. Prøv å lage så lange trekk som mulig, og prøv å gjøre flaten så jevn som mulig.

4

Betongstilen lages med en murerskje, mens gipspussen fortsatt er fuktig. Velg steder rundt omkring på flaten, der du presser murskjeen litt inn i gipspussen et par ganger, slik at pussen løfter seg litt.

5

Området du har gjort ujevnt, glattes med en bred sparkel så det blir jevnt igjen, dog med bittesmå “hull” i overflaten, som det også er i betong.

6

Trekk av vinylteipen når du er ferdig med å gi overflaten betongutseendet. Husk at du har begrenset med tid når du bruker gipspuss, ca. 20-30 min. Teipen trekkes forsiktig av, slik at kantene blir så skarpe som mulig.

7

Sporene som vinylteipen etterlater seg, er cirka 3 mm dype. Jo fuktigere gipspussen er når du trekker av teipen, desto skarpere vil kantene typisk være.

03
Veggen får maling og lakk 6 Trinn

Nå skal veggen males grå, slik at den får helt riktig betongutseende. Fugene males i en litt mørkere nyanse enn de store flatene. Da blir de fremhevet, og forsterker illusjonen av at veggen er laget av betongelementer.

De store flatene males med en svamp. Det skaper et rustikt utseende, som minner om betong. Det brukes en vannbaseret akrylmaling. Den fortynnes med vann til det første strøket, mens andre strøk er ufortynnet. Til slutt forsegles flaten med lakk.

1

Fugene males med en smal pensel med en mørkere gråfarge enn veggen skal ha. Det fremhever fugene, og forsterker inntrykket av at veggen består av betongelementer.

2

Veggen males med en grå, vannbasert maling, som minner så mye om betong som mulig. Første strøk fortynnes litt med vann, som en slags grunning.

3

Kantene på veggen males forsiktig med en pensel, slik at overgangene blir skarpe. Veggen skal tørke i et døgns tid før du maler det andre strøket.

4

De store veggflatene males med en svamp. Det forsterker betonginntrykket, og gjør det enklere å male der du har laget små lufthull i veggflaten.

5

Slik ser det ut etter første strøk maling til høyre, med den fortsatt ubehandlede gipspussen til venstre. Når du maler med svamp, blir ikke malingen helt jevnt fordelt - det forsterker det rå betongutseendet.

6

Veggen får et strøk lakk til slutt, etter at veggen har fått det andre strøket med maling. Lakken “forsegler” overflaten, så den ikke er like mottakelig overfor skitt. Samtidig gjør det veggen litt skinnende.

Materialer

  • Gipspuss
  • Vinylteip og maskeringsteip
  • Akrylfugemasse
  • Vannbasert akrylmaling
  • Lakk, her matt gulvlakk

Spesialverktøy

  • Blandevisp til bormaskin
  • Murerskje og sparkel

Tidsforbruk

2-3 dager.

Pris

1000-1500 kroner for 20 kvm.

Vanskelighetsgrad

Det skal jobbes effektivt, fordi gipspussen tørker ganske raskt.

Materialer til “betongveggen”

MALING i en grå nyanse som minner om betong brukes til slutt. Her brukes en vannbasert akrylmaling.

AKRYLFUGEMASSE brukes til å få en pen overgang mellom “betongveggen” og de tilstøtende veggene og taket.

GIPSPUSS kan pusses på veggen, så det ser ut som betong. Det kan brukes på stort sett alle underlag, er enkelt å bruke, sprekker eller synker ikke, er spiker-og skrufast og tørker raskt - etter cirka 20 min.

VINYLTEIP brukes til å dele opp veggen, slik at det ser ut som den er laget av betongelementer. Teipen er sterk og tåler fukt. Den kan derfor trekkes av etter å ha vært dekket av gipspuss.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg