Skjul de gamle, stygge flisene

Hvis du vurderer å male over stygge fliser, så vurder igjen. Å male dem blir sjelden fint å se på, og maler du baderomsflisene kommer det ikke til å holde. Løsningen er i stedet multipuss.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 timer/4 m2
Pris
100 kr/m2

Intro

Derfor skal du ikke male fliser

Hvis flisene du vil skjule har et snev av mønster i seg, er det ikke sannsynlig at en runde med maling gjør dem penere.

Ofte er mønsteret laget fordi det har flere farger. Og maler du det helt hvitt, blir du kanskje kvitt de brune eller grønne nyansene, men mønsteret vil fortsatt titte frem. Det er ikke særlig fint.

Vil du male baderomsflisene, må du være oppmerksom på at stort sett ingen maling takler livet i dusjen. Du vil risikere at malingen faller av i flak.

Dette skal du gjøre i stedet for å male flisene

Vekk med de umoderne flisene fra 1970-årene over kjøkkenbenken. Det er faktisk like enkelt som det er sagt. Glem alt om å rive ned flisene fra veggene eller å lime nye fliser utenpå de gamle. Smør i stedet et tynt lag Multipuss på flisene - og mal. Da er du en gang for alle kvitt de beige flisene, som med sine brungrønne mønster og brune fuger pyntet opp på kjøkkenet. Det er det samme om flisene er blanke eller matte, glasserte eller har ru overflate. Bare de er rene.

Multipuss er en pusstype som kan brukes til sparkling av fliser før de eventuelt skal males. Pussen påføres over to arbeidsdager med et millimeter-tynt pusslag begge dagene. Hvert pusslag skal ikke være tykkere enn at det akkurat er heldekkende. Pussen røres opp med 0,7-1 liter vann per 5 kg tørrpulver. Forbruket er 1 kg per kvadratmeter per millimeter pusslag.

Multipuss er en sementbasert tynnpuss som du kan bruke både inne og ute. Den tørker uten å krympe eller sprekke, og den sitter på alle faste underlag. Hull og ujevnheter i veggflata er uten betydning for pusslaget. Pussen over kjøkkenbenken kan stå ubehandlet, men det peneste resultatet får du med et strøk maling. Det er også den mest rengjørings vennlige overflata.

[før] I 1970-årene var dette kjøkkenet med sine beige fliser med brungrønne motiver nytt og friskt. Det er det ikke lenger, så nå skal flisene vekk - og helst fort.
[etter]

Veiledning

01
Første dag 6 Trinn

1

Dekk til lister og skapsider som støter opp mot flisene før du går i gang. Bruk maskeringsteip.

2

Flisene skal rengjøres overalt med grunnrens slik at alt fett og smuss er vekk. Multipuss krever et helt rent underlag for at det skal sitte best mulig.

3

Den utrørte Multipussen trekkes på med stålbrett i et tynt lag som akkurat dekker flisene.

4

Trekk med stålbrettet i flere retninger - nedenfra og opp, ovenfra og ned, og på skrå - slik at det blir et ensartet og heldekkende pusslag på flisveggen. Tykkelsen på pusslaget skal være ca. 1 mm.

5

Pussen skal sitte på flisene i 10-15 minutter før den er så fast i overflata at den kan bearbeides med kalkkost eller pensel. Kosten føres mest i vannrette bevegelser og må gjerne etterlate striper i overflata.

6

Overalt skal flisene ha et tynt lag Multipuss. Hjørner, både utvendige og innvendige bearbeides omhyggelig med pensel eller kost slik at overflata blir helt jevn og uten ujevnheter.

02
Andre dag 6 Trinn

1

Det første pusslaget skal tørke et døgn før det neste laget legges på. Før du gjør dette, dekker du igjen grundig til med maskeringsteip.

2

Lagtykkelsen i det andre laget er også cirka en millimeter - akkurat så mye at pusslaget dekker. Pussen smøres jevnt på, også rundt stikkontakter og andre hindringer på veggen.

3

Pussen filtses med skumgummibrett eller svamp til ei helt ensartet, jevn og glatt overflate. Pussen skal være fingertørr før den glattes.
TIPS: Skumgummibrettet skal være fuktig og føres i store halvsirkelbevegelser.

4

Skumgummibrettet føres utenfra og innover på det utvendige hjørnet. Da blir hjørnet helt skarpt. Hjørnet kan avrundes litt med våt pensel.

5

Alle kanter skjæres med fugeskje eller sparkel. Det gir helt skarpe og rette kanter mot lister og skapsider.

6

Så er arbeidet ferdig. Multipussen kan stå med ubehandlet over flate, eller den kan males eller lakkeres. Pussen er overmalbar etter ei uke.

Materialer

  • Skalflex Multipuss, sekk med 15 kg

Spesialverktøy

  • Kraftig drill med blandevisp
  • Flisskje
  • Stålbrett
  • Liten kalkkost/pensel
  • Skumgummibrett/svamp

Tidsforbruk

5 timer til kjøkkenet vi viser her med cirka 4 m² fliser

Pris

Cirka 100 kroner per m²

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å bruke Multipuss på fliser.

Tips & Triks

Etterbehandling av veggen

Multipuss kan stå med ei glatt og ubehandlet overflate dersom du ønsker det. Men den er da ikke fettavvisende og derfor ikke velegnet rett over komfyren eller andre steder der veggen er utsatt for sprut. Her er en overflatebehandling med vannbasert maling med minst glans 20, eller en høyglanslakk slik at overflata blir vaskbar, aktuelle alternativer. Utgangspunktet er den samme pussede overflata i alle tre alternativene, men utseendet blir relativt forskjellig.

Ubehandlet

Hvitmalt

Høyglanslakkert

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg