Stor guide til glatte vegger

Glassfiberstrie, strukturmaling eller bare en gammel og stygg trevegg er ikke noe problem! Du skal bare velge riktig arbeidsmetode. Deretter viser vi hvordan du lager dine egne vegger glatte.

Srie, fliser, puss, struktur eller tre? Alle vegger kan bli glatte, uansett underlag.

Vegger skal være glatte. Så enkelt kan det sies i 2018. Men det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre med veggene hjemme hos deg for at også de skal bli glatte. Derfor har vi laget et stort og oversiktlig skjema, som kobler sammen de mest vanlige underlagene og arbeidsmetodene.

Har du for eksempel en vegg med struktur maling, kan du se i skjemaet at du først skal slipe veggen, deretter prime, før du avslutter med å helsparkle.

For å hjelpe deg videre, viser og beskriver vi også de forskjellige arbeidsmetodene over de neste sidene. Visste du for eksempel at du får penest resultat når du trekker av sparkelmassen i en vinkel på 30 grader?

Få best mulig resultat

Bortsett fra ved ett enkelt unntak (strukturpuss) avsluttes alle underlag med helsparkling. Derfor har vi også gitt denne arbeidsmetoden mest plass i artikkelen, slik at du tydelig kan se hvordan du oppnår best resultat. Når du er ferdig med å helsparkle, kan du gi veggen forankringsgrunning før du maler eller setter opp tapet eller filt - det er helt opp til deg.

Multimedia
 1. Er underlaget sterkt sugende, skal du alltid prime mellom lagene.
 2. Når det gjelder strukturpuss, trevegg og fliser, er det ikke sikkert det er nødvendig å helsparkle. Sparkelmasse og multipuss kan fint utgjøre det siste og ytterste laget, og du kan sette filt eller tapet direkte på gipsplater.

Fjern tapet

Bak det gamle sagflistapetet skjuler det seg sannsynligvis en glatt vegg, som fint kan bli pen igjen. Det er selvfølgelig en stor jobb å skrape ned gammelt tapet, men med riktig verktøy, tålmodighet og hjelp fra kjemiens verden, går det greit. Når tapetet er fjernet, kan du reparere skader og hull med gipssparkelmasse før du helsparkler.

BRUKES PÅ:

 • SAGFLISTAPET/ PROFILTAPET**

MATERIALER

TAPETOPPLØSER

Skal blandes med vann.

Pris: fra cirka 100 kroner per liter

VERKTØY

TAPETSTRIPPER

1

Skrell av sagflistapetet med et skarpt blad i tapetstripperen. Det er ingen hindring hvis det er flere lag tapet. Hold tapetstripperen i en flat vinkel på 15-25 grader, så du ikke skjærer inn i veggen.

2

Til tapetrester som sitter uløselig fast, kan du bruke tapetoppløser. Sprut på oppløsningen i en avstand på 20 cm. La den sitte en halvtime, før du skraper av restene.

3

Når tapetet er fjernet, grovslipes veggen med korn 120.

Slip overflaten

Vil du fjerne 70- og 80-tallets verste motelune; strukturmaling, må det rå kraft til. Finn frem din beste slipe maskin, kjøp en mengde grovt slipepapir korn 40 og sett i gang - husk å dekke til, og bruk ansiktsmaske. Jobben støver voldsomt! Her har vi brukt en plansliper til å slipe med, men du kan selvfølgelig også bruke andre typer slipemaskiner.

BRUKES PÅ:

 • STRUKTURMALING

MATERIALER

SLIPEPAPIR KORN 40

Skal passe til maskinen.

Pris: fra 50 kr for 10 stk.

VERKTØY

PLANSLIPER

En god slipemaskin med slipepapir i korn 40 vil få bukt med strukturmalingen. Når strukturmalingen er slipt ned, og du er fornøyd med resultatet, primer og helsparkler du veggen.

Sett opp gipsplater

Gamle panelvegger kan relativt enkelt lages om til moderne, glatte vegger. Vi anbefaler i så fall at du dekker panelveggene med gipsplater. For å unngå at skjøtene mellom platene sprekker, bør du lime dem på. Ved å lime på gipsplatene og IKKE skru dem fast, sikrer du at platene beveger seg sammen med treet, og du unngår skjeve spenninger.

BRUKES PÅ:

 • PANELVEGG

MATERIALER

MONTASJELIM

En patron holder til cirka to plater.

Pris: fra cirka 50 kroner per patron

VERKTØY

FUGEPISTOL

Lim gipsplatene. Limklattene erstatter skruer og legges etter produsentens anvisninger.

Når du har lagt lim på en plate, trykkes den på plass mot veggen. Sørg for å holde fast platen i noen minutter, til limet hefter. Deretter armeres og sparkles skjøtene.

Forbered med primer

Primer, forankringsgrunner, mikrodispers eller blåvann - kjært barn har mange navn. Men felles for dem alle, er at det er en væske med litt lim i. Det påføres sugende underlag for å sikre at det neste laget blir sittende fast mot underlaget. Vil du for eksempel glatte en strievegg ved å helsparkle direkte på den, er det viktig å prime først.

BRUKES PÅ:

 • GLASSFIBERSTRIE/STRIE

MATERIALER

PRIMER

Blandes ut med vann.

Pris: fra cirka 100 kroner per liter

VERKTØY

MURKOST + SPANN

“Mal” veggen grundig med primer. Uten primer vil sugende underlag som glassfiberstrie, gammel strietapet og gipspuss suge all væske ut av neste lag, som dermed vil miste vedheften.

Reparer med gipspuss

Er det dype hull i veggene etter at du har fjernet tapet eller strie, eller kanskje etter at du har skrudd ned noen lamper, kan du reparere med gipspuss. Det kan trekkes på i tykke lag, opptil 50 mm, uten at det synker!

Her viser vi hvordan du fikser et hull på en pussvegg, men gipspuss er faktisk også en effektiv kur mot grov strukturpuss, der du kan pusse hele vegger med den. Og er du flink til å styre gipspussen på en hel vegg, kan du også slippe helsparklingen senere.

BRUKES PÅ:

 • SAGFLISTAPET/ PROFILTAPET
 • STRUKTURPUSS
 • PUSSVEGG

MATERIALER

GIPSPUSS INNENDØRS

Kan påføres i lag opptil 50 mm.

Dekker 1 m2 per 0,8 kg ved 1 mm tykkelse.

Pris: ca 250 kr for 20 kg

VERKTØY

MURSKJE, BRED SPARKEL, PUSSEBRETT, PUSSEBRETT MED SVAMP

1

Fjern all løstsittende puss. Bank det vekk, til kantene på hullet er stabile. Fjern det siste støvet med børste og støvsuger.

2

Gi underlaget godt med primer, hvis det som her er sterkt sugende. Er underlaget glatt og ikkesugende, skal det behandles med betonforankringsgrunner.

3

Lag gipsblandingen etter oppskriften til produsenten. Gipsblandingen skal være jevn og kremaktig.

4

Legg et par kladder gipspuss på pussebrettet. Hold pussebrettet tett mot bunnen av hullet som skal pusses, og trekk gipspussen oppover med murskjeen.

Hold pussebrettet hardt inn mot veggen. Da unngår du at det havner masse gipspuss på gulvet.

5

Trekk av med en bred sparkel eller med pussebrettet.

6

Etter en halvtimes tid kan gipspussen finavrettes med et fuktet pussebrett med svamp. Bruk sirkelbevegelser.

Puss med multipuss

Multipuss kleber til alle overflater. Det kan brukes på murverk, betong, puss og selv på glatte overflater som glaserte fliser. Derfor er multipuss en ideell løsning til å gjøre gamle flisvegger glatte igjen. Når du vil multipusse en flisvegg, gjøres det i to arbeidsganger. Først påføres et lag som skjuler flisene og fyller ut fugene. Dagen etter legger du på et lag til. Liker du den grove mørtelstrukturen fra multipussen, trenger du selvfølgelig ikke å helsparkle overflaten etterpå.

BRUKES PÅ:

 • FLISER

MATERIALER

MULTIPUSS

Kan påføres i lag opptil 3 mm.

Dekker 1 m2 per kg ved 1 mm tykkelse.

Pris: cirka 350 kroner for 25 kilo.

VERKTØY

STÅLBRETT

1

Begynn med å reparere veggen. Stikker det ut plugger, skal de enten trekkes helt ut eller bankes inn, og er det hull i flisene, skal de sparkles med sparkelmasse eller med multipuss blandet med litt sand.

2

Multipussen røres ut med vann. Begynn med å blande i forholdet 5 kg puss til 1 liter vann. Konsistensen skal være som luftig krem. Ved behov, kan du helle i 2 dl ekstra vann. Bland minst 5 minutter med en blandevisp på bormaskinen.

3

Første lag multipuss trekkes på veggen i et passe tykt lag med et stålbrett. Du skal jobbe med diagonale bevegelser, så alle fugene blir fylt opp. VIKTIG! Sørg for å dosere mengden med puss, slik at den dekker flisene helt.

4

Eventuelle ujevnheter glattes ut når multipussen har satt seg etter en tørketid på en halv times tid. Bruk en myk, tørr pensel, og pass på ikke å trykke for hardt.

5

Det andre pusslaget trekkes på dagen etter. Har du sørget for at det første laget dekker helt, er det enkelt å påføre det andre laget. Bruk et stålbrett til jobben.

Avslutt med helsparkling

Med mange av utgangspunktene ender du med å måtte helsparkle. Altså påføre et millimetertynt lag av sparkelmasse, som fyller ut de siste små ujevnhetene og gir en avsluttende glatt og “myk” overflate. Selve teknikken krever tålmodighet og øvelse, og skal resultatet bli perfekt, kommer du til å sparkle i flere omganger.

BRUGES PÅ:

 • SAGFLISTAPET/ PROFILTAPET
 • GLASSFIBERSTRIE/ STRIETAPET
 • STRUKTURMALING
 • PUSSET VEGG

MATERIALER

LETTSPARKEL

Kan påføres i lag opptil 4 mm.

Dekker 1 m2 per liter ved 1 mm tykkelse.

Pris: fra ca 150 kroner for 10 liter

VERKTØY

FORSKJELLIGE TYPER SPARKLER + SLIPEMASKIN

SPARKEL I VÅTROM

Er du ute etter glatte vegger i et våtrom, skal du bruke en spesiell fuktstabil sparkelmasse, også kalt våtromssparkel. Lettsparkel til våtrom kan kjøpes fra rundt 300 kr per 10 liter.

1

Start nede ved gulvet, og trekk oppover i et rolig drag. Det er lettest å styre hvis du nøyer deg med å trekke 1/3 opp på veggen i 1,5 meter bredde, så du sparkler én del om gangen.

2

Skrap sparkelen sidelengs, så du får glattet ut alle overlappinger og spor. Det krever litt øvelse å få alt helt perfekt.

3

Fortsett oppover, slik at du dekker den midterste tredjedelen av veggen med sparkelmasse. Når du er ferdig her, fortsetter du med å helsparkle den øverste delen av veggen.

4

Når sparkelmassen er tørr, slipes veggen, og prosessen gjentas med ett eller flere lag. Lei deg eventuelt en giraffsliper. Den store slipeskiven sparer deg for mange timers slipearbeid.

Hold sparkelen riktig

30 grader er riktig vinkel, når massen trekkes av.

Når du påfører veggen sparkelmasse, er det viktig at du holder riktig på den brede sparkelen.

Holder du den i en spiss vinkel på omkring 20 grader når du påfører massen, er du sikker på at det kommer på et ordentlig lag.

Når du deretter trekker av for å få en flott og glatt overflate, holdes sparkelen i en litt høyere vinkel på cirka 30 grader.

Sparkle rundt hjørner

Sparklede hjørner er sårbare, og de kan fort bli ødelagte når noe støtes mot dem. Derfor bør du forsterke utadvendte sparkelhjørner med spesielle metallskiner, som du får kjøpt i byggvarehusene. De kalles gjerne gipshjørner, hjørnebeslag eller sparkelhjørner, og koster fra cirka 20 kroner per meter.

Rull på sparkelmassen

Hvis du synes det er vanskelig å styre sparkelmassen med en sparkel, kan du prøve å rulle den på i stedet. Det krever bare at du fortynner sparkelmassen litt med vann og ruller den på i et tykt lag - gi massen en liten kopp vann om gangen, slik at den ikke blir for tynn. Du kan selvfølgelig også kjøpe sparkelmasse som er beregnet for å bli rullet på, men den er normalt litt dyrere enn vanlig sparkelmasse.

1

Kjør en malerrull godt rundt i sparkelmassen i spannet. Til å begynne med, kan prosjektet virke håpløst. Men etter noen minutter begynner rullen å ta til seg sparkelmassen.

2

Glatt ut sparkelmassen med en bred sparkel, når du har rullet på et felt sparkelmasse i en 1,5 meter bred lengde 1/3 opp på veggen.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Pussing av vegg