Skillevegg med innebygget skyvedør

En skyvedør er fleksibel, tar ikke plass i rommet og slipper inn mer lys. Derfor kan du med fordel velge en skyvedør, hvis du skal sette opp skillevegg med dør. I dette huset var andre etasje ett stort rom. Nå er rommet blitt mer fleksibelt, med en skillevegg med en bred skyvedør i midten.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
15.000 kroner

Skillevæggen sidder perfekt og er fleksibel, så der kan komme masser af lys ind på førstesalen.

Intro

I veiledningen kan du se hvordan du:

 • måler opp og setter opp stålskjelettet
 • forsterker med lekter og setter opp stålskinner i møne
 • monterer skyvedørselementet
 • setter opp gipsplater
 • monterer skyvedøren

LES MER: Her har vi samlet alle våre artikler om skyvedører og skillevegger.

Skyvedøren sitter perfekt og er fleksibel. Åpnes den, slipper den inn masse lys i hele etasjen.

Veiledning

01
Mål opp, og sett opp stålskjelettet 6 Trinn

Denne skilleveggen består av et stålskjelett, som settes opp midt under en hanebjelke. Du kan enten bruke et langt vater eller en linjelaser når du streker opp den nøyaktige plasseringen på vegger, gulv og hanebjelke. Marker også hvor selve skyvedørselementet skal være. Sørg for at det er litt ekstra luft til justering av døren både øverst og i sidene - et par cm er fint.

De loddrette stenderne i skilleveggen plasseres så de går opp med gipsplatenes bredde på 120 cm.

1

Mål opp hvor skilleveggen skal være. Her skal veggen plasseres midt under hanebjelken. Du kan bruke et langt vater eller en linjelaser til å streke opp etter, slik at du vet akkurat hvor stålskjelettet skal plasseres.

2

Monter først toppskinnen. Den skrus fast til hanebjelken med 3,9 x 35 mm gipsskruer, som plasseres med 50 cm avstand.

3

Skru fast bunnskinnen til gulvet. Bruk de samme skruene som du skal montere gipsplater med. Sett også skinner på veggen. Her kan det bli nødvendig å bruke plugger, for at de skal kunne skrus fast.

4

Monter den loddrette stenderen som skal bli dørstolpe. Den skal vende med “ryggen” ut mot døråpningen, og du skal plassere en trelekt inni den. Det gir deg noe å skru fast dørkarmen i når den skal settes opp.

5

Monter overliggeren i dørhullet. Her skal det være 210,5 cm fra gulvet til underkanten av overliggeren. Den lages 20 cm lenger enn dørhullet, så det blir 10 cm forsterkende ombøy på stenderne i begge sider.

6

Sett fast de øvrige stenderne. Den første etter dørstolpen plasseres med en avstand på 40 cm, så det ikke blir en sparkelkant på gipsplaten ved dørstolpen. Det er 60 cm senteravstand mellom resten.

02
Forsterkninger og stålskjelett i mønet 3 Trinn

Det skal også være en vegg i trekanten over hanebjelken. Her settes det derfor også opp et stålskjelett hele veien rundt. Bunnskinnen plasseres nøyaktig midt på hanebjelken, akkurat som veggen under. Her kommer det til å ende opp med å se ut som hanebjelken er en pyntelist utenpå veggen.

Overliggeren over døren og stålsten-derne som fungerer som dørstolper, skal forsterkes med trelekter. Det er nødvendig, fordi døren ikke kan settes fast til bare stålskjelettet.

1

Det settes opp stålskinner og -stendere i trekanten over hanebjelken: et bunnstykke midt på bjelken, en på begge skråveggene, en i midten og en på hver side. Her med 60 cm senteravstand fra midtstolpen. Stålstenderne klemmes fast med fiksertangen.

2

Overliggeren over døren forsterkes med en lekt. Den settes fast med et par gipsskruer når den er på plass. Stålet er ikke sterkt nok til å holde en skyvedør, hvis det ikke blir forsterket med trelekter.

3

Det settes også lekter i stenderne som er dørstolper. Her er de 210 cm, samme høyde som døren. De skrus fast med et par skruer. Unngå å sette dem der dørkarmen senere skal skrus fast.

03
Montering av skyvedørselement 6 Trinn

Før du starter monteringen av skyve-dørselementet, skal du lese monterings-veiledningen. Følger du den, er det like enkelt som å sette sammen en hylle. Det vil dog være en god idé å bruke lim og skruer fremfor spiker, hvis det er hva som står i veiledningen. Lim og skruer gir en sterkere konstruksjon.

Du skal være nøye med å få plassert skyvedørselementet, slik at det står helt rett og i lodd i hullet. Ta deg derfor god tid, og dobbeltsjekk med vateret.

1

Skyvedørselementet settes sammen og plasseres i dørhullet. Det er litt slarkete å håndtere, så det er smart å være to om å løfte det på plass. Sett det først midlertidig opp, så du kan finjustere.

2

Her holder vi fast skyvedørselementet med winbags, med litt luft til stålskjelettet. Når elementet er justert på plass, settes det fast. Først i anslagssiden, der døren lukkes mot, med fire monteringsskruer.

3

Sett fast små klosser mellom karmen og stenderne, etter at du har sikret at skyvedørs elementet er i lodd. Da vil det stå helt stabilt. Merk deg at karmen stikker 2,5 cm utenfor stenderne på begge sider.

4

Sjekk at skyvedørselementet er i lodd, og rett det opp hvis det ikke er tilfellet. Sørg også for at hullet til skyvedøren har akkurat samme bredde både i toppen og ved gulvet.

5

Skyvedørselementet skrus fast nederst, gjennom bunnstyringen, med de medfølgende skruene.

6

Monter de vannrette skinnene, som følger med skyvedørsele-mentet. De tre skinnene plasseres med like mye luft mellom topp og bunn, og skrus fast.

04
Gipsplater settes opp 4 Trinn

Nå skal du i gang med å sette opp gipsplater på stålskjelettet. Det skal kles med to lag gips på begge sider.

Det er viktig at du bruker riktige skruer når du setter opp gipsplater på en vegg som det skal være en skyvedør bak. De følger med skyvedøren, og er litt kortere enn vanlige gipsskruer, slik at de ikke riper opp dørbladet.

De ytterste gipsplatene plasseres med en avstand på 2-3 mm til veggen, slik at det er plass til fugemasse.

1

Skru fast gipsplater. Sjekk at platen er rett, før du skrur den fast med de korte gipsskruene. Først til stålskjelettet, og etterpå til de vannrette skinnene. De kan fjære litt og være vanskelige å skru i. Forbor eventuelt.

2

Det monteres gips over bjelken, slik at det blir tett mot mønet. Gipsplatene skjæres til, så de passer mot skråveggen. Husk at det skal være 2-3 mm luft til veggene.

3

Annet gipslag plasseres forskjøvet i forhold til skjøtene i første lag. En overlapp som tilsvarer bredden på en halv gipsplate er passe. Må du justere høyden på gipsplaten, er en løftefot smart.

4

Trekk ledninger i veggen. Det er nå du skal få en elektriker til å trekke eventuelle strømledninger, før det settes gips på den andre siden av veggen.

05
Skyvedøren monteres 5 Trinn

Skyvedøren skal monteres på to hjul. De plasseres i den øverste skinnen, slik at døren kan kjøre frem og tilbake. For at døren skal kunne henge på hjulene, må du montere to beslag øverst på døren, 11 cm inn fra hver side. Det er viktig at døren blir hengende rett og lukker pent igjen mot anslagssiden. Det er enkelt å finjustere skjevheter ved å skru på skruen på hjulet.

Til slutt monteres lister rundt karmen, slik at skyvedøren blir pent rammet inn.

1

Heng skyvedøren på plass på hjulene, som skal plasseres i øverste skinne. Sett den først på plass på det ene hjulet. Dytt den deretter litt inn, så døren kan henges på det andre hjulet også.

2

Døren justeres så den henger rett. Dra den helt ut, så du kan se om den lukker seg pent. Finjuster ved å skru på skruen på hjulet. Når døren henger rett, spennes mutteren, så døren ikke kan gli av skruen.

3

Monter forkantlister på karmen, slik at det blir en pen avslutning på hullet. Listene festes med små dykkert - maks. 30 mm, slik at de ikke treffer noe baksiden. Bruk enten en dykkertpistol eller en hammer.

4

Det monteres også to lister øverst i dørhullet, slik at beslagene til skyvedøren ikke synes. Forbor først til fire skruer i hver list med et 4 mm bor, og skru dem deretter fast med 4 x 50 mm skruer.

5

Sett fast dekknapper til slutt, slik at alle skruene er skjult. Det gjelder både monte-ringsskruene i karmsidene, og skruene som topplistene er montert med. Nå mangler kun lister, sparkling, filt og maling

Materialer

 • Skyvedørselement (her 13 x 21 med 120 mm karm og en
 • dørbredde på 122,5 cm, inkludert skruer, fra Swedoor)
 • Stålskinner, 70 mm
 • 13 mm gipsplater, 120 x 240 cm
 • Lekter, 36 x 68 mm
 • Gipsskruer, 3,9 x 25/35 mm
 • Monteringsskruer, 7,5 x 72 mm
 • Skruer, 4 x 50 mm
 • Byggfugemasse

Spesialverktøy

 • Platesaks Fiksertang

Tidsforbruk

2 dager, ekskl. etterbehandling av vegger (sparkling, filt, maling).

Pris

Snaut 15.000 kroner for denne løsningen, med stålstendere og bred dør. Trestendere og en mindre dør gjør prisen lavere.

Vanskelighetsgrad

Det er litt mer utfordrende å bygge en gipsvegg mellom skråvegger enn mellom vanlige vegger. Vær nøye med oppmåling og utskjæring. Skyvedøren er enkel å montere, bare du følger instruksjonene.

Tegning

Stålskjelettets oppbygging

Denne skilleveggen skal lages under skråvegger, men prinsippet vil være det samme i et rom med rette vegger. Skjelettet er tilpasset skyvedøren, med et hull på 210 x 251 cm. Det passer til døren og den hane bjelken som skilleveggen bygges rundt.

3D-modell

3D-modell

Skillevegg med skyvedør

Enkel romdeler med skyvedør for å maksimere plassen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Monter toppskinnen først

Toppskinnen skrus først fast.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Stålskjelettets oppbygging

Senteravstanden mellom de loddrette stenderne er 60 cm. Det passer perfekt med gipsplatebredder på 120 cm.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Montering av skyvedøren

Det er viktig å være nøye med å få plassert skyvedørselementet, slik at det står helt rett i åpningen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Gipsplater settes opp

Platene står helt rett, før de skrus fast med korte gipsskruer.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Stålskjelett til skillevegg

Enkelt montering med platesaks og fiksertang

TEKNIKK: Deling av gipsplater

Med en skarp hobbykniv er jobben rask og enkel

TEKNIKK: Montering av gipsplater

Med to lag gips får du det sterkeste resultatet

TIPS: Løft gipsplaten helt tett opp mot taket

TIPS: Løft gipsplaten helt tett opp mot taket

TEKNIKK: Skjøting av gipsplater

Selvklebende glassfibernett gjør skjøten sterk

Tips & Triks

Platesaks og fiksertang

Du skal bruke en platesaks til å kappe stålstenderne. Klipp først i sidene, og bøy avklippet bakover slik at du kan komme til for å klippe over midtstykket.

Delene festes til hverandre med en fiksertang. Den lager en liten bøy i stålet, så det er viktig at tangen vendes så stålet bøyes inn i veggen. Ellers blir bøyen i veien for gipsen.

Tilskjæring av gipsplater

Når du skal skjære til gipsplater, skal du bruke en skarp hobbykniv og et langt anlegg, for eksempel en rettholt, som gir deg muligheten til å lage et langt snitt i ett drag. Du skal kun skjære gjennom papiret, før du kan brekke gipsen over en kant med et raskt knekk.

Etterpå renskjærer du platene i kantene, så du får et helt rent snitt. Sørg for at bladet i kniven er helt skarpt. Det er en god idé å skifte bladet litt oftere enn du normalt gjør når du jobber med gips.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Skillevegg