Dørhull i stålskjelett

Når du skal ha en dør i den nye skilleveggen, er det viktig at du får laget døråpningen riktig. Her viser eksperten deg hvordan du gjør det.

De loddrette profilene er forutsetningen for en døråpning. Men de kan ikke gjøre jobben alene.

Intro

Slik! - skal det gjøres

En skillevegg med et stålskjelett er relativt enkel å bygge. Men det er et par tips du kan ha glede av når du skal lage en døråpning i veggen. De viser eksperten deg her.

Først skal du ha bestemt deg for hvor stor døren skal være. Standarddører krever et hull-mål på enten 70, 80 eller 90 cm i bredden, også kalt M7, M8 og M9. Standardhøyde er enten 20 eller 21, og er overens med 200 eller 210 cm i hullmål. Sørg for å ha en god platesaks før du starter.

Veiledning

01
Slik gjør du 9 Trinn

1

Lag overliggeren til døren av en topp-/bunnskinne. Til et 90 cm hull, måler du på begge sidene (flikene) 10, 100 og 110 cm ut fra den ene enden og markerer. Det gir to bøy på 10 cm med 90 cm mellom.

2

De to sideflikene klippes over ved alle tre markeringene (10, 100 og 110 cm) i hele flikens bredde.

3

Ved de to ytterste markeringene på 110 cm klippes skinnen helt over. Du kan med fordel bøye skinnen, da er det enklere å komme til for å klippe.

4

Nå kan du bøye endene, slik at de sitter vinkelrett på det lange stykket, og slik at overliggeren snart kan festes i dørhullet.

5

Skjær av filten/skummet som sitter på skinnen. Skummet skal sikre lydtetthet mot tak og gulv. Derfor er det overflødig, og i veien, her.

6

Sett de to bøyde flikene utenpå de to stenderne. Overliggerens underside skal her sitte 210 cm over det ferdige gulvet nederst. Fest flikene til stenderne med en fiksertang eller skruer.

7

Klem profilene sammen. Den enkleste måten å sammenføye profilene på, er med fiksertangen. Men profilene kan også skrus sammen, hvis du ikke har en fiksertang.

8

Sett korte stendere mellom overliggeren og toppskinnen. De skal settes slik at de passer med inndelingen av veggens øvrige stendere. De står per 45 eller 60 cm, avhengig av gipsplatebredden.

9

Monter en lekt i de to dør-stolpene, slik at du har noe å skru fast døren i. Den kan ikke sitte i bare de tynne stålprofilene. Skru dem fast med tre 3,5 x 35 mm gipsskruer.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Skillevegg