Trereisverk - det tradisjonelle valget
Gipsplater har forlengst utkonkurrert andre materialer når du skal sette opp en skillevegg eller blende for en døråpning. Men platene trenger noe å henge fast på - et tre- eller stålreisverk.
Da gipsplatene så dagens lys i trettiårene, var treverk det naturlige valg til reisverk når en skillevegg skulle settes opp. Slik var det fortsatt da de danskproduserte gipsplatene kom i byggvarebutikkenes hyller rundt 1970 en gang. Og selv i dag, som de fleste håndverkere har skiftet ut tre med stålprofiler, har det gode gamle materialet fortsatt så mange fordeler at mange gjør det selv-folk foretrekker trereisverket.
De gode egenskapene
Litt avhengig av dimensjonen, koster et trereisverk vanligvis under halvparten av et tilsvarende i stål. Dessuten er tre lettere å skru i enn stål, ikke bare når platene skal monteres, men også hvis det for eksempel skal monteres en dør eller en vinduskarm. Hvis konstruksjonen under er av tre, er det også lettere å montere gulvlister. Og hvis taket skal renoveres med et gipslag eller to, fyller et tre-reisverk mindre nedover enn stålprofiler. Tre er lett å skjære til, slik at du kan bygge reisverket i den dimensjonen du ønsker. Dette kan være en fordel hvis konstruksjonen skal stå inntil en eksisterende vegg, eller når du for eksempel skal blende for en dør
Treets begrensninger
Til gjengjeld er det vanskeligere å bygge et reisverk av tre. Treet må skjæres nøyaktig, slik at de vannrette og loddrette elementene passer nøyaktig mel-Skal lom hverandre, og du må være nøye med å montere treet på samme nivå. Når du setter stendere og spikerslag sammen skal du enten spikre eller skru på skrå, eller du må montere konstruksjonen sammen med vinkelbeslag.
I motsetning til stålprofilene, som er utstyrt med skumplast eller filt, må du fuge eller skumme selv mellom treet og tilstøtende bygningsdeler. Overgangen skal nemlig være helt tett, slik at verken lyd eller luft slipper gjennom veggen.
En annen ulempe med treverk er at det sjelden er helt rett. Treet vrir seg, eller buer mer eller mindre, og de skjevhetene blir automatisk overført til det ferdige resultatet.
Konklusjon
Til renovering av himlinger, og for eksempel der hvor den ferdige konstruksjonen skal ha en spesiell tykkelse, er tre å foretrekke som
Stålreisverk - håndverkerens valg
Uansett om du velger tre- eller stålreisverk til gipsplatene dine, blir det ferdige resultatet stort sett det samme. Til gjengjeld er det stor forskjell på både pris og arbeidsprosess.
Det var i løpet av syttitallet at stålprofiler begynte å overta for tre som grunnlag for gipskonstruksjoner. I dag finns stålsystemer til alle formål. De mest vanlige typene til innvendig vegger og tak er lagervare i alle byggmarkeder. Standardprofilene er ca 0,5 mm tykke, og fås i forskjellige lengder. Systemene består vanligvis av flere forskjellige profiler, som passer i hverandre. Bredden varierer fra ca 45 mm, og helt opp til ca 160mm. Til vanlige vegger er 45 til 90 mm brede profiler det mest brukte. Til erstatning for treverk når det skal settes opp reisverk til tak, skråvegger, og lignende konstruksjoner, som kun skal ha gips på den ene siden, finnes det spesielle “hatteprofiler” som kan monteres direkte på underlaget, eller henges opp i et skinnesystem.
Lett å arbeide med
De tynne profilene kan virke skrøpelige, men kombinasjonen av stive gipsplater og det profilerte stålet gir en sterk konstruksjon. Stålprofilene er alltid helt rette, og de veier mye mindre enn tilsvarende av tre. De er derfor lettere å håndtere. De tynne stålprofilene klippes til med en platesaks, og fordi de settes inn i hverandre, kreves det ikke den store pre-Stålprofisisjonen. Det 0,5 mm tykke stålet gjør at de forskjellige profilene kan sitte utenpå hverandre, og fortsatt være i plan med gipsplatene. Monteringen skjer med en spesiell skrue eller en monteringstang. Det gjør at arbeidet går raskt.
Ingen roser uten torner
Men de tynne profilene kan vri seg når platene skal skrus på. Stålet er bøyelig til de første skruene holder profilen på plass. Derfor skal åpningen på stolpene være på den siden platene skal monteres. Ellers risikerer man at de første skruene skyver unna den tynne stålplaten, uten å få tak. Og du slipper ikke helt å bruke tre. Stålstolpene som står der det for eksempel skal monteres en dør, skal forsterkes med en lekt i profilen. Du kan ikke skru fast en dørkarm til tynne stålprofiler, det blir ikke holdbart nok.
Konklusjon
Til bygging av vegger og senking av tak sparer stålprofilene så mye tid at de blir førstevalget, til tross for merkostnaden.