10 tips til skilleveggen

Har du lyst til å bli en enda bedre håndverker? Følg med, i så fall: Vi har fått en av våre dyktigste og mest allsidige håndverkere til å dele sine erfaringer. Her er det helt sikkert noe å lære!

Det er ikke nok å bare sparkle skjøtene på gipsveggen. Les hvorfor du skal bruke papirstrimmel i tips nr. 3.

1. Velg stål fremfor tre

Stålskinner er rette, lette å klippe til med en platesaks og enkle å jobbe med. Derfor er det en fordel å velge stål fremfor tre, når du skal lage en ny skillevegg. I tillegg unngår du sagflis, fordi du ikke skal sage. Du trenger heller ikke å skru, fordi stålskinnene kan settes sammen med en tang.

2. Effektiv fiksertang

En fiksertang er det mest effektive verktøyet når du skal sette sammen et stålskjelett. Du presser bare ståldelene sammen i en skjøt når de sitter som de skal. Det er både raskt og enkelt. Samtidig unngår du buler i skinnene, noe du kan risikere hvis du skrur dem sammen.

3. Styrk veggen med en armeringsstrimmel

Skjøtene mellom platene på en gipsvegg skal ikke bare sparkles, men også styrkes med en armeringsstrimmel. Du får sterkest vegg hvis du bruker en papirstrimmel. Den stiver opp veggen bedre enn et fibernett.

4. Vippesko til gipsplater

Store gipsplater er tunge å håndtere alene, men har du en såkalt vippesko, kan du styre platen med foten mens du har hendene ledig til å holde og skru. Det er også en fordel å velge store plater, som går fra gulv til tak, da det gir mindre sparkling.

5. Bruk dybdestopp på skrumaskinen

Bruk et dybdestopp på skrumaskinen når du skrur gipsplater. Da unngår du å komme i skade for å ”gi for mye gass”, slik at skruene havner for langt inn i veggen. Skjer det, ødelegges papplaget rundt skruen, og da får den ikke ordentligt tak. I tillegg får du mer sparkelarbeid etterpå.

6. Akrylfuge demper lyd

Du kan gjøre et rom bak en skillevegg mer lydtett, hvis du legger en fuge av akrylfugemasse i kantene mellom de to gipslagene. Med en avstand på 7-8 mm til veggen, er det lettere å få plass til fugen.

Demp lyden med akrylfuge.

7. Bruk en skarp kniv

Gipsplater skjæres til med en skarp hobbykniv – en skarp en, med kraftige blad. Du skal ha rikelig med blad, slik at du kan skifte ofte. Sørg for at du ikke skjærer for dypt, det sløver kniven uten at det er nødvendig.

Du har bruk for en god linjal når du skjærer til gipsplater. En føringsskinne er glimrende.

8. Grov sparkelmasse til “dype” hull

Har du mye som skal sparkles, og er det “dype” hull, kan det lønne seg å begynne med en grov sparkelmasse. Bruker du bare fin masse, kan du ende opp med å sparkle mange ganger. Den grove krymper heller ikke like mye.

9. Klargjør veggen for tunge ting

Hvis du vet at det skal være noe tungt på gipsveggen din, så sett fast en 12 mm kryssfinérplate på innsiden. Da kan den fint bære for eksempel en tung hylle.

10. Trelekt styrker skinnen

Hvis du skal sette en dør i en ny vegg av stålskinner, er det en god idé å sette inn en trelekt i skinnene på begge sider av døren. Det forsterker skinnene, og gir en god bunn å skru fast karmen til.

LES OGSÅ: Få enda flere håndverkertips!

Disse ti tipsene er en del av artikkelen '50 håndverkertips' som vi hentet i Gjør Det Selv 4/2017. Hvis du vil se hvordan den erfarne håndverker gjør arbeidet lettere med tips til oppgaver i hele huset, kan du hente inn hele artikkelen her: 50 HÅNDVERKERTIPS: Håndverkerens hemmeligheter

Vi følger han på fem forskjellige oppgaver:

  • 10 tips til gulvlegging
  • 10 tips til tapetsering
  • 10 tips til oppheng
  • 10 tips til skilleveggen
  • 10 tips til badet

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Skillevegg