Solid skillevegg på badet

Det er enkelt og raskt å bygge en ny vegg på badet med stålskjelett og plater for våtrom. Men det er noen detaljer du skal kjenne til, for at du skal bygge veggen etter reglene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
400 kr/m2

Intro

Hvis du skal bygge nytt bad, eller utvide et eksisterende, som vi gjør her, kommer du ikke utenom å sette opp en vegg med plater for våtrom. Det å bygge skillevegg har vi skrevet om mange ganger, men i et våtrom er jobben litt annerledes.

Først og fremst skal du bruke plater som er beregnet for bruk i våtrom. Her bruker vi en gipsvariant, men det vanligste er å bruke en av de mange variantene av våtromsplater av ekstrudert polystyren med en fiberarmering på utsiden.

Skjelettet lages også i en litt kraftigere dimensjon, fordi veggen skal være ekstra stiv for å unngå sprekker.

Veiledning

01
Stålskjelett 7 Trinn

Våtromsveggen skal under ingen omstendigheter kunne gi seg. Det vil medføre sprekker. Derfor bruker vi veldig stive 70 mm stålprofiler. Hadde det ikke vært våtrom, ville vi sannsynligvis brukt varianten på 50 mm.

Stenderne settes for hver 45 cm. Det tilsvarer en halv bredde på platene vi bruker. Veggen settes oppå en 10 cm høy betongsokkel, som vi støpte da vi utvidet gulvarealet på badet.

Skinnene vi bruker kalles “veggskinner”, men de brukes også på gulv og i tak.

På badet skal vi ta hensyn til en kommende vegg med rørinstallasjoner, som går vinkelrett på den nye skilleveggen.

1

Plasser veggskinnen 2,6 cm fra sokkelkanten. Det tilsvarer tykkelsen på de to gipsplatene som skal settes på. Vi setter fast skinnen med 6 mm murplugger og 4 x 40 mm skruer ned i sokkelen. Vi forborer med et murbor.

2

Sett en veggskinne på begge veggene. Fordi disse veggene er av gipsplater, bruker vi 6 mm plateplugger og 4 x 40 mm skruer.

3

Så skal det en skinne i taket. Skinnen støttes på skinnene på veggene. Her er taket av plater, så skinnen skrus fast med 5 x 60 mm skruer opp i spikerslagene på undersiden.

4

Rett inn den første stolpen, slik at den står 2,6 cm inn. Mål det opp med et veggprofilstykke. Her plasserer vi stolpen rett ut for profilene i den fremrykkede veggen vi skal ha bak toalettet.

5

Sett stolpene for hver 45 cm mellom gulv- og takskinnen. Den ekstra stolpen tett på veggen skal her brukes til en tverrgående, fremrykket installasjonsvegg.

6

Rett inn stolpene, og klem dem fast med en fiksertang. Vær nøye med å plassere stolpene nøyaktig per 45 cm, ellers treffer skruene ved siden av stolpene når du skal sette opp gipsplatene.

7

Her forlenger vi det senkede taket i det gamle badet. Det skal føres ut til skilleveggen med et lag spikerslag, før vi kan sette opp nytt gipsplatetak i badet.

02
Gipsplater 4 Trinn

Prinsippet ved montering av gipsplater på de to sidene av stålskjelettet er det samme, selv om det skal være forskjellige typer plater på de to sidene. Det gjelder også de samme reglene for avstandene mellom skruene.

Men platene på våtromssiden er litt hardere enn de vanlige gipsplatene. Derfor skal du bruke spesielle gipsskruer til hard gips. De har mindre hoder, som er lettere å undersenke.

1

Sett plater på den ene siden. Vi begynner med de vanlige 90 cm brede gipsplatene i to lag med forskjøvede skjøter. Her begynner vi med en hel plate i første lag, da går det best opp.

2

Nå kan du isolere. Isolasjonsplatene passer mellom stålstolpene. Det er nå elektrikeren skal trekke eventuelle ledninger i veggen, før den blir lukket.

3

Sett opp platene inne på badet. Det er tilstrekkelig å skru fast det første laget med skruer for hver 40 cm. Disse platene er litt tyngre enn vanlige gipsplater, så pass godt på ryggen.

4

Sett opp annet lag. Første plate er halvert for å forskyve skjøtene i forhold til det første laget. Platene settes på betongkanten og vippes på plass. Skruene i kanten på platene skal sitte hver 20 cm eller tettere, på midten per 30 cm.

03
Sparkling 4 Trinn

1

Sett armeringsteip over skjøtene. Teipen er selvklebende og skal sitte midt på alle de forsenkede skjøtene mellom to plater.

2

Så skal det sparkles. Trykk godt med sparkelmasse på skjøten, en halv meter om gangen. Til slutt sikres alle skjøter, overganger og gjennomføringer med filt, muffer og smøremembran, før veggene kan flislegges.

3

Tett godt rundt gjennomføringer. Rundt vannrør o.a. tetter du med muffer. Hvis vanninstallasjonen har en flik, som på bildet, skrus den på gjengene i veggen. Du kan ikke skru den helt stramt. Legg en kloss på fliken, og gi den et slag.

4

Badet fikk blant annet plass til en romslig dusj.

Materialer

 • 70 mm veggprofiler
 • 70 mm stolper
 • 70 mm mineralull
 • 13 mm gipsplater for våtrom
 • 13 mm vanlige gipsplater
 • 35 mm skruer, gips på stål
 • 41 mm skruer, hard gips på stål
 • 6 mm mur- og plateplugger
 • Skruer: 4 x 40 mm og 5 x 60 mm
 • Armeringsteip
 • Våtromssparkelmasse
 • 16 mm kryssfinér til støtteplater

Spesialverktøy

 • Fiksertang

Tidsforbruk

1-3 dager, avhengig av størrelsen på veggen.

Pris

Ca 400 kr per kvadratmeter

Vanskelighetsgrad

Det er ikke stor forskjell på å lage en vanlig skillevegg og en våtromsvegg med plater og stålskjelett.

Tegning

Video

TEKNIKK: Stålskjelett til skillevegg

Enkelt montering med platesaks og fiksertang

TEKNIKK: Montering av gipsplater

Med to lag gips får du det sterkeste resultatet

TEKNIKK: Skjøting av gipsplater

Selvklebende glassfibernett gjør skjøten sterk

VERKTØY: Slik bruker du gipsskrumaskinen

Gipsskrumaskinen kan kun én ting. Til gjengjeld gjør den det til perfeksjon. Skal du sette opp mange gipsplater, kan du stille den inn til å sette skruene i akkurat riktig dybde, og deretter kan du jobbe lynraskt. I denne videoen kan du lære alt om maskinens innstillingsmuligheter og om hvordan du bruker den.

Tips & Triks

Hvis det skal installasjoner i veggen

Skal du bygge inn dusj- eller toalettinstallasjon i veggen, skal veggen forsterkes ytterligere.

Skilleveggen vår krever ingen forberedelse til installasjoner som dusj eller toalett.

I badet vårt lages nemlig det i en tilstøtende vegg. Men det betyr ikke nødvendigvis at du kan gjøre det på samme måten i badet ditt. Her kan du se hvordan du forbereder veggen til ting som skal henges opp og ha tilført vann.

Solide plater av kryssfinér skrus fast til stålskjelettet. Her sitter det plater til vaskeskap og til- og avløp av vann.

Rørleggeren har satt fast vanntilkoblingen og avløpet til platene.

Lag hull til installasjonene. Mål fra hullene til bunn og side før du setter på platen og overfører målene til den.

Sett platen på plass, og skru den fast. Er sideveggen litt skjev, kan du rette opp platen slik at høyrekanten blir loddrett.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Skillevegg