Når skal jeg bruke et betongbor?

Se hvilke gjør det selv-oppgaver som krever et betongbor, og lær hvordan du bruker det!

Betongbor: Her er et betongbor i gang med å tygge seg gjennom en betongstein. Det er kun et betongbor i en borhammer som klarer jobben.

Her er et betongbor i gang med å tygge seg gjennom en betongstein. Det er kun et betongbor i en borhammer som klarer jobben.

Betong er et sterkt materiale, og uten et betongbor kommer du ikke langt når du skal henge opp hyller eller lamper i betongvegger. Et betongbor har to kraftige skjær, som gjør boret i stand til å gnage seg gjennom den sterke betongen.

På den måten ligner et betongbor på et vanlig murbor. Men det er ett punkt som skiller det fra det tradisjonelle sylinderformede boret, og det er på den spesielle formen på skaftet.

SDS-feste på betongbor

Normalt bruker du ikke en vanlig bormaskin til å bore i en betongvegg. Det skyldes at en bormaskin ikke er laget for å bore i så harde materialer, selv ikke en god slagbormaskin klarer jobben. I stedet bruker man en borhammer, der boret både dreier og slår seg inn i veggen.

Det gjør betongboret i stand til å bryte gjennom betongen. Skaftet på et SDS-betongbor skiller seg fra et vanlig bor ved at det har slisser som lar boret gå frem og tilbake når maskinen slår, samtidig som det sitter solid fast i chucken på maskinen.

Betongbor: Her ser du et betongbor med SDS-feste. Borhammere krever bor med det spesielle festet. Vanlige bor med glatt skaft passer ikke i et SDS-feste.

Her ser du et betongbor med SDS-feste. Borhammere krever bor med det spesielle festet. Vanlige bor med glatt skaft passer ikke i et SDS-feste.

Hard spiss gir et betongbor styrke

Et trebor skal ha et spisst skjær, men det gjelder ikke bor til stein og betong. Et betongbor kan virke sløvt, men det betyr ingenting, for det flate skjæret er herdet og formet slik at det kan bryte overflaten på betongen likevel. Blir boret altfor sløvt, kan det også slipes opp igjen.

Betongbor: Maskinen fra Worx er liten og ikke like sterk som andre borhammere, men den kan likevel bore gjennom en betongvegg med et betongbor.

Maskinen fra Worx er liten og ikke like sterk som andre borhammere, men den kan likevel bore gjennom en betongvegg med et betongbor.

Forskjell på betong og armert betong

Hvis du skal bore i jernarmert betong, får du selvfølgelig også bruk for en borhammer, og til det bør du bruke et betongbor med mer enn to skjær. Et betongbor med fire skjær gjør det nemlig enklere å bryte gjennom den harde, armerte betongen.

Et bor til spesielle behov

På grunn av betongborets utforming med SDS-feste, må det betegnes som et spesialbor. Har du ikke en betongvegg, har du heller ikke behov for et betongbor. Et vanlig murbor kan klare både murstein, porebetong og mange andre typer stein. Men til betong er det kun et betongbor som fikser jobben på skikkelig vis.

    Akkurat nå leser andre ...