Borhammer: Velg rigtig borhammer

STYRKE: En borhammer er langt mer effektiv enn en slagbormaskin når det gjelder arbeid i betong og murverk.

Hurtigguide til borhammeren

Her ser vi nøye på en borhammer. Vi viser deg hvilke oppgaver borhammeren er helt perfekt til og gjennomgår det viktige tilbehøret. Klikk på linken, og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

3 typiske oppgaver med borhammer
Borhammer i 3 prisnivåer
Borhammerens tilbehør
7 meisler til borhammer

Litt om maskinen

  1. BORCHUCK/ SDS-HOLDER brukes til bor og meisler. Det skal være enkelt å montere verktøyet.

  2. FUNKSJONSVELGER brukes når du skal skifte mellom alminnelig borefunksjon og hammerfunksjon. På noen maskiner kan rotasjonen slås av, slik at den kan brukes med meisel til nedbryting av murverk og betong.

  3. FREM- OG TILBAKEKNAPPEN skal være enkel å betjene mens du holder på maskinen.

  4. START- OG STOPPKNAPPENskal være enkel å betjene, og hastigheten skal være lett å regulere.

  5. HOVEDGREPET skal være stort nok til en hånd med en arbeidshanske på.

  6. BATTERI OG LADEINDIKATOR. På batterimodeller skal batteriet være enkelt å av- og påmontere, og det skal være tydelige lamper eller skalaer som viser hvor mye strøm som er igjen på batteriet.

  7. SIDESTØTTEGREP. Når det skal brukes krefter, er det nødvendig med et støttegrep for å styre maskinen. Sjekk at det sitter ordentlig fast, og at det er godt å holde på.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Les vår store test av borhammere her


Borhammerens tilbehør

Når det skal bores hull i betong og stein, er borhammeren rask og effektiv. Velger du en modell som også har en meiselfunksjon, får du en potent maskin som – utstyrt med riktig meisel – kan klare en lang rekke forskjellige renoveringsoppgaver, både utendørs og innendørs.

Borhammerens tilbehør

EFFEKTIVITET: Med en meisel på borhammeren går jobben mye raskere enn med hammer og meisel.

Standard: Hammerbor til borhammer

Når det skal bores i hard betong, naturstein og murverk, krever jobben en borhammer med hammerbor.

Borhammeren slår saktere og mye tyngre slag enn slagbormaskinen, og i en borhammer duger ikke vanlige bor med glatt skaft. Boring i de harde materialene krever et hammerbor med et skaft som passer til et SDS-feste. Det sikrer at boret ikke kan ristes løs under arbeidet.

Hammerbor finnes i mange forskjellige lengder, fra 5 cm til over én meter, og i diametre fra 3,5 mm til 26 mm. Borene fås med to skjær som vist her, eller med tre eller fire skjær. Alle de tre variantene er utmerkede, men de ekstra skjærene gjør boret bedre til å gnage seg gjennom armering i betong. I betong uten armering, gjør det billigere boret med to skjær jobben raskere.

Som en tommelfingerregel anbefaler vi at du holder deg unna de billigste lavprisborene.

Borhammer tilbehør

Hammerborene fås med to skjær som vist her, eller med tre eller fire skjær

2 muligheter: Feste hammerbor i sett

Et SDS-feste sørger for å holde godt fast på sporene i hammerboret, men gir samtidig muligheten for at boret fritt kan bevege seg noen millimeter ut og inn. Festet finnes i to varianter: SDS-Plus og SDS-Max. De to variantene er så godt som like i utførelsen; den største forskjellen er størrelsen.

Til de aller fleste gjør det selv-oppgaver er en borhammer med SDS-Plus-feste godt nok. Men til store rivningsjobber går jobben raskere med en større borhammer med SDS-Max-feste.

Borhammer tilbehør: Feste hammerbor i sett

På bildet kan du se et SDS-Plus-skaft.

Hammerbor i sett

Til større oppgaver lønner det seg å kjøpe et sett med de mest vanlige størrelsene hammerbor. Ofte følger det med et par meisler, for eksempel en spiss- og en flatmeisel. Da er du forberedt på det meste.

Borhammer tilbehør: Hammerbor i settSpesialtilbehør: Adapter til vanlige bor

Et SDS-adapter består av en borchuck, slik du kjenner dem fra klassiske bormaskiner, som sitter på et SDS-feste som passer i borhammeren. Med adapteret montert, kan du bruke vanlige bor til treverk og mur, og kombinere dem med den sterke borhammeren. SDS-adaptere kan kjøpes fra omkring 200 kroner.

Borhammer tilbehør: Spesialtilbehør: Adapter til vanlige bor