Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik sliper du betong

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Når du skal slipe en overflate av betong, kan du leie en betongsliper. Men det finnes også en enklere metode med vinkelsliper og slipekopp!

Betongsliper: Diamantslipekopp

I de fleste tilfeller kommer man langt med en diamantslipekopp på vinkelsliperen.

Betongsliper til gjør det selv-ere

Hvis du skal slipe en overflate av betong, kan du leie en betongsliper. Den minner mye om den velkjente gulvslipemaskinen, og er på samme måte primært en maskin til profesjonelle (eller deg som virkelig har orden på verktøyet).

En betongsliper er voldsomt effektiv, og hvis du ikke styrer den riktig kan du fort gjøre vondt verre.

Leie av betongsliper

Du kan leie en betongsliper hos verktøyutleiere. Men husk at den typen betongsliper kun er til gjør det selv-ere med erfaring.

Heldigvis finnes det andre metoder til å slipe betong. Og ofte kan mindre enn den helt store betongsliperen gjøre det. Til mindre ujevnheter på et gulv eller finpussing av en betongoverflate, kan vinkelsliperen være det riktige verktøyet.

Grov eller fin betongsliper – du bestemmer selv

På vinkelsliperen kan du montere en såkalt slipekopp. Eller diamantkopp som de ofte kalles, ettersom de er utstyrt med små diamanter (eller diamantstøv), slik at de klarer å slipe den steinharde overflaten.

Slipekoppene kommer i forskjellige varianter, avhengig av hva du skal slipe:

Varianter av slipekopper

Betongsliper med fin slipekopp

De fine koppene kan pusse en overflate slik at den vil fremstå helt glatt og jevn.

Betongsliper med mellomgrov slipekopp

En mellomgrov slipekopp, som du kan se på bildet, kan fjerne topper og ujevnheter på en overflate som skal rettes av, for eksempel fordi du skal legge et klikkgulv oppå. Det helt grove tar virkelig fatt. Har du en overflate med større topper og ujevnheter, eller om du skal slipe noe helt bort, så spiser det seg ned i betongen på rekordtid. Men pass på! Det er sterke krefter som er i spill.

Puss overflaten speilglatt

Hvis du vil slipe betong, for eksempel på en benkeplate så den er helt glatt og blank, kan ikke en slipekopp gjøre det alene. Her må du supplere med slipepapir på en eksentersliper, som du kan lese om i denne artikkelen om polert betong.

En betongsliper skal alltid være i bevegelse

Når du sliper en overflate som skal jevnes ut, må slipekoppen ALDRI stå stille. Start vinkelsliperen og senk den ned på betongoverflaten, mens du flytter maskinen over overflaten. Om du stopper i bare et sekund, lager du garantert spor i overflaten. Skjer det med en fin slipekopp, kan du enkelt rette opp i feilen, men en grov slipekopp kan ha gravd seg en centimeter ned, og da må du utbedre skaden med ny betong, som skal ha tid til å herde. Det er surt.

Sikkerhet går foran alt

En vinkelsliper er et kraftig verktøy. Og det ligger høyt på listen over verktøy som jevnlig koster fingre og dype sår. Utfordringen er at vinkelsliperen snurrer rundt med 10-20.000 omdreininger i minuttet, så du må holde godt fast. Og du må huske hansker, vernebriller og en støvmaske. Og selvfølgelig hørselvern.

Drei maskinens sikkerhetsskjerm, slik at du ikke får betongstøv og småbiter sendt i ansiktet.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake