Betongsliper: Diamantslipekopp

I de fleste tilfeller kommer man langt med en diamantslipekopp på vinkelsliperen.

Betongsliper til gjør det selv-ere

Hvis du skal slipe en overflate av betong, kan du leie en betongsliper. Den minner mye om den velkjente gulvslipemaskinen, og er på samme måte primært en maskin til profesjonelle (eller deg som virkelig har orden på verktøyet).

En betongsliper er voldsomt effektiv, og hvis du ikke styrer den riktig kan du fort gjøre vondt verre.

Leie av betongsliper

Du kan leie en betongsliper hos verktøyutleiere. Men husk at den typen betongsliper kun er til gjør det selv-ere med erfaring.

Heldigvis finnes det andre metoder til å slipe betong. Og ofte kan mindre enn den helt store betongsliperen gjøre det. Til mindre ujevnheter på et gulv eller finpussing av en betongoverflate, kan vinkelsliperen være det riktige verktøyet.

Grov eller fin betongsliper – du bestemmer selv

På vinkelsliperen kan du montere en såkalt slipekopp. Eller diamantkopp som de ofte kalles, ettersom de er utstyrt med små diamanter (eller diamantstøv), slik at de klarer å slipe den steinharde overflaten.

Slipekoppene kommer i forskjellige varianter, avhengig av hva du skal slipe:

Puss overflaten speilglatt

Hvis du vil slipe betong, for eksempel på en benkeplate så den er helt glatt og blank, kan ikke en slipekopp gjøre det alene. Her må du supplere med slipepapir på en eksentersliper, som du kan lese om i denne artikkelen om polert betong.

En betongsliper skal alltid være i bevegelse

Når du sliper en overflate som skal jevnes ut, må slipekoppen ALDRI stå stille. Start vinkelsliperen og senk den ned på betongoverflaten, mens du flytter maskinen over overflaten. Om du stopper i bare et sekund, lager du garantert spor i overflaten. Skjer det med en fin slipekopp, kan du enkelt rette opp i feilen, men en grov slipekopp kan ha gravd seg en centimeter ned, og da må du utbedre skaden med ny betong, som skal ha tid til å herde. Det er surt.

Sikkerhet går foran alt

En vinkelsliper er et kraftig verktøy. Og det ligger høyt på listen over verktøy som jevnlig koster fingre og dype sår. Utfordringen er at vinkelsliperen snurrer rundt med 10-20.000 omdreininger i minuttet, så du må holde godt fast. Og du må huske hansker, vernebriller og en støvmaske. Og selvfølgelig hørselvern.

Drei maskinens sikkerhetsskjerm, slik at du ikke får betongstøv og småbiter sendt i ansiktet.