Polert betong

Overflaten på ubehandlet betong er litt ru, men sliper du den, får du en lekker, glatt og myk flate. Hvis du etterbehandler med lakk eller voks, blir den ikke bare penere, men også mer motstandsdyktig mot skitt, smuss og fettflekker.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer/m2
Pris
100 kroner

Intro

Betong er hardt, og overflaten ru, grå og litt kjedelig. Men slik trenger det ikke å være. Betong kan få en lekker, myk overflate hvis du sliper den. Du skal væpne deg med tålmodighet, for betong er hardt å slipe, men det er likevel verdt arbeidet.

Først og fremst skal du forsikre deg om at du har riktig verktøy: en vinkelsliper med justerbar hastighet og en slipekopp som kan klare den første grove slipingen.

Grovslipingen etterlater en overflate med små hull. Det kan ikke unngås, ettersom det alltid vil være små lufthull i betong. Disse hullene skal fylles for at flaten skal bli glatt og lekker. Kjemisk metall er smart til formålet. Etterpå skal du fortsette slipearbeidet, men med eksentersliper og våtslipepapir, som gir en lekker, myk overflate.

LES OGSÅ: Slik sliper du betong

Hvis du etterbehandler med lakk eller voks, blir overflaten mer motstandsdyktig overfor skitt og flekker. I tillegg fremhever en overflatebehandling steinene i materialet og den flotte, glatte flaten.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Slipp kreativiteten løs med innfarget betong

Dette skal du bruke

SIKKERHET BRUK BRILLER OG MASKE Betongstøv er både ubehagelig og helse skadelig. Beskytt lungene med en støvmaske og øynene med briller når du sliper tørt. Det er også en god idé å bruke hansker når kjemisk metall er involvert.

MATERIALE SMART KJEMISK METALL Det vil alltid være hull i betongoverflaten. Det er vanskelig å fylle dem opp med et sementprodukt, og herdetiden er lang. I stedet er det enkelt å sparkle med den tokomponente sparkelmassen “kjemisk metall”, som er godt egnet til jobben. Den passer i farge, er lett å sparkle ned i hullene, herder på få minutter og gjør det enkelt å slipe overflaten helt glatt.

VERKTØY SLIPEKOPPEN ER EFFEKTIV Til den første tørre og grove slipingen, er en slipekopp til stein og betong effektiv. Koppen monteres på en vinkelsliper, og er lynrask å glatte betongen med før du begynner våtslipingen. Det er viktig at hastigheten kan justeres, slik at du kan styre den relativt tunge slipekoppen.

Veiledning

01
Grovsliping 5 Trinn

Overflaten skal slipes i flere omganger for at den skal bli jevn, og steinene i betongen kommer til syne. Når du sliper, vil det nesten alltid være små hull som kommer frem. Det er fordi det er vanskelig å unngå små lufthull i støpt betong.

Hullene lukker du effektivt ved å sparkle med kjemisk metall, slik at du får en helt jevn flate. Det skal du også gjøre i flere omganger. Kjemisk metall gjør det samtidig enklere å slipe og polere overflaten helt glatt.

1

Slip overflaten med en slipekopp på vinkelsliperen - helt jevn og ensartet. Sørg for å holde maskinen helt rett, så du ikke kommer til å lage hakk i overflaten.

2

Støv av flere ganger underveis, slik at du kan se resultatet. Når du er ferdig med å grovslipe, skal du børste eller blåse over-flaten helt fri for støv.

3

Bland en porsjon kjemisk metall, som skal fylles i de små hullene som kommer i en nyslipt betongoverflate. Den tokomponente sparkelmassen herder raskt (cirka 10 min.), så du har begrenset arbeidstid.

4

Hele flaten sparkles med kjemisk metall. Vær nøye med å få fylt alle de små hullene. Skrap av den overskytende sparkelmassen til slutt - husk å være rask.

5

Gjenta sparkelprosessen når sparkelmassen er herdet etter cirka 10 minutter. Kontroller overflaten, og fortsett til alle hull og hakk er borte.

02
Våtsliping 4 Trinn

Når betongens overflate er grovslipt og sparklet, skal den våtslipes. Det gjør du med en eksentersliper med våtslipepapir i forskjellige størrelser - minst tre, der du begynner med det groveste og skifter til papir som gradvis blir finere og finere. Når overflaten våtslipes, kommer betongen til å fremstå helt glatt, jevn og myk.

Betong kan ikke slipes med vanlig slipepapir. Våtslipepapir er et krav. Det er ikke hyllevare alle steder, men de fleste byggvarehus kan skaffe det, eller det kan finnes på nettet.

1

Bløtgjør den slipte betongoverflaten. Sprut på så mye, at det står blankt vann på overflaten. Bruk en sprayflaske. Det er det enkleste å styre vannet med.

2

Våtslip overflaten. Begynn med korn 60-80. Ha litt tålmodighet; det lønner seg. Den første våtslipingen er grunnlaget for et perfekt resultat.

3

Skift deretter til korn 240-320, og fortsett våtslipingen. Avslutt med de helt fine våtslipeskivene, korn 800 eller finere. Rengjør deretter overflaten, og la den tørke helt.

4

Kjenn etter med fingrene, for det kan være vanskelig å se resultatet på en helt tørr overflate. Men fingrene kjenner lett om flaten er helt glatt og jevn, eller om den eventuelt skal ha en runde til.

03
Etterbehandling 2 Trinn

Du kan godt la den våtslipte overflaten stå uten ekstra overflatebehandling. Den glatte betongen er i seg selv rimelig motstandsdyktig mot det meste. Men du herder den ytterligere, hvis du gir den enten voks eller lakk.

Til innendørs bruk er lakk en rask og holdbar løsning, som gir en stort sett vedlikeholdsfri overflate. Ute kan du også bruke lakk, men det er mer følsomt overfor fukt enn voks. En voksbehandling er derfor et bedre valg, hvis betongen står ute under åpen himmel.

1

Lakk påføres med pensel i lange strøk i samme retning på betongflaten. La lakken tørke, og gi den et strøk til.

2

Bivoks smøres på med en tørr bomull-sklut. Overflaten skal normalt ha et par behandlinger før den er mettet. Til slutt kan du optimere resultatet med en polering.

Materialer

Tidsforbruk

Betong er hardt, og slipearbeidet krever litt tålmodighet. Regn med at du bruker 2-3 timer per kvadratmeter betong.

Pris

Cirka 100 kroner per kvadratmeter.

Vanskelighetsgrad

Enkelt slipearbeid. Men du skal passe på ikke å holde maskinen skjevt når du bruker en slipekopp. Det vil gi en ujevn overflate.

Tips & Triks

Opplagte ting å polere:

En betongkrukke kan fint stå rå, men avviser skitt bedre hvis den får voks.

Et utekjøkken i betong vil også ha nytte av en etterbehandling. Voks er opplagt.

Fuglebadet i betong vil ikke “suge” vann hvis det får litt lakk eller voks.

En betongbenk blir mer smuss-avvisende, hvis overflaten blir behandlet.

Innendørs bord som mest er til pynt, kan fint stå ubehandlet.

En benkeplate i betong på kjøkkenet bør du etter- behandle med lakk eller voks. Ellers vil den raskt få flekker.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...