Rundt bor-/skrumaskinen
Vælg den rigtige bore-/skruemaskine
Med et budget på omkring 1.500 kroner kan du sagtens få en lækker bore-/skruemaskine med batteri og oplader. Topmodellerne koster dog ofte meget mere – så hvad er det, du skal gå efter, og hvad hvilke dyre funktioner skal du vælge fra.
Skal du vælge:
- Almindelig oplader eller lynlader?
- 12 eller 18 volt?
- Med eller uden slagfunktion?
- Med eller uden batteriindikator?
- Et eller to batterier?
- Lille og let eller stor og stærk?
- Motor med eller uden kul/børster?
Her fortæller Gør Det Selv egen testredaktør, hvad kan går efter, når han skal købe en bore-/skruemaskine på et budget.
Kjøp 18 volt
Da kan du enklere dele batteriene med annet elektrisk verktøy, og dermed spare penger ved fremtidige kjøp. Du kan fint finne en sterk bor-/skrumaskin på 12 volt, men utvalget av annet elektrisk verktøy på 12 volt er veldig begrenset.
Kjøp med slagfunksjon
I hvert fall hvis du bor i et hus med lett murverk – for eksempel av murstein. Det gjør borearbeidet betydelig lettere. Bor du i et betongbygg, er du nødt til også å ha en borhammer.
Hurtiglader er ikke nødvendig
En vanlig lader med en ladestrøm på 3 ampere bruker omkring en time på å lade opp et batteri på 2,5 Ah. Det er de færreste som har behov for at det går mye raskere – i hvert fall ikke hvis du har to batterier. En lader med en ladestrøm på 8 ampere klarer oppgaven på under halve tiden, men prisen er ofte to til tre ganger høyere.
Kjøp med en batteriindikator
Da unngår du lettere å gå tom for strøm midt i arbeidet. Batteriindikatoren gjør det nemlig mye enklere å planlegge lading i de naturlige pausene i arbeidet. Sitter batteriindikatoren på batteriet, slipper du å finne frem maskinen for å sjekke batterinivået.
Kjøp to batterier
Da kan det ene batteriet lades opp mens du bruker det andre. På den måten unngår du å ikke ha et et batteri med strøm ved større prosjekt. Skal du bare bruke maskinen til et enkelt hull eller et par skruer i ny og ne, kan du fint klare deg med ett batteri.
Kjøp en liten, lett maskin
Den er mindre anstrengende å jobbe med og enklere å komme til med. Den kompakte størrelsen kan gå utover styrken, men de fleste maskiner har styrke nok til de aller fleste bore- og skruoppgaver.
Børsteløs er ikke nødvendig
En børsteløs motor er mer energieffektiv og har lenger levetid. Det er dog de færreste gjør det selv-ere som kan merke forskjellen, og klarer å slite ut en bor-/skrumaskin med en vanlig elektrisk motor. Kan du finne en maskin med børsteløs motor til en god pris, så kjøp den. Men du kan fint klare deg uten.
3 typiske oppgaver med en 18 volts bor-/skrumaskin
3 varianter av 18 volts bor-/skrumaskiner
VANLIG BOR-/SKRUMASKIN
Den vanlige bor-/skrumaskinen kan bore i tre og metall. Og en 18 volts modell kan også klare skruoppgaver med lange og tykke skruer i treverk.
MED SLAGFUNKSJON
Noen bor-/skrumaskiner har innebygget slagfunksjon, slik at de også kan bore i murstein og annet murverk.
Viktige funksjoner
Balanse: Du jobber ofte ganske lenge om gangen med en bor-/skrumaskin. Hvis maskinens balanse er god, kan du jobbe over lengre tid uten å bli sliten i armen.
Kapasitet: Antallet amperetimer (Ah) på batteriet forteller hvor lenge du kan jobbe uten å lade opp. Så pass på: Maskiner på tilbud kan være billige, fordi det er spart på batteriet – eller fordi laderen bruker lengre tid på å lade det opp.
Indikator: Er det en indikator på batteriet, kan du se om det er lenge til batteriet må lades, slik at du er forberedt.
3 nivåer av bor-/skrumaskiner
DEN DYRE
- Kraftig, profesjonell maskin, med børsteløs motor og slagfunksjon.
- 2 x 4,0 Ah batterier.
- Dreiemoment: Opptil 80 Nm.
- Solid girhus av metall.
- Lader (60 minutter).
- Vekt: 2,4 kilo.
- Pris: Over 2500 kroner.
MELLOMKLASSEN
- Solid bor-/skrumaskin med god balanse. Inkludert hurtiglader.
- 2 x 1,5 Ah batterier.
- Dreiemoment: Opptil 50 Nm.
- Hurtiglader (15 minutter).
- Vekt: 1,6 kilo.
- Pris: Over 1500 kroner.