Vi har testet
6 drillene:
- MAKITA DHP481Z
- BOSCH GSR 18V-110 C
- HIKOKI DV18DBSL
- AEG BSB18BL
- METABO BS 18 LTX BL Q I
- FESTOOL PDC 18/4

MAKITA DHP481Z
Moment: 115 NM
Omdreininger: 2100/MIN.
Cirkapris, solo: 2500 KRONER

BOSCH GSR 18V-110 C
Moment: 110 NM
Omdreininger: 2100/MIN.
Cirkapris, solo: 2700 KRONER

HIKOKI DV18DBSL
Moment: 70 NM
Omdreininger: 1800/MIN.
Cirkapris, solo: 2200 KRONER

AEG BSB18BL
Moment: 140 NM
Omdreininger: 2000/MIN.
Cirkapris, solo: 2200 KRONER

METABO BS 18 LTX BL Q I
Moment: 120 NM
Omdreininger: 1850/MIN.
Cirkapris, solo: 2200 KRONER

FESTOOL PDC 18/4
Moment: 60 NM
Omdreininger: 3800/MIN.
Cirkapris, solo: 5600 KRONER
18V bor-/skrumaskiner
Hvis du er villig til å bruke rundt 2500 kroner på en drill (pluss opptil det samme på batteri og lader, hvis du ikke har det fra før), så har du muligheten til å kjøpe deg en maskin fra øverste hylle. De seks testdeltakerne er plukket ut i samarbeid med produsentene, for å finne deres lekreste maskiner på 18 volt.
Over hele linjen er det snakk om virkelig god kvalitet, og bunnivået er virkelig høyt. Derfor har vi vært nødt til å justere litt i karaktergivingen, slik at de små forskjellene som tross alt finnes blir tydelige. Det er derfor viktig å understreke at selv om den dårligste deltakeren får en karakter på 6,4, så er det på ingen måte en dårlig maskin.
Presset til det ytterste
Vi har med de forskjellige utfordringene prøvd å dekke de situasjonene der bor-/ skrumaskinen er opplagt å bruke. Fordi det er snakk om lekre, profesjonelle maskiner, er utfordringene med vilje gjort ekstra krevende, og deltakerne er blitt presset til deres absolutt ytterste. Underveis opplevde vi faktisk at én maskin for en stund stoppet helt og måtte kjøles helt ned i to timer, før den igjen kunne tas i bruk.
Ved å presse maskinene så hardt, blir det også tydelig hva de forskjellige produsentene har valgt å prioritere. Det er nemlig fire forskjellige driller som vinner de fire forskjellige deltestene, og det er sjelden vi opplever det i testene våre.
Slik tester vi
Først testet vi styrken ved å skru inn krevende karmskruer uten å forbore. Deretter boret vi store hull i MDF, til maskinene av en eller annen årsak måtte gi opp.
Under arbeidet har vi fortløpende vurdert ergonomien. Og med så mye kraft som det er i disse maskinene, er det viktig at du kan få et godt, solid og behagelig grep på dem.
Til slutt har vi også testet deltakernes evne til å bore i murverk.
I begynnelsen hadde vi også en test med vanlige sponskruer. Der var var alle så å si like gode. Derfor er ikke den deltesten med her.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: styrke i tre, maksimal belastning, ergonomi og styrke i murverk.

STYRKE I TRE
Seks karmskruer på 7,2 x 132 mm ble skrudd inn i en furustolpe, mens vi tok tiden. Det ble ikke forboret først.

MAKSIMAL BELASTNING
Vi la tre 22 mm MDF-plater oppå hverandre, og boret hull med et 40 mm spadebor, til maskinene ga opp.

ERGONOMI
Knappenes plassering, maskinenes vektfordeling og hvor godt de ligger i hendene, teller med i denne deltesten.

STYRKE I MURVERK
Vi tok tiden mens vi med et 6 mm murbor boret seks hull til 10 cm dybde i en kantblokk av betong.
Resultatene

AEG BSB18BL
2200 kroner
MAKITA DHP481Z
2500 kroner
BOSCH GSR 18V-110 C
2700 kroner
HIKOKI DV18DBSL
2200 kroner
METABO BS 18 LTX BL Q I
2200 kroner
FESTOOL PDC 18/4
5600 kronerLes mer om 18 volts bor-/skrumaskiner hos produsentene:
Testvinner
Gjennomført og sterk
AEG BSB18BL
Selv i dette sterke feltet, er AEG-en i en klasse for seg! Den ligger godt i hendene, i tillegg til at den gir full kontroll og masser av rå styrke i en solid og gjennomtenkt innpakking.
I et imponerende felt av toppmoderne og knallsterke maskiner, som primært er laget med profesjonelle håndverkere i tankene, skiller AEG-en seg ut ved å være et merke som i større grad henvender seg til gjør det selv-folket. Likevel var det den oransje maskinen som ganske overbevisende klarte å sikre seg seieren. Så hvis du har 4500 kroner til en komplett pakke, med maskin, batteri og lader, vil vi klart anbefale deg å kjøpe BSB18BL.
Fra det øyeblikket du får testvinneren i hånden, merker du at det er bra varer. Den er bunnsolid og litt tung, men samtidig så velbalansert at den føles helt naturlig å bruke. Faktisk er vekten med på å gjøre maskinen ekstra stabil under mer krevende oppgaver, der du virkelig må bruke krefter.
Enormt gjennomtenkt
Testvinneren er dessuten utstyrt med en rekke lekre og gjennomtenkte detaljer. De 25 momenttrinnene er tydelig markerte og separert fra valget mellom slag-, bore- og skrufunksjon. Det gjøres på en programvelger på siden av maskinen – eller faktisk på sidene. Knappen er nemlig ført gjennom maskinen, slik at den sitter på begge sider og derfor er like enkel å betjene for høyre- og venstrehendte.
Alt i alt er det en vellaget maskin, og det er den eneste deltakeren som klarer seg meget godt i alle de fire deltestene.

Batteriskiftet på testvinneren går som en lek. Knappene til å løsne batteriet er enkle å betjene, og det glir av og på uten problemer.

Funksjonsvelgeren sitter på begge sider av maskinen. Den er derfor like enkel å betjene for høyre- og venstrehendte.

Arbeidslyset sitter under håndtaket, og er plassert slik at det ikke kastes irriterende skygger på arbeidsområdet.
Se bor/-skrumaskinen fra AEG
I denne videoen ser du AEG sin egen presentajon av bor-/skrumaskinen AEG BSB18BL.
Videoen er fra AEG sin YouTube-kanal.
SE TESTEN:
Vi tester 7 bor-/ skrumaskiner
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.