Vi har testet
6 borhammere:
- Biltema 17-402
- Bosch PBH 2800 RE
- Einhell TE-RH 32 4F KIT
- Makita HR2470
- Ryobi RSDS680-K
- Skil 1781 GB

Biltema 17-402
Effekt: 1250 watt
Boring i betong: 30 mm
Cirkapris: 1250 kroner

Bosch PBH 2800 RE
Effekt: 720 watt
Boring i betong: 26 mm
Cirkapris: 2200 kroner

Einhell TE-RH 32 4F KIT
Effekt: 1250 watt
Boring i betong: 32 mm
Cirkapris: 2150 kroner

Makita HR2470
Effekt: 780 watt
Boring i betong: 24 mm
Cirkapris: 1550 kroner

Ryobi RSDS680-K
Effekt: 680 watt
Boring i betong: 22 mm
Cirkapris: 1400 kroner

Skil 1781 GB
Effekt: 1500 watt
Boring i betong: 36 mm
Cirkapris: 1800 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Borhammere med ledning
Du kommer langt med en god bor-/skrumaskin, som kan fikse de fleste boreoppgaver i hjemmet. Men i betong må den gi tapt. Her er det kun borhammeren som duger. Mens en slagbormaskin leverer omkring 30.000 små slag hvert minutt, klarer borhammeren seg med 3000-5000 velvoksne slag med en hel del mer kraft bak.
En stor del av borhammerens fortreffeligheter ligger i festet, SDS+. Det gjør nemlig borhammeren i stand til å holde på boret, mens det fortsatt kan bevege seg litt inn og ut av maskinen. Det gjør kraftoverføringen til betongen betydelig mer effektiv, fordi maskinen ikke holder igjen.
To forskjellige designtilganger
Borhammere kommer typisk i et av to design. Enten er de lange og slanke, med motoren og slagmekanismen i toppen av maskinen, eller så er de mer kompakte, der motoren og slagmekanismen ligger loddrett, parallelt med det bakerste grepet.
I denne testen har vi med tre deltakere av hver type. Som tommelfingerregel er de kompakte maskinene også de største, tyngste og sterkeste. Men faktisk kommer en av de slanke maskinene inn på en flott andreplass i styrketesten. Fordi ergonomien og kvaliteten er helt på topp, stikker den også av med tittelen som testvinner.
Med så mye kraft i maskinene som tilfellet er her, er det en klar fordel hvis du har kontroll over fart og styrke. Hos en av deltakerne har du dog ingen mulighet til å justere.
Slik tester vi
En borhammer skal først og fremst kunne få ting gjort. Derfor tester vi styrken – både ved å bore i en betongblokk og ved å meisle over betongblokken. Resultatet fra meislingen gir et godt bilde av styrken, men det er også litt tilfeldig når betongblokken knekker. Derfor vekter resultatet fra boretesten mest.
Kvaliteten er avgjørende for hvor lenge du kan ha glede av borhammeren, mens ergonomien har innflytelse på hvor lenge du kan holde ut å jobbe med maskinen.
Jo flere relevante funksjoner borhammeren har, desto mer allsidig er den.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene:

STYRKE
Vi borer 10 mm hull i en betongblokk, og meisler gjennom en blokk på 14 x 14 cm mens vi tar tiden. Boringen vekter mest.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten på materialvalget, knappene, de bevegelige delene og av maskinene generelt.

ERGONOMI
Vi kikker nærmere på vekt, balanse, støy og justeringsmuligheter, og gir en samlet vurdering av ergonomien.

FUNKSJONER
Vi tester deltakernes funksjoner og ser blant annet på mulighetene for å justere borehastigheten.
Resultatene

Makita HR2470
1550 kroner
Skil 1781 GB
1800 kroner
Biltema 17-402
1250 kroner
Bosch PBH 2800 RE
2200 kroner
Einhell TE-RH 32 4F KIT
2150 kroner
Ryobi RSDS680-K
1400 kronerLes mer om borhammere med ledning hos produsentene:
Testvinner
Slank og rask toppkvalitet
Makita HR2470
Makitaen er en av tre deltakere som er formet etter et langt og slankt design. Med et grep i hver ende gir det en god balanse. Kombinert med en lav vekt og et relativt lavt støynivå bidrar det til å sikre en ergonomi helt på topp. Når det er sagt, så bråker alle borhammere ganske mye. De bør derfor aldri brukes uten hørselvern.
Ulempen ved det slanke designet og den lave vekten er ofte en lavere styrke. Motoreffekten på 780 watt og slagenergien på 2,4 joule er da heller ikke noe å skrive hjem om.
Men testvinneren klarer å utnytte sin på papiret beskjedne styrke optimalt, og den kommer faktisk inn på en flott andreplass i styrketesten vår – i hælene på testens sterkeste deltaker og foran to som burde være betydelig sterkere.
Kontroll på viktige funksjoner
Testvinneren har alle de funksjoner som veier tyngst når vi skal vurdere en god borhammer – og ingen overflødige. Den kan naturligvis både bore, hammerbore og meisle. Men den har også et revers, som er en stor fordel hvis boret skulle sette seg fast. Det gjør det ganske ofte når du for eksempel borer store hull i armert betong

Når funksjonsvelgeren plasseres mellom hammerboring og meisling, kan du med hånden rotere meiselen til den får en optimal arbeidsvinkel.

Knappen på det bakerste grepet kan holde startknappen inne, slik at maskinen kjører av seg selv. Det er en fordel når du skal meisle over lenger tid.

Makitaen er lang og slank. Det bidrar til å sikre god balanse og håndtering. I tillegg blir det enklere å komme til på trange plasser.
Godt kjøb
Skårer godt på det meste
Skil RH1E1781GB
Borhammeren fra Ryobi henger godt med i teten i tre av de fire deltestene. Der den henger litt etter, er på styrke. Boringen gikk greit, men meislingen slet den litt mer med.
Utover det, får du her en maskin i god kvalitet, greit utstyrt og til en pris som gjør den til denne testens gode kjøp.
Tilbehøret som følger med ville normalt kostet noen hundrelapper ekstra, hvis du skulle kjøpt det i tillegg. Det dreier seg om et dybdestopp, som er kjekt å ha nå du for eksempel skal bore en rekke like dype hull til murplugger, samt en ekstra chuck til rundskaftbor. Det gjør at du kan bruke borhammeren som en vanlig bormaskin – til og med som en skrumaskin, hvis det kniper.
Ryobien er også testens klart mest stillegående deltaker. Det er en fordel når du skal bruke maskinen lenge om gangen, selv om vi uansett anbefaler deg å bruke hørselvern når du jobber med borhammere.
Startknappen er trykkfølsom, slik at du kan justere hastigheten med den.
SE TESTEN:
Test av borehammere på batteri
LES OGSÅ:
Velg riktig meisel til borhammeren
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.