Vi har testet
6 bajonettsager på batteri:
- BILTEMA RS 18V
- BOSCH AdvancedRecip 18
- EINHELL TE-AP 18/28 Li BL
- MAKITA DJR188Z
- RYOBI RRS18-0
- SKIL SW1E3480CA

Biltema RS 18V
Slag: 3000/min.
Slaglengde: 22 mm
Cirkapris (solo): 400 kroner

Bosch AdvancedRecip 18
Slag: 3100/min.
Slaglengde: 20 mm
Cirkapris (solo): 1100 kroner

Einhell TE-AP 18/28 Li BL
Slag: 2500/min.
Slaglengde: 20 mm
Cirkapris (solo): 900 kroner

Makita DJR188Z
Slag: 2800/min.
Slaglengde: 20 mm
Cirkapris (solo): 2200 kroner

Ryobi RRS18-0
Slag: 3400/min.
Slaglengde: 25 mm
Cirkapris (solo): 1100 kroner

Skil SW1E3480CA
Slag: 3000/min.
Slaglengde: 29 mm
Cirkapris (solo): 1450 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Bajonettsager på batteri
Bajonettsagen er en imponerende sag, som får ting gjort i en fei. Den er ikke til pensaging, og snittene blir grove og flisete. Men skal du fjerne en gammel fallstamme, et nedlagt vannrør, sage et hull i veggen eller rive den helt ned, så er bajonettsagen riktig verktøy til oppgaven.
Den helt åpenbare fordelen ved å velge en bajonettsag på batteri, som vi tester her, er at du slipper bekymringer for ikke å finne en stikkontakt. Skal du beskjære trær nederst i hagen, er sagen derfor også et opplagt valg.
To sager faller gjennom
Som nevnt er bajonettsagen smart, fordi den er knallsterk og får ting gjort i en fei. Kan den ikke det, går luften litt ut av ballongen.
Selv om det er tydelige styrkeforskjeller i toppen av feltet, så er det fire av deltakerne som leverer et tilfredsstillende resultat når det gjelder hastighet, mens to av sagene er så trege at de ikke er til mye nytte. Den tregeste er så svak, at den gikk i stå flere ganger i forsøket på å sage seg gjennom en furustolpe på 10 x 10 cm. Faktisk brukte den mer enn sju ganger lenger tid enn testens raskeste på å sage seg gjennom stolpen.
En enkelt av sagene er utstyrt med en smart pendelfunksjon. Det får sagbladet til å bevege seg litt frem og tilbake mens det går ut og inn. Det gjør tennene på sagbladet i stand til å ta større biter og dermed sage raskere i myke emner. Det er også denne sagen som stikker av med seieren i testen av hastighet – men ikke den totale seieren.
Slik tester vi
Bajonettsagen skal først og fremst være sterk og få ting gjort i en fei. Derfor tester vi hastigheten i en 10 x 10 cm stolpe.
Hvis du vil unngå å løpe til og fra batteriladeren, og få jobben ofte avbrutt av et batteri som går tomt for strøm, er det viktig at verktøyet har en god utholdenhet.
Kvaliteten er avgjørende hvis du vil ha glede av sagen i mange år.
Bajonettsagen er spesialist på oppgaver som å rive ned, sage hull i vegger og fjerne gamle rørinstallasjoner. Dette er ofte krevende arbeid, og her er en god ergonomi viktig.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene:

HASTIGHET
Med gassen i bunn, kapper vi en furustolpe på 10 x 10 cm ti ganger, mens vi tar tiden.

UTHOLDENHET
Vi sager videre til batteriene er kjørt helt flate. Det er antallet snitt per amperetime på batteriet som teller.

KVALITET
Vi vurderer kvalitet på grepene, knappene, de bevegelige delene, materialvalget og på maskinene generelt.

ERGONOMI
Underveis vurderer vi fortløpende hvordan sagene er å jobbe med, hvordan de er å holde på og hvordan balansen er.
Resultaterne

MAKITA DJR188Z
2200 kroner
EINHELL TE-AP 18/28 Li BL
900 kroner
BILTEMA RS 18V
400 kroner
BOSCH AdvancedRecip 18
1100 kroner
RYOBI RRS18-0
1100 kroner
SKIL SW1E3480CA
1450 kronerLes mer om bajonettsager på batteri hos produsentene:
Testvinner
Liten, effektiv og sterk
Makita DJR188Z
På papiret gjør ikke sagen fra Makita noe særlig vesen av seg. Likevel klarer testvinneren å skille seg ut fra mengden i en kategori av verktøy der funksjonene er få, og betjeningen enkel og grei.
Straks du får sagen i hendene, kjenner du at det er snakk om kvalitet i toppklasse – slik det ofte er tilfellet med Makitas maskiner. Til tross for sin beskjedne størrelse, er det en god tyngde i maskinen. Bajonettsagen er solid bygget med gode, store grep, som sammen med en bra balanse sikrer en ergonomi som er helt i topp.
Effektiv børsteløs motor
Selv om sagbladet kun beveger seg 20 mm ut og inn 2800 ganger i minuttet, så er Makitaen lynrask. I hastighetstesten vår er den bare 10 sekunder tregere enn sagen fra Skil, som er testens eneste med pendelfunksjon. Og blant sagene uten pendel er den mer enn halvannet minutt raskere enn sin nærmeste konkurrent. Det skyldes særlig den effektive børsteløse motoren, som er i stand til å holde turtallet jevnt og tempoet høyt fra start til slutt.
Sagen er utstyrt med et arbeidslys, som sitter rett over sagbladet. Det lyser godt opp arbeidsområdet, og gjør det enklere å se hvor du sager.

Arbeidslyset er godt plassert over festet til sagbladet. Her lyser det fint opp arbeidsområdet uten å kaste irriterende skygger.

Jo lenger inn startknappen trykkes, desto raskere beveger sagbladet seg. På testvinneren er det lettere å styre nøyaktig enn hos flere konkurrenter.

Når sagbladet skal skiftes, dreies festet til siden. Det er utstyrt med to myke ribber, som enkelt gir et godt grep med to fingre.
Godt kjøp
Kan sage til siden
Einhell TE-AP 18/28 Li BL
Av deltakerne uten pendel, er Einhell testens nest raskeste sag. Den jobber seg jevnt og sikkert gjennom stolpen på 23 sekunder per snitt, når du også regner med tiden det tar å flytte sagbladet. Det må sies å være en meget respektabel tid.
Det mest iøynefallende er likevel at hodet kan roteres, slik at sagen sager til siden. Det har vi ikke sett før. Hvor ofte du får bruk for det, er nok relativt begrenset. Men det vil gjøre deg i stand til å sage på trange og vanskelige steder, der det med en vanlig bajonettsag kan være ganske vanskelig eller helt umulig å komme til.
Ergonomien er også blant de beste. Bajonettsagen ligger godt i hendene, og balansen er på topp.
Som på alle de andre deltakerne, styres hastigheten trinnløst. Her er den dog litt vanskelig å kontrollere presist, og du skal ikke trykke startknappen særlig langt inn før sagen kjører for full hastighet. Heldigvis er det også full fart du oftest bruker.
SE TESTEN:
Vi tester 7 bajonettsager med ledning
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.